Gazete Vatan Logo

Huawei'den ABD'ye dava!

Çinli teknoloji şirketi Huawei`nin ABD`deki şubesi, şirketin test için gönderdiği donanımlara el koyması nedeniyle ABD Ticaret Bakanlığı`na Washington mahkemesinde dava açtı.

Huawei'den ABD'ye dava!

Dava dosyasında yer alan detaylara göre, Huawei 2017 yılında bir bilgisayar serveri ve bir Ethernet anahtarı dahil Çin'de üretilen bazı telekomünikasyon donanımlarını Kaliforniya'daki bağımsız bir laboratuvara sertifika testi yapılmak üzere gönderdi.

Laboratuvardaki incelemeleri tamamlandıktan sonra donanımların Çin'e yollanması planlanmıştı. Ancak ABD Ticaret Bakanlığı Eylül 2017'de söz konusu donanımlarla ilgili ihracat izninin alınmamasını gerekçe göstererek donanımlara el koydu.

Huawei'den yapılan açıklamada, neredeyse 2 yıldır söz konusu donanımların Çin'e nakledilip nakledilemeyeceğine dair ABD Ticaret Bakanlığı'ndan bir karar çıkmasını bekledikleri belirtildi. Bakanlığın söz konusu donanımları Huawei'e iade tarihini ertelemesi, yasa dışı bir girişim olarak nitelendirildi.

Huawei'nin avukatları ise ABD'nin ihracatla ilgili düzenlemeleri gereğince ülke sınırları dışında üretilen donanımların imal edildiği ülkeye gönderilmesi için ihracat iznine gerek olmadığını kaydetti.

(Milliyet)