Gazete Vatan Logo

Huzurevi değil zulümevi!

İzmir'deki skandal, "artık yeter" diyen bir görevlinin isyanıyla ortaya çıktı

İzmir’de, Avrupa’nın en büyük ikinci huzurevi olarak gösterilen ve ‘Beş yıldızlı otel’ konforunda diye tanıtılan SGK Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi’ndeki çok sayıda yaşlı insan geceleri yataklarına bağlandığı iddia edildi. Gizlice fotoğraf çeken görevli, “Bu insanların çığlıklarına, yalvarmalarına dayanamıyorum artık” dedi.

Murat Gürkan'ın Taraf gazetesine yayımlanan haberine göre, Huzurevi Müdürü Zekeriya Alan, bu insanlık dışı uygulamayı ‘Evet bağlıyoruz. Düşüp kendilerine zarar vermesinler’ diyerek savundu. Aydın Tabibler Odası Başkanı Dr. Eralp Atay ise ‘Bu asla kabul edilemez bir uygulama. Bu bir insan hakkı ihlalidir. Bu yönde hiçbir yönetmelik, hiçbir madde yok, olamaz’ dedi. Huzurevi’nde son iki yılda iki yaşlı intihar etti. Biri yaşamını yitirirken biri ise yaralı olarak kurtuldu.

Yüzündeki ifade her şeyi anlatıyor

Telefondaki ses öfkeli... “Burada olanlara artık dayanamıyorum. Bu insanların çığlıklarına, yalvarmalarına dayanacak gücüm kalmadı” derken kızgınlıktan titriyor sesi. Bu görüşmeden birkaç gün sonra tekrar aradığında yaşlıların fotoğraflarını çektiğini söylüyor ve hemen gönderiyor. Kolundan bağlanmış yaşlı insan kareleri art arda düşüyor önümüze. Biri uyuyor gibi, yüzü sakince. Ama gördüğümüz son fotoğraf yüreğimizi daraltıyor. Kolundan bağlı yaşlı kadının yüz ifadesi anlatılacak gibi değil. Acı, isyan, çaresizlik yansımış yüzüne...

Müdürden savunma

O insanlık dışı fotoğrafların çekildiği yer 271 yaşlının kaldığı geriatri bölümü. Burada demans denilen hafıza rahatsızlığı çeken yaşlılar bulunuyor. Birçoğu 80 yaşının üzerinde olan yaşlılara yapılan bu uygulamayı huzurevinin müdürü Zekeriya Alan’a soruyoruz. Yanıtı da en az uygulama kadar dehşet verici: “Bazı hastaların yakınlarının isteği doğrultusunda yapıyoruz. Vasisi olmayanlar da var. Bunlar da düşüp kendilerine zarar vermesinler diye bizim talimatımızla bağlanıyor.”

Yasalarda yeri yok

Müdürün bu açıklamalarını bir uzmana, Aydın Tabipler Odası Başkanı Dr. Eralp Atay’a soruyoruz. Büyük bir şaşkınlık geçiriyor önce. ‘Olamaz böyle bir şey’ dedikten sonra görüşlerini açıklıyor: “Birincisi yaşlı ya da hasta, hangi durumda ve hangi kurumda olursa olsun insanca muamele ve tıbbi hizmet görme hakkına sahiptir. Bu, vazgeçilemez bir insan hakkıdır. Demans hastalarıysa çok daha fazla özeni hak ederler. Demans hastaları kendilerini savunamayan hasta grubu sınıfındadır. Bunlarla bire bir ilgilenen uzman görevliler olmalı, bunların insanca nezareti gerekmektedir. Ama hastaların ellerinin bağlı olarak tutulması insan hakları bakımından düşünülemez. Böyle bir kanun da yok, yönetmelik de yok.” Uygulamayı değerlendiren bir başka isim ise yine bir huzurevi yöneticisi. Nazilli Huzurevi Müdürü Şevket Duman da böyle bir uygulamayı ilk kez duyduğunu belirtiyor ve ekliyor “Bunlar yaşlı, bakıma muhtaç ve sadece hafıza rahatsızlığı olan insanlar.”

