Gazete Vatan Logo

İBB'nin 2013 Bütçe ve Hedefleri Belli Oldu

İstanbul büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, son faaliyet programı ve kabul edilen bütçe hakkında açıklama yaptı.

Bütçenin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunumunda konuşan Başkan Kadir Topbaş, “Bu süreçte sizlerle birlikte çok önemli hizmetler yaptık. Birlikte bu kentin dünya üzerinde yıldızını parlattık. İstanbul’da gerçekleşen her şey dünyada gündem oluyor” şeklinde konuştu.


İBB 2013 BÜTÇESİ OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 8 milyar TL belirlenen bütçesinin yer aldığı komisyon raporu, 162 kabul, 61 red, toplamda 223 oy kullanımıyla oy çokluğuyla kabul edildi.

Kabul edilen rapora göre, 2013 İBB Bütçesi 8 milyar TL., İSKİ, İETT, bütçeleri dahil olunca konsolide bütçe 13.6 milyar TL., şirket ciroları da eklenince konsolide bütçe 23.4. milyar olarak belirlendi.

Bütçede geçen yıla oranla yüzde 9.6 artış oldu.

Konuşmasına kısa bir süre önce hayatını kaybeden CHP meclis Üyesi Mehmet Akyıldırım'ı anarak başlayan Başkan Topbaş, "Keşke kıymetli dostumuz, Büyükşehir Belediye Meclisi üyemiz Mehmet Akyıldırım da aramızda olsaydı. Ona da teşekkür edebilseydim. Fakat maalesef kendisini kaybettik. 15 Kasım'da cenaze törenine katıldık. Kederli yakınlarına baş sağlığı diledik. Bu vesile ile kendisini bir kez daha anıyorum. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum" dedi.

İSTANBUL DÜNYA GÜNDEMİNDE

Haberin Devamı

İstanbul'daki her gelişmenin dünya tarafından gıptayla izlendiğini kaydeden Başkan Topbaş, bundan kısa bir süre önce Financial Times'da çıkan haberi hatırlatarak şöyle konuştu. "Biliyorsunuz, son 8 yılda İstanbul büyük mesafe kat etti. Nefes kesen atılımlar yaptı.

Dünya İstanbul'u takip ediyor. Financial Times İstanbul için, ‘İstanbul, Avrupa'nın Gayrimenkul yıldızı, ‘Dev şirketler İstanbul'a yerleşiyor', ‘İstanbul tatilciler için en iyi seçenek", ‘İstanbul Eğlence Başkenti' şeklinde başlıklar atıyor. Artık dünyanın en etkili kentlerinden biriyiz. İstanbul'da gerçekleşen her şey dünyada gündem oluyor."

TAKSİM PROJESİ

Bir süre önce Taksim'in yaya trafiğini yer altına alma projelerini açıkladıklarını ve hemen ardından yabancı ajanslardan bile röportaj talepleri gelmeye başladığını anlatan Başkan Topbaş, Meclisimizdeki muhalefet partilerine mensup üyelerimizin de onayıyla hazırladığımız proje hızla ilerliyor. Gece gündüz çalışacağız. 8 aydan kısa sürede bu projeyi bitireceğiz. İnanıyorum ki, bu proje hızla tamamlanacak ve bu meclise teşekkür getirecek, iktidarıyla, muhalefetiyle bu çalışmaya onay veren tüm üyelerimiz de bunun onurunu yaşayacak" dedi.

Trafiği yer altına alma olgusunun yeni olmadığının altını çizen Başkan Topbaş şöyle devam etti: "Sayın Bedrettin Dalan zamanında yapılan proje yarışmaları var. Başbakanımızın Belediye başkanlığı döneminde hazırlanan projeler var. Refik Halit Karay'ın 1943 yılında kaleme aldığı "Taksim'e yeraltı durağı" başlıklı makalesinde bile bu talep var. Ünlü edebiyatçımız daha o yıllarda "Çağdaşlık diyor, yeraltı geçitleri diyor, neden biz yapamıyoruz" diye soruyor. İşte o yıllardan 1940'lı yıllardan bu yana herkesin gördüğü, hissettiği bu ihtiyaca cevap vermek bizlere nasip oluyor."

