Gazete Vatan Logo

Hintliler’i kıskandıran 2 Türk kızı

Ofis yöneticisi Sabriye Kavuncu ile İngilizce öğretmeni Irmak Eyinç’in kurduğu Türkiye’nin tek Bollywood Dans Kumpanyası Durga, Hindistan’ da büyük bir hayran kitlesine ulaştı. İkili bu ilgi karşısında şaşkın ama bir o kadar da mutlu...

Hintliler’i kıskandıran 2 Türk kızı

Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Dans hikayeniz nasıl başladı?

Sabriye: Dans hikayemin dışında profosyonel iş hayatında da uzun zamandır çalışıyorum. Trakya Üniversitesi Ofis Yönetimi ve Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler mezunuyum. Özel bir şirkette Ofice Manager olarak çalışıyorum. Evliyim. Dansa olan ilgim ilkokul yıllarından beri hep vardı. Hint dansından önce 5 yıl da flameko yaptım. Ama sonunda ilerlemek istediğim yol Hint Dansı oldu. 2003 yılında Devdas filmini izlememle başladı her şey. Oyuncular, danslar, kostümler takılar hikaye o kadar çok etkilemiştiki beni. 2009 yılında Partnerim Irmak Eyinç ile de orada tanıştığım bir dans kursu buldum ve 4 yıllık bir eğitim aldıktan sonra Hindistan’da eğitimime devam ettim. 4 yılın sonunda artık kendi kantlarımızla uçmamız gerektiğine karar verip Irmak'la 30 kişiden oluşan grubumuz DURGA Bollywood Dans Kumpanyası’nı kurduk.

Irmak: 1990 yılında dünyaya geldim. İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünü bitirdim ve şu anda İngilizce öğreteni olarak özel bir olulda görev yapıyorum. Kendimi bildim bileli dans ediyorum. Ama Hint dansına olan aşkım Devdas filminde Madhuri Dixit’in ve Aiswarya Rai Bachchan’ın performanslarını izledikten sonra başladı. Hint müziğinin tınısı, ritmi, acısı, hatta arabeskliği beni çok etkiledi. Türden türe değişmekle beraber zarafetin çok ön plana çıktığı, dişiliğin vurgulandığı biraz bizim 70’lerdeki Türk filmlerinin abartılı mimiklerinin de görülebildiği çok eğlenceli bir dans Hint dansı.

Haberin Devamı

Hintliler kendi kültürlerinin bir yabancı tarafından bu kadar benimsenmiş olmasına çok şaşırıyor.

Kostümleriniz ve takılarınızı Hindistan'dan mı alıyorsunuz?

Sabriye: Aksesuarlarımızın hepsini Hindistan'ndan alıyoruz. Bazı kumaşları da ama tasarımlar tamamen bize ait. Dikimlerini Türkiye'de yaptırıyoruz.

Kurumsal firmalarda çalışıp aynı zamanda sahneye çıkmak veya turnelere gitmek zor olmuyor mu?

Irmak: Turnelerimiz genelde haftasonu veya akşam saatlerinde olduğu için bizi zorlamıyor. Ama bütün akşamlarımız ve haftasonlarımız dansla geçiyor.

Haberin Devamı

Hindistan'la nasıl bir bağınız var? Orada yaşadınız mı?

Sabriye: İlk defa 2013 yılında gittim sonrasında takip eden yıllarda da her yıl mutlaka bir kere gidiyorum. 2016 Eylül ayında ekibimizin bir bölümü Hindistan'a götürdük ve bir ilki başarıp Hindistan’ın en önemli 5 ayrı şehrinde turistik yerlerde, saraylarda, hatta bazı tapınaklarda Türkiye’den bir Hint Bollywood dans grubu olarak ilk flash mobumuzu yaptık. Onlara ait bir dansın yabancılar tarafından gösterilmesinden dolayı çok mutlu oluyorlar.

Irmak: Hint insanıkendi kültürlerinin bir yabancı tarafından bu kadar benimsenmiş olmasına çok şaşırıyor ve çok mutlu oluyor.

