Gazete Vatan Logo

Hurdalıktan çıkan sanat

Eskişehirli heykeltıraş Cem Özkan hurdalıklardan topladığı malzemelerle heykeller yapıyor. Bir hurdalık satın almak isteyen Özkan’ın yaptığı bir tonluk Metal At Merkür heykeli sergilenmek için davet aldı.

Hurdalıktan çıkan sanat

Cem Özkan 24 yaşında Eskişehirli bir heylektıraş. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu. Hurdalıklardan topladığı malzemelerle heykeller yapıyor. Yeni eseri “Metal at Merkür” ise görenleri adeta büyülüyor. Bir hurdalık satın almak isteyen Özkan sanayideki ustalardan kaynak yapmayı, metale şekil vermeyi öğrenmiş. Heykel bölümünde okumaya başlayınca metale ilgisi artan genç heykeltıraş; çizdiği ve düşündüğü olguları taşıyabilecek bir malzemeyle tanıştığını şu sözlerle anlatıyor: “Bir heykele başlamadan önce dikkatimi tamamen topluyorum. İyimser düşünmeye çalışıyorum.”

Metalle çalışırken kendimi kısıtlı hissetmiyorum

Heykel yapmaya 2012’de başlayan genç heykeltıraş, sanata olan tutkusunun küçük yaşlarda başladığını, yaşı ilerledikçe bilim kurgu ile sanatı bütünleştirdiğini de söylüyor, “Küçüklüğüm ansiklopediler, dergiler ve bilimkurgu hikayeleriyle geçti. Annemin öğrenciyken zorluklarla aldığı Museo d’Arte katalogları vardı. Bu kataloglarda dünya müzeleri, eserleri konu olarak işlenirdi ben de saatlerce bu eserleri inceleyip içlerinde kaybolurdum. İlerleyen yıllarda birçok yağlı boya röprodiksiyon ve denemeler çalıştım. Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nden mezun oldum ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Heykel Bölümü’nü kazandığımda dört sene yatılı okudum ve üniversite yıllarımı sanatla yoğun yaşadım. Desene ve yağlı boya tablolara ağırlık verdim, anatomi üzerine kafa yordum. Metalle çalışırken kendimi kısıtlanmış hissetmiyor hayal gücümü sınırlandırmadan kullanıyorum.”

Haberin Devamı

Bir tonluk metal at Merkür

Bugüne kadar 12 metal heykel tasarladığını söyleyen Özkan, “Metal at Merkür” heykelini bir senede tamamlamış. Sınırlarımı aşmak için Metal at Merkür’ü yaptığını söyleyen genç heykeltıraş metal atın hikayesini de şöyle anlatıyor: “Yaklaşık bir senede tamamladım eserimi. Metal parçaları bulmam 3-4 ayımı aldı. Çok pahalı metal fiyatları ben de oto sanayide, hurdalıklarda dolaştım rica minnet parçaları topladım. Atın anatomisini çıkarmak da bir ayımı aldı ama o sürede çok şey öğrendim. Bu at 3.5 metre uzunluğunda, 2.40 yüksekliğinde. Derinliği de 1 metre. Yaklaşık 1 tona yakın bir eser. İşlenmiş saç haricinde tüm parçalar atık hurdalardan.”

Haberin Devamı

Sanayideki ustalar destekledi

Özkan oto sanayide metal atölyesinde çalışmış. “En önemli nokta ise kaynak yapmak” diyen Özkan “Kaynak yapmayı okulda değil sanayide kendi çabamla öğrendim, sanayideki alaylı metal ustalarından çok destek aldım, onlar bana okulda öğretilmeyen birçok şeyi öğretti, metali nasıl işemem gerektiğini gösterdiler.”

Kendimin öğretmeni oldum

“Huzuru metal heykeller yaparken buluyorum” diyen Özkan: “En büyük sıkıntı malzeme. Fiyatlar çok yüksek, oto sanayileri, fabrikaları geziyorum. İçimdeki merak ve öğrenme duygusunu yönlendirecek bir öğretmenini ve beni doğru yola sokacak düşüncelerin eksikliğini çok hissettim ama zamanla kendi kendimin öğretmeni oldum.”