Taksim Metro'sundan yüzeye çıkan insanların ve otobüslerden inen insanların Taksim Meydanı'nda hemen araç trafiğine maruz kaldıklarını belirten Başkan Topbaş, "Vatandaşlarımızı hemen yoğun araç trafiğinin baskısı altında sağa sola koşuşturuyor. Manzara bu. Bu alanı "Biz, Taksim'deyiz" denebilecek hale getiriyoruz. Ekonomik ve kültürel açıdan canlandırıyoruz. İstiklal caddesinde, Galata'da, Talimhane'de olduğu gibi, meydanda da her şey eskisinden daha güzel olacak" şeklinde konuştu.

Trafiğin yer altına alındığı güzergah ile ilgili net rakamlar veren Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: "Her sabah 08:30 ile 09:30 saatleri arasında yani 1 saatlik süre içinde toplam 8500 araç geçiyor. Taşıt sayımları, simülasyon çalışmaları hepsi en detaylı şekliyle yapıldı. Ve ortaya çıkan sonuç: Çalışma tamamlanınca bu 8500 araç aynı mesafeyi 1 saatte değil yarım saatte geçecek. Yayaları geniş, ferah ve sevecen bir meydanla buluştururken, bunu da hedefliyoruz."

DÜNYAYA YÖN VERİYORUZ

Haberin Devamı

İstanbul'un Uluslararası kararlarda söz sahibi konuma yükselmesinde son yıllarda kat edilen yolların öneminde dikkat çeken Başkan Topbaş, "Bunu ben şahsımın başarısı olarak görmüyorum" dedi. Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: "Dünya Belediyeler Birliği Başkanıyım. En önemli küresel oluşumlarda yer alıyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin danışma kurulu niteliğindeki seçkin kişiler grubunun üyesiyiz. Küresel sorunlar İstanbul'da tartışılıyor. Dünyaya yön verecek kararlarda bu kentin imzası var. Bunu ben şahsımın başarısı olarak görmüyorum. Bu Türkiye'nin başarısıdır, İstanbul'un başarısıdır, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisimizin başarısıdır. İstanbul öyle bir Şehir ki, kendisine hizmet edeni alır, dünyanın zirvesine taşır. Buna böyle inanıyorum.

DİPKOMASİ VE TEKNOLOJİ

Haberin Devamı

İstanbul'u dünya ile yarışır konuma sokmak için geceli gündüzlü çalıştıklarını ifade eden Başkan Topbaş, bu yarışta diplomasinin önemine vurdu yaptı.
"Çok yoğun bir kentsel diplomasi ajandamız var. Sadece bu yıl 155 diplomatik temas kurduk. Bunların içinde yerel yönetimlerde var, merkezi hükümetler de. Üniversiteler de var, sivil toplum kuruluşları da. Kardeş Şehir sayısını 37'ye çıkarttık. 19 kentle işbirliği protokolü imzaladık. Uluslararası üyelik sayımız 15'e çıktı. Bütün bunlar durduk yere olmadı."

Gelişen ve değişen dünya şartlarında teknolojinin her alanda hayatımıza girdiğini kaydeden Başkan Topbaş, dünya belediyelerine örnek olacak teknolojiyi kullandıklarını söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: "Mısır'dan Pakistan'a dünya belediyelerine model oluyoruz. Kendi yazılımlarımızı üretiyoruz. Kenti bir teknoloji merkezi haline getiriyoruz. İstanbul'u akıllı kent yapıyoruz. Hizmetlerimizi ‘mobil' hale getirdik. Bu amaçla dev projeleri hayata geçirdik. Çevreden ulaşıma cumhuriyet tarihinin ilklerine imza attık. Çok çalıştık; çalışmaya da devam ediyoruz.

2013 İBB BÜTÇESİ 8 MİLYAR TL

Haberin Devamı

2012 yılına göre bütçede yüzde 9,6 artış sağladığına dikkat çeken Başkan Topbaş, 2013 bütçesinde yatırıma 5 milyar lira ayırdıklarını söyledi. Bu güne kadar 52 Milyar lira yatırım yaptıklarını kaydeden Başkan Topbaş şöyle devam etti: "Bir de konsolide bütçemiz var. Buna İSKİ ve İETT bütçeleri de dahil. Böylece 2013 konsolide bütçe 13,6 milyar liraya ulaşıyor.Şirket cirolarını da eklersek bu rakam 23.4 milyar lira oluyor. Konsolide bütçeden yatırıma 8 milyar lira ayrıldı. Küresel krize rağmen bu büyük bir rakam. Yine yatırımcı bir bütçe hazırladığımızın göstergesi. Böylece 2013 sonunda toplam yatırım 60 milyar lira olacak."

