Gazete Vatan Logo

Hibrit yatırımı Türkiye’ye 2.3 milyar dolar kazandıracak

Oyak Renault 100 milyon euroluk alüminyum motor bloğu tesisinin temelini attı. Bursa yeni yatırımla Renault’nun hibrit üssü olacak. Cari açığa yılda 2.3 milyar dolar katkı sağlayacak.

Hibrit yatırımı Türkiye’ye  2.3 milyar dolar kazandıracak

Renault Grubu ve OYAK arasındaki 50 yıllık iş birliğinin 27 yıllık anlaşmayla yenilenmesinden sonra ilk yeni yatırım hamlesi geldi. Oyak Renault, 100 milyon euro yatırımla Bursa’da kuracağı Türkiye’nin ilk alüminyum motor bloğunu üretecek tesisin temelini attı. Yeni yatırımla Bursa, Fransız Renault dünyasının hibrit otomobil üretim merkezi olacak. Hibrit motorlar, Bursa fabrikasında üretilecek yeni Clio olmak üzere Renault’larda kullanılacak. ‘Türk malı’ imzasını taşıyan hibrit motorlu araçlar 2020’den itibaren yollara çıkacak.

Temel atma töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bu tesisle birlikte ülkemizde ilk defa alüminyum motor bloğu üretilecek. Bu bloklar Renault’un hibrit araçlar için geliştirdiği yüksek teknolojili yeni nesil motorlarda kullanılacak ve üretimin büyük bir bölümü ihraç edilecek” dedi.

Güvenin somut örneği

Varank, bu yatırımı 3 ana sebepten ötürü çok değerli ve önemli bulduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“İlk olarak, temellerini attığımız bu tesis, yüksek katma değerli üretim hedefimize doğrudan hizmet ediyor. Üretim aşamasında, dünyada sadece birkaç yerde bulunan yüksek teknoloji kullanılacak. Nitelikli istihdama ve ihracata ciddi katkılar sunulacak. Cari açığı yıllık

Haberin Devamı

2.3 milyar dolar azaltabilecek bir üretimden bahsediyorum. İkinci önemli özelliği yerlileştirme politikamıza olan desteğidir. Üretimde kullanılacak birçok ürün burada yapılacak ya da yerli yan sanayi üreticilerimizden temin edilecek. Böylelikle hem cari açığın düşmesine hem de dış kaynak ihtiyacının azaltılmasına fayda sağlayacağız. Bu yatırımı benim açımdan çok değerli kılan son özellik de ülkemize ve ekonomiye duyulan güvenin somut bir göstergesi olması.”

Yatırımlara hız kesmeden devam

Oyak Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, son 10 yılda ortaklarıyla 1 milyar eurodan fazla yatırımı Türk ekonomisine kazandırmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Erdem, şunları kaydetti: “Bu yatırım Oyak ve Renault grubunun ülkemize duyduğu güvenin en büyük göstergesi. Oyak ve Renault olarak yatırımlara devam edeceğimizi, Türkiye’ye ve geleceğine güvendiğimizi, teknoloji alanında üzerimize