Gazete Vatan Logo

Hükümette Uzan alarmı

Türkiye'nin 10 milyar dolarlık tazminat riskiyle karşı karşıya kaldığı Libananco davasında yargı Uzanlar lehine kararlar verince hükümet avukatlarla acil toplantı yaptı

Çeaş ve Kepez’le ilgili yargıdan son dönemde Uzanlar lehine üst üste gelen kararlar hükümeti teyakkuza geçirdi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler, bürokratları ve avukatlarıyla 14 Ağustos akşamı biraraya gelerek, durum değerlendirmesi yaptı. Enerji Bakanlığı’nın anlaşmalı avukatlık bürosu Coşar Hukuk avukatlarının da bilgi verdiği toplantıda, geçtiğimiz günlerde Yargıtay’dan gelen “ÇEAŞ ve Kepez’in mallarına el konulmasına ilişkin bozma kararı” ele alındı. Olağanüstü toplantıda Türkiye’yi 10 milyar dolarlık tazminat riskiyle karşı karşıya getiren Libananco davası da “yürüyen davalar” başlığında değerlendirildi.

EKSİK BELGE SORUNU
Maliye’nin, ÇEAŞ’ın intifa ve irtifak haklarının kaldırılması istemi üzerine bu yönde karar veren Adana 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararı, davalı Çeaş tarafından temyiz edilmiş, temyiz istemini görüşen Yargıtay 14. Hukuk Dairesi de yerel mahkemenin bu kararını geçtiğimiz günlerde bozmuştu. Karar kamuoyunda, “Yargıda ibre Uzanlardan yana dönüyor” şeklinde yorumlanmıştı. Toplantıda, Yargıtay’ın bozma kararının, Adana Hukuk Mahkemesi’nin konuyla ilgili kararına gerekçe olan dosyada eksik belgelerden kaynaklandığı değerlendirmesi yapıldı. Mahkemenin eksik belgeleri tamamlayarak gönderdiği kararı Yargıtay’da da onanacağı tahmini yapıldı.

Libananco davasında kritik başkan seçimi yapılacak
ToplantIda Türkiye’yi 10 milyar dolarlık tazminat riskiyle karşı karşıya bırakan Güney Kıbrıslı Libananco’nun uluslararası mahkemeye (ICSID) açtığı dava da masaya geldi. ÇEAŞ ve Kepez Elektrik’in gizemli ortağı Güney Kıbrıs’lı Libananco’nun açtığı tahkim davasında Türkiye’yi savunacak olan İngiliz Freshfield Avukatlık Bürosu temsilcileri geçen hafta Ankara’ya geldi. Fresfield’in partneri olarak davayı birlikte takip edeceği Coşar Hukuk Bürosu’nun Gaziosmanpaşa’daki Parkevleri 16 numaralı bürosunda yapılan olağanüstü toplantıda, İngiliz avukatlık bürosu yekilisi Lucy Reed ile Enerji Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek özel olarak görüştü ve bilgi aldı. İki bakanın katıldığı toplantıda yabancı avukatların konuyla ilgili saptamaları anlatıldı. Her iki tarafın hakemlerini belirlediği, bundan sonra iki hakemin anlaşarak karar verici başkanı seçeceği ve bu aşamanın Türkiye için kritik önemde olduğu belirtildi.

Haberin Devamı