ASLAN PAYI ULAŞIMIN

Göreve geldikleri günden bu güne ulaşım sorunu çözmeyi ana prensip edindiklerini belirten Başkan Topbaş, "Bu sorun tüm dünyanın sorunudur" dedi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: "Dünyada tüm yöneticiler bu sorunu çözmek için çalışmalar yapıyor. Bizlerde göreve geldiğimiz günden bu güne bu sorunu çözmek için uğraşıyoruz. Bu yılda bütçemizdeki aslan payını ulaşıma ayırdık. Yatırımlarda en büyük payı ulaşıma ayırdık. Zaman zaman düşünmekteyim. Bu yapmış olduğumuz yatırımları ya yapmamış olsaydık. Bugün İstanbul'un hali nice olurdu. Bu başarı hepimizin. Bu başarılara beraberce imza attık."

Yapılan yatırımlarla ulaşım sorununda önemli mesafeler kat ettiklerini ve yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerini ifade eden Başkan Topbaş, "Artık İstanbul'dan bahsederken bir ülkeden bahsediyoruz sanki" dedi. Başkan Topbaş ulaşıma yaptıkları yatırımlarla ilgili olarak şu rakamsal bilgileri verdi: " Toplam yatırımın yüzde 52'si anlamına geliyor. Son 8 yılda ulaşıma 24,4 milyar lira harcadık. 2013 sonu itibarıyla bu rakam 28,5 milyar lira olacak. Her gün trafiğe 475 yeni araç ekleniyor. İstanbul nüfusu 15 milyonu buldu. Bir kentten ziyade bir ülkeden bahsediyoruz sanki. Avrupa'nın 23 ülkesinden daha büyüğüz. Kente gelen turist sayısı yaklaşık 3 kat artış var. Günlük yolculuk sayısı 11 milyondan 24 milyona çıktı. Gelecek yakın tarihte bu sayı 40 milyonlara çıkacak. Bizim ana hedefimiz ana prensibimiz bu kentte ulaşım sorununu çözmektir."

CUMHURİYET TARİHİNDE REKOR

İstanbul nüfusunun ve trafiğe çıkan araç sayısının artmasına rağmen trafikte kalınan sürenin azaldığına dikkat çeken Başkan Topbaş, "2004'te 57 dakika iken şimdi 49 dakikaya indi" dedi.

Bunun önemli bir başarı olduğuna ve çözüm yolu olarak benimsedikleri yolun doğruluğu konusunda şüpheye yer kalmadığına vurgu yapan Başkan Topbaş şöyle devam etti: " Bu başarıyı elde etmek kolay olmadı. ‘Taşı delen yağmur damlalarının kuvveti değil, sürekliliğidir.' Bu anlayışla yatırımlarımızı aralıksız sürdürdük. Bugüne kadar 259 kavşak ve yol yaptık. Bu, cumhuriyet tarihinde bir rekordur. Kente toplam 405 kilometre yol kazandırdık. 3 tünel yol açtık. Başlangıçta çok tenkitler aldık. Uzmanlar akademisyenler bu projenin yanlış bir proje olduğunu söylediler. Ama biz yaptığımız çalışmalarda bunun doğru olduğunu gördük, ısrar ettik ve başardık. Ve şimdi stresten uzak kaliteli bir yolculuk yapılacak o tüneller ortaya çıktı. 1 saatte gidilen güzergâhları 5 dakikaya indirdik. Daha önceki zaman kayıplarını düşününüz. Akar yakıtı ve havaya salınan zararlı gazları düşününüz. Entegre bir ulaşım sistemi kurduk. Aktarma merkezleri inşa ettik. Bu entegre sistemlerini kurmasaydık daha önce var olan kaos ve kargaşa daha da artarak devam edecekti. Tüm ulaşım sistemlerini birbirine bağladık. Toplu taşımada tek bilet dönemine geçtik."

ŞEHRİN MEDENİYET ÖLÇÜSÜ

Metrobüs hattında bazı sorunlar yaşansa da İstanbul ulaşımında önemli bir görevi yerine getirdiğini ifade eden Başkan Topbaş, "Ulaşım sorununu Metro ağlarıyla çözeceğimizi biliyoruz" dedi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: "Her zaman söylerim. Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirde yaşayan insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranıyla orantılıdır. Kentlilik kavramının gelişmesi adına çok önemlidir."

RÜYAYDI GERÇEK OLDU

Kadıköy – Kartal arasındaki mesafeyi 32 dakikaya düşüren Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımını yaparak bir rüyayı gerçeğe dönüştürdüklerini anlatan Başkan Topbaş, "İstanbul'da ulaşımı karayoluna dayalı olmaktan çıkardık" dedi. Göreve geldikleri 2004 yılında raylı sistem kullanan yolcu sayısı 400 bin kadarken şu anda bu sayının 1 milyon 370 bin kişi olduğunu belirten Başkan Topbaş şöyle devam etti: "2014'te bu rakam 4 milyon 950 bin kişiye çıkacak. 2016'da ise 7 milyon kişi bu sistemleri kullanacak. Kent metrolaşmış olacak. 2023'te 11 milyon insan raylı sistemi kullanır hale gelecek. Raylı sistem hattı 641 kilometreye çıkacak. Böylece İstanbul'un bütün ulaşım altyapısı değişecek. Bu hedefi biz 2004 yılında önümüze koymuştuk."

YEŞİL İSTANBUL

Ulaşımdan sonra bütçede en büyük payı çevre yatırımlarına ayırdıklarını ifade eden Başkan Topbaş, çevre yatırımlarının bütçeden yüzde 40 civarında bir pay aldığını söyledi.
Amaçlarının gelecek nesile yaşanabilir bir dünya bırakmak olduğuna vurgu yapan Başkan Topbaş, yatırımlarının dünya çapında olduğunu ifade etti. Başkan Topbaş çevre yatırımları ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: " Bildiğiniz gibi, doğal kaynakların yüzde 75'ini kentler tüketiyor. Atıkların da yine yüzde 75'ini kentler üretiyor. Kısacası çevre sorunları kentlerde ortaya çıkıyor. Çözüm yeri de kentlerdir. Bu anlayışla dünya çapında yatırımlar yapıyoruz. İstanbul'da yeşil alanları yüzde 63 arttırdık. Hatta eski Türk filmlerine bakarsanız arka fonda İstanbul'un bu kadar yeşil olmadığını göreceksiniz. İstanbul bu kadar yeşil değildi. Ama şimdi baktığınızda İstanbul'un çok daha yeşil hale geldiğini göreceksiniz. Milyonlarca ağaç diktik. İstanbul'a kazandırdığımız aktif yeşil alam 20 milyon metre kare. Bu yılda 1 milyon metre kare yeşil alan da kente kazandıracağız."

HALİÇ'TE YENİ YAŞAM

Bir zamanlar Haliç'ten geçerken insanların kötü kokudan dolayı arabalarının camlarını kapattığını ve arabanın içindeki havayla bir süre idare ettiklerini hatırlatan Başkan Topbaş, "Haliç'e Can Suyu Projemizle Haliç artık cazibe merkezi oldu" dedi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: " Bir zamanlar karşınıza geçip "Haliç'te lüfer var" desem, ne derdiniz? "Yok artık, daha neler" diye çıkışırdınız değil mi? Artık hayal değil bu, gerçek, gerçeğin ta kendisi. Bu projenin bir benzeri dünya da yoktur. Günde 260 bin metre küp suyu 5 km mesafeden – Karadeniz'den - ve yerin 30 metre altından Haliç'e getirdik. Bu projeyi çevre ödülü projesi diye düşünüyorum. Genel Sekreterimden bu projenin ilgili çevre örgütlerine takdim edilmesi konusunda çalışmalar yapılmasını istedim."

HALİÇ METRO KÖPRÜSÜ VE UNESCO

Başkan Topbaş son günlerde bazı yayın organlarında çıkan, "UNESCO Haliç metro köprüsüne karşı" haberleriyle ile ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı.