HUZUREVİNDE KÖTÜ MUAMELE İDDİASINA AÇIKLAMA: TIBBİ TEDBİR

İZMİR Çocuk Esirgeme ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zekeriya Ertaş, bir gazetedeki, ’Narlıdere Bakımevi’nde yaşlılar yatağa bağlanıyor’ haberiyle ilgili olarak, uygulamanın tıbbi gerekçeler dahilinde ailelerin veya vasilerin izni ile yapıldığını söyledi. Bakımevindeki yaşlılar ise gazetede çıkan habere tepki gösterdi.

Narlıdere Bakımevi’nde bulunan yaşlıların yataklara bağlandığı şeklinde bir gazetede çıkan haber Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İzmir Valiliği, Çocuk Esirgeme ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. Olayla ilgili olarak soruşturma başlatılırken, İzmir Çocuk Esirgeme ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zekeriya Ertaş, Narlıdere Bakımevi’nde konuyla ilgili açıklama yaptı.

"AİLELERİN BİLGİSİ DAHİLİNDE TIBBİ TEDBİRLER UYGULANIYOR"

Narlıdere Bakımevi’nde 975 yaşlının kaldığını, 254 yaşlının bakıma muhtaç olduğu için Geriatri Bölümü’nde bulunduğunu söyleyen Ertaş, hastanenin Dinç Bölümü ve Geriatri Bölümü olmak üzere iki bloktan oluştuğunu anlattı. Ertaş, "Dinç Bölümü’nde kendi öz bakımını yapabilen yaşlılar kalmakta Geriatri Bölümü’nde ise Demansiyel süreç, Psikoz, Parkinson, Serebrovasküler hastalıklar gibi çeşitli ağır, nörolojik ve psikolojik rahatsızlakları olan veya ağır fizyolojik rahatsızlıkları olan yaşlılarımız kalmaktadır" dedi.

Geriatri Bölümü’nde bakıma muhtaç olan hastaların tedavi süreçlerinin bakımı belirlediğini ifade eden Ertaş, "Bu itibarla yaşlılarımız hastalık sürecinde gelişen her türlü tedaviye rağmen kendisine ve çevresine zarar vermek davranışında olabilmektedirler. Bu noktada yaşlılarımızın ailelerinin ve vasilerinin bilgisi, izni dahilinde, doktorların tıbbi gerekçeleri de dikkate alınarak çeşitli tıbbi tedbirler uygulanmaktadır" diye konuştu.

İddialarla ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İzmir Valiliği tarafından inceleme yapılacağını sözlerine ekleyen Ertaş, kuruluşta yeteri kadar sağlık personeli, doktor, hemşire, sertifikalı bakım personeli bulunduğunu, bu tür uygulamaların doktorların bilgisi ve izni dahilinde yapıldığını dile getirdi.

TEPKİ GÖSTERDİLER

Gazetenin haberinde fotoğrafı kullanılan Demans hastası kadının yakınlarının gazeteye dava açmaya hazırlandıkları öğrenilirken, gazetede yayınlanan iddiaları okuyan bakımevi sakinleri tepkilerini dile getirdi.

Basın toplantısının ardından bakımevi bahçesinde toplanan yaşlılardan Orhan Birsen eşi ile birlikte 4.5 yıldır tesiste kaldıklarını ve hayatlarından son derece memnun olduklarını söylerken, Hüsniye Aktaş, "Biz burada cennetteyiz. Herhangi bir hastaneden daha iyi bakılıyoruz. Haberin çıktığı gazeteyi kınıyorum. Bu asılsız haberi yayınlayan gazetenin amacını zaten herkes yakından biliyor. Bunun altında mutlaka siyasi bir şey vardır. Çünkü o gazete mikser gibi ortalığı karıştırıyor" dedi. Mehmet Zeybekoğlu ise hastalık zamanlarında kendilerinin de Geriatri Bölümü’nde kaldıklarını, haberin tesise çamur atmak amacıyla yapıldığı dile getirdi.

Haberin Devamı