Hint basınından çok ilgi görüyoruz

Kendilerinden olmayan bir dans topluluğuna gösterdikleri bu ilgiyi neye bağlıyorsunuz?

Sabriye: Aslında işin özü 2 kuraldan geçiyor. Biri ne yaparsan yap hep aşkla yap bir diğeri de çok çalışmak ve vizyon sahibi olmak. Hindistan'ın en önemli haber sitelerinden biri olan The Quint bizimle röportaj için İstanbul’a geldi ve yine Türkiye’den bir Hint Dans grubu Hindistan basınında yer aldı. Hindistan’ın en önemli TV kanallarından Star plus videolarımız yayınlamak istiyor. Çok hissettiğimiz için dolayısıyla izleyene de sanırım geçirebiliyoruz ki onlarda tam olarak “İşte bu” diyorlar.

Haberin Devamı

Irmak: Bunu tamamen yaptığımız işi severek yapmamıza bağlıyorum. Orda onların dilindeki sözlerle, onların ritmiyle dans ettiğimizi gördüklerinde ortak dili konuşmuş oluyoruz. İfademiz, sevincimiz, coşkumuz ortak oluyor. Bu bizi yakınlaştırıyor ve ilgilerini kazanmamızı sağlıyor. Türkiye’de bu kadar ilgi görmek ise çok çalışmak, ve biraz da şans...

Durga daha iyi bir yere gelecek

Gördüğünüz bu ilgi sizi şaşırttı mı?

Sabriye: Fark yaratacağımızı biliyorduk ama bu kadar kısa sürede değil. Türk halkının gerçekten bir talebi var bu konuda. Tanımadığımız insanlardan Diyarbakır’dan, Mersin’den Samsun’dan İzmir’den Türkiye’nin hemen her şehrinden mesajlar alıyoruz. “Lütfen buraya da gelin” diye. Bu çok kıymetli...

Haberin Devamı

Irmak: Açıkçası bu kadar kısa sürede olması biraz şaşırttı. Yaptığımız işin karşılığını alacağımızı biliyorduk, evet bugün Hint Dansı denince Durga’dan bahsediliyor. Ancak bu bizim için yeterli değil, Durga hak ettiğini zaman içerisinde çok daha fazla parlayarak bulacak.

Tük olduğunuzu öğrendiklerinde tepkileri nasıl oluyor? Eminim burada da sizi Hintli sanıyorlardır?

Sabriye: Benim çok sık karşılaştığım bir durum. Ben gerçekten onlara benziyorum. Hindistan’da beni Hintli sanıp “Neden İngilizce konuşuyorsun Hintçe konuşsana” diye ısrar edip konuşmayınca bana kızan satıcıyla bile karşılaştım.

Irmak: Bollywood yıldızlarına benzediğime dair çok yorum aldım. Esmer ten, siyah uzun saçlar olunca bu kaçınılmaz biraz.

Sıra Bollywood müzikalinde...

Bundan sonrası için neler yapacaksınız var mı başka planlarınız?

Sabriye: Dünyanın 50 ülkesinde kutlanan geçtiğimiz yıl da Türkiye’de ilk defa kutlanmaya başlanan Hiolifest İstanbul ve İzmir’in geçen yıl olduğu gibi bu yılda tüm sahne performanslarını Durga olarak biz yapıyoruz. Ayrıca Tükiye’de yine bir ilke imza atıp çok renkli eğlenceli duygusal ve aynı zamanda komik de olan “Bollywood Müzikali” hazırlığı içindeyiz. Yani şu anda sahneye koyduğumuz sadece performans içerikli gösterilerimizi bir adım daha ileri taşıyıp müzikal yapmaya karar verdik. Konuyla ilgili sürprizlerimiz var.

Irmak: Türkiye’de bir Bollywood müzikali sahneye koyarak hayallerimizden birini gerçekleştirmiş olacağız. Biz yüreğimizin sesini dinleyip , içimizden geldiği gibi davranıyoruz, bize başarıyı bunun getirdiğine inanıyorum.