"Haliç metro köprüsü ile ilgili UNESCO yetkilileri geldiler. Gelen yetkililer yapılan köprünün şekli veya boyutlarıyla ilgili değil, tamamen renk ve aydınlatılmasıyla ilgili bir çalışma yaptılar. 3 ayda bir gelen UNESCO yetkilileri bu köprünün tüm gelişim ve yapım sürecini takip etmekteler. Dün ekibimiz teşekkür aldı. Bunun altını çizerek söylüyorum. Bu yapı yapılıyor ve yapımı devam edecek. 2013 sonu itibariyle inşallah orada test sürüşleri başlamış, 2014 yılı başlarında da yolcu taşıyacak seviyeye gelir belki. Tekrar ediyorum. UNESCO heyetinin temasları köprünün renginin belirlenmesine ilişkin çalışmalardan ibarettir. İddia edildiği gibi köprünün yapısı ve niteliğine ilişkin herhangi bir karşı tavır söz konusu değildir. Heyet üyeleri yapılan çalışmalardan duydukları memnuniyeti ortaya koyuyorlar."

ATIK SU ARITMA TESİSLERİ

İstanbul'da günde 2 milyon 400 bin metre küp atık suyun önlem alınmadığı takdirde zehir olarak geri döneceğinin altını çizen Başkan Topbaş, kurdukları ileri atık su arıtma tesisleriyle bu sorunun üstesinden geldiklerini söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: "En son Ataköy ileri biyolojik arıtma tesisini açtık.
Çok görkemli bir açılış oldu, büyük ses getirdi. İstanbul'a çok büyük faydası var. Açılış töreninde gördünüz, Sayın Başbakanımız bir elinde tesise giren suyu, bir elinde de arıtıldıktan sonra tesisten çıkan suyu gösterdi, farkı gördünüz. İşte bizim eserlerimizde hep bunu görürsünüz, eski hali neydi, yeni hali ne oldu, nereden nereye geldik, bu soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. İşte bu yüzden İstanbulluların bize olan güveni tam ve her geçen gün daha da artıyor. Yakında Ambarlı ve Selim Paşa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'de devreye girecek."

18 Kilometre olan yüzülebilir sahillerin uzunluğunu 421 kilometreye çıkarmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Başkan Topbaş, "İstanbul'u ‘Denizi olmayan şehir' yaftasından kurtarmak bizlere nasip oldu. İnsanların kendi atık sularıyla yüzdüğü o sahiller artık temiz. İnsanlarımızı İstanbul'da denize girebiliyorlar" şeklinde konuştu.


ÇÖPÜ DÖNÜŞTÜRÜYORUZ

İstanbul'da çöplerin üzerine kireç atıldığı, gazetelerin çöp kokusuna karşı maske dağıttığı dönemlerin çok geride kaldığını anlatan Başkan Topbaş, katı atıklarının modern tesislerde işlenerek çevreye zararsız hale getirildiğini söyledi. "İstanbul Patlayan çöplüklerle anılıyordu" diyen Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: "Peki, bugün ne durumdayız? İstanbul'da günde 15 bin ton katı atık topluyoruz. Eskiden Vahşi döküm alanları vardı. Bunlara son verdik. Çöpleri düzenli depolama sahalarımızda bertaraf ediyoruz. "Atık yönetim otomasyonu" programını geliştirdik. Bu program, Dünyanın birçok kentinde uygulanıyor. Tıbbi atıkların sterilizasyona büyük önem veriyoruz. Bu amaçla günlük 50 ton kapasiteli yeni bir tesis kuruyoruz."

Çöp gazından elektrik üreten enerji santralleri kurarak günde ortalama 500 bin kilovat saat elektrik ürettiklerini belirten Başkan Topbaş, bu elektriğin şebekeye verilerek 105 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğunu söyledi. Yeni kurulacak tesislerle bu üretimin 2 katına çıkacağını kaydeden Başkan Topbaş şöyle devam etti: "Çöp depolarında günde 2 bin metreküp çöp sızıntı suyu oluşuyor. Bu su, kanalizasyon suyundan 40 kat daha kirli. Bu suyu İleri Arıtma Teknolojileriyle arıtarak deşarj ediyoruz. Ayrıca çöpten gübre elde ediyoruz. Bu amaçla Avrupa'nın en büyük kompost tesisini kurduk. Atıktan türetilmiş yakıt üretim tesisi kurduk. Geri dönüşümle plastik atıkları ekonomiye kazandırıyoruz."

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE İSTANBUL

Tüm Türkiye genelinde Kentsel Dönüşüm konusunda tarihi bir adım atıldığını ve Başbakan Erdoğan'ın ciddi bir kararlılık ortaya koyduğunu aktaran Başkan Topbaş, "Bence Kentsel Dönüşüm siyaset üstü ele alınması gereken hayati bir meseledir ve bunun üzerinden siyaset yapmak çok yanlış bir yaklaşım olur. Zira insanımızın canı söz konusu" şeklinde konuştu.

2013 bütçesinde yüzde 6'lık bir payın deprem önlemleri için ayrıldığının altını çizen Başkan Topbaş, "Çünkü biz insanımızı önemsiyoruz. Her koşulda onların yanından olmak istiyoruz" dedi.

İstanbul'un deprem bölgesi olarak anılmasının yanlış olduğunu, bunun yerine İstanbul "afete gebe bir kent" demenin daha doğru bir yaklaşım olacağını belirten Başkan Topbaş, "Çünkü İstanbul yıllarca plansız gelişti. Kent kaçak yapılarla doldu" dedi.

Bu plansız yapıların yükünü kaldıracak alt yapının da yapılmadığını belirten Başkan Topbaş eski İstanbul'u şu şekilde anlattı: " Dere yataklarına, uygunsuz zeminlere imar izni verilmiş. Tarlalar, yeşil alanlar yapılaşmaya açılmış. Konutlar standartlara uygun yapılmamış. Düşünsenize kentte 1,6 milyon bina var. Bunların yüzde 70 imara aykırı. Her yağmurda sel basıyordu. Belli ilçeler iç denize dönüşüyordu."

Göreve gelir gelmez sıkıntıları görüp aldıkları tedbirlerle karşılaşılan eski sorunları yok denilecek seviyeye indirdiklerini anlatan Başkan Topbaş, "Biz yeşil alan çalışmaları ve dere ıslahları ile buna son verdik. Artık Alibeyköy'ü sel basmıyor. Silivrililer araçlarını denizde aramıyor. Çünkü İstanbul'da planlı gelişmeyi başlattık. Kentsel dönüşüme öncü olduk" şeklinde konuştu.

İstanbul'da kentsel dönüşümü deprem odaklı, stratejik ve tarihi kentsel dönüşüm olarak 3 ana başlıkta ele aldıklarını ve bu kapsamda projeler hazırladıklarına dikkat çeken Başkan Topbaş, İstanbul halkının da kendilerine destek olduğunu söyledi.

Başkan Topbaş Kentsel Dönüşüm'e teşvik için bir takım yöntemler geliştirdiklerini ifade ederek şöyle devam etti: "Kapsamlı projeler hazırladık. Halkımızı dönüşümde yer almaya teşvik ettik. Dönüşüme teşvik etmek için imar artışına dayalı kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm gibi yeni yöntemler geliştirdik. Fikirtepe'de özgün bir dönüşüm modeli geliştirdik. Burada 131 hektarlık alanda dönüşümü gerçekleştiriyoruz. İnsanımız burada kentsel dönüşüme katılıyor. Eskisinden 2 kat değerli bir gayrimenkule sahip oluyor. Sümer mahallesi örnek bir model oldu. Burada 5,4 hektarlık bir alanı kente kazandırıyoruz. Bayrampaşa ve Okmeydanı'nda da çalışma başlattık. Bütün bunlar deprem odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları."

Kentsel Dönüşüm'le birlikte yapılacak bütün yapılarda çevreciliğin esas olduğunun altını çizen başkan Topbaş, İstanbul'un dünya üzerinde cazibe merkezi olacağını söyledi. Başkan Topbaş Kentsel Dönüşüm'le birlikte inşaat sektöründe yeni istihdam alanlarının doğacağını ve işsizlik sorununa da önemli ölçüde katkı sağlayacağını söyledi.


İSTANBUL İTFAİYESİ

Dünya çapında üne sahip New York itfaiyesiyle yarışır konuma gelen İstanbul İtfaiyesi'nin son 8 yılda hizmet yelpazesini genişlettilerini ifade eden Başkan Topbaş, hizmet yelpazesi genişlerken beraberinde hizmet kalitesinin de arttığını söyledi. İstasyon sayısının 38'den 92'ye, personel sayısınında 1850'den 4.400'e, araç sayısını ise 578'e çıkarıldığını aktaran Başkan Topbaş İstanbul İtfaiyesi'nde gelinen son noktayı şu şekilde açıkladı: "Ekiplerimizin kondisyonu en üst düzeye yükseldi.
Olaylara daha hızlı müdahale ediyoruz. Bin 830 kilometrekarelik sorumluluk alanımız 3 katına çıktı. Ama yangınlara ulaşma süremiz 8,5 dakikadan 6 dakikaya düştü. Bu çok önemli bir gelişme. Sadece bu yıl toplam 80 bin vakaya müdahale ettik.
17 köyde gönüllü itfayecilik sistemini hayata geçirdik. 300 gönüllü itfaiyeci yetiştirdik. 9 köye gönüllü itfaiye istasyonu kurduk. 32 sahilde, 356 personelle cankurtaran hizmeti veriyoruz. Bu sayede 18 bini aşkın insanı boğulmaktan kurtardık."

2012 AVRUPA SPOR BAŞKENTİ

İstanbul da sporu tabana yaymak ve herkesin spor yapabileceği bir altyapı oluşturmak adına 55 yeni spor tesisi inşa ettiklerini dile getiren Başkan Topbaş, İstanbul da var olan 21 spor tesis sayısını 76'ya çıkardıklarını söyledi. Spora yaptıkları yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerini aktaran Başkan Topbaş şöyle devam etti: "13 yeni spor tesisi daha yolda. Kentin 225 noktasına 3 bin 100 tane spor aleti koyduk. 2,5 milyon kişi bu tesislere üye. Tesisler kaynaşma ve paylaşma platformu oldu. Okul bahçelerine "138 spor salonu" yaptık. Öğrenciler ve çevre sakinleri faydalanıyor. İstanbul, sporda uluslar arası marka oldu. Dünya sporunun nabzı İstanbul'da atmaya başladı. Avrasya maratonu bir dünya markası oldu ve artık altın kategoride koşuluyor. '2012 Avrupa Spor Başkenti' olduk. Onlarca organizasyona başarıyla ev sahipliği yaptık."

İSTANBUL’UN TAMAMINDA KÜLTÜR – SANAT FAALİYETLERİ

Başkan Topbaş göreve geldiklerinde sayısı 4 olan Kültür ve Sanat Merkezleri 28'e çıkararak 8 yıl içerisinde Kültür ve Sanat alanında ciddi bir sıçrama yaşandığını söyledi. Bin 400 koltuk sayısının 22 bini geçtiğinin altını çizen Başkan Topbaş, 8 olan sahne sayısını da 17'ye çıkardıklarını söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: "Kültür-sanat herkes için ulaşılabilir oldu. Bir ayrıcalık olmaktan çıktı. İstanbul'a orijinal müzeler de kazandırdık. 1453 panorama müzesi gibi. İstanbul müzeleri yılda 3,5 milyon kişiye hizmet veriyor. Kentin sembolü olacak tesisler inşa ettik. Florya akvaryumu gibi. Tarihi eserleri restore ettik. Kentin çehresini değiştirecek 21 ayrı çalışma da sürüyor. Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark Projesi'ni de burada saymak isterim. Kentin 8500 yıllık tarihine ışık tutacak, 30 hektarlık bir alana yayılan modern bir ulaşım ve kültür yapısından söz ediyoruz. Burada 35 bin envanterlik eser sergilenecek. Batık gemiler, şapel, mendirek ve liman suru. Dünyanın ilgisi buraya yönelecek. Turizm daha da gelişecek."

İSTANBUL TURİZMİN MERKEZİ

İstanbul'daki turist sayısının her geçen yıl artmasında İstanbul'da yapılan yatırımların etkili olduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş, Sezai Karakoç'un "Eğer bir ülkede, ya da şehirde turizmi geliştirmek istiyorsanız, o ülkeyi o şehri geliştirin yeter, turizm kendiliğinden sıçrama yapacaktır" sözünü aktardı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerine, çalışmalarına, yatırımlarına bu yaklaşımla bakıldığında İstanbul'un turizmdeki başarısının altında yatan gerçeğin görülebileceğinidile getiren Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: "Geçen yıla göre bu yıl yüzde 16 artış var. Turizm merkeziyiz.
Paris ve Londra'dan sonra Avrupa'da üçüncüyüz. Zirveyi hedefliyoruz ve buna ulaşacağız. Kongre turizminde aldığımız mesafeyi biliyorsunuz, en alt sıralardan Dünya'da ilk 10'un içinde yer alan bir şehir haline geldik."


HER İŞİN BAŞI SAĞLIK


Başkan Topbaş "Her işin başı sağlık" gerçeğiyle sağlık yatırımlarına özel önem verdiklerini söyledi. Çağın vebası kanser hastalığını kurdukları sağlık merkezleri sayesinde 5 bin vakayı erken evrede tespit ederek önemli bir başarıya imza attıklarını belirtti. Kadın sağlığı merkezleri sayısını da 34'e çıkararak milyonlarca vatandaşa hizmet verdiklerini ifade eden Başkan Topbaş, bunun yanında evde sağlık hizmetini de başlattıklarını söyledi. 150 bin vatandaşa bu şekilde hizmeti verdiklerini ve halen 5 bin vatandaşımıza evde sağlık hizmeti götürdüklerini anlatan Başkan Topbaş şöyle devam etti: "Engelli merkezi sayısını 2'den 22'ye çıkardık. İstanbul'u herkes için erişilebilir bir hale getirdik. Darülaceze'de 955 vatandaşa hizmet veriyoruz. Sanatçılarımız için de yaşam evi açtık. Bu hizmetlerimiz 2013 yılında da artarak devam edecek."

DÜNYANIN EN BÜYÜK HALK ÜNİVERSİTESİ

Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler'deki misyonu gereği dünyanın geleceğine ilişkin küresel çapta sürdürülen önemli çalışmalarda yer aldığını ifade eden Başkan Topbaş, katıldığı toplantılarda yoksulluk, kadın istihdamı, fırsat eşitliği gibi alanlarda var olan bir tıkanmışlığa çözüm aradıklarını söyledi. Bu toplantılarda İSMEK'i anlattığını belirten Başkan Topbaş İSMEK'le alakalı şu bilgileri verdi: "İSMEK dünyanın en büyük halk üniversitesi haline geldi. Mezun sayısı 1 milyon 370 bin'e çıktı. Bu çok büyük bir rakam. Adeta verdiğimiz hizmetin kalitesinin tescili. Bu çalışmamız sadece Türkiye'deki belediyeler tarafından değil Dünya'nın çok farklı coğrafyalarında da örnek alınıyor."


HALKLA BERABER HALK İÇİN

"Halka rağmen halk için" anlayışı ile değil, "halkla beraber halk için" anlayışını tüm çalışmalarında hakim kıldıklarını ve hizmetlerini bu şekilde yaptıklarını belirten Başkan Topbaş, "Ne yapıyorsak çocuklarımız için. Çünkü onlar geleceğimiz" dedi.
Bu anlayışla İstanbul'a 23 okul kazandırdıklarını ve okulların ihtiyaçlarını karşıladıklarını dile getiren Başkan Topbaş, "Kimseyi sorunlarıyla baş başa bırakmadık" dedi.
Sokakta yaşamakta olan 945 çocuğu sokaklardan kurtardıklarını ve 522 gence mesleki sertifika vererek 93'ünü de işe yerleştirdiklerini aktaran Başkan Topbaş, "Her zaman vatandaşlarımızın yanında olduk. Onların sorunlarını yerinde dinlemeyi görevimiz bildik" dedi.
Ev, esnaf, sivil toplum kuruluşlarına ziyaretler yapılarak geçen yıl yaklaşık 2 milyon İstanbullu ile temas kurduklarını ifade eden başkan Topbaş, "Halka rağmen halk için" anlayışı ile değil, "halkla beraber halk için" anlayışını tüm çalışmalarımızda hakim kıldık" dedi.

Başkan Topbaş'ın konuşmasının ardından siyasi parti grupları adına grup başkan vekilleri konuşma yaptı. Konuşmaların ardınan "İBB 2013 Bütçesi" oylandı.

İBB 2013 BÜTÇESİ OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 8 milyar TL belirlenen bütçesinin yer aldığı komisyon raporu, 162 kabul, 61 red, toplamda 223 oy kullanımıyla oy çokluğuyla kabul edildi.

Kabul edilen rapora göre, 2013 İBB Bütçesi 8 milyar TL., İSKİ, İETT, bütçeleri dahil olunca konsolide bütçe 13.6 milyar TL., şirket ciroları da eklenince konsolide bütçe 23.4. milyar olarak belirlendi.

Bütçede geçen yıla oranla yüzde 9.6 artış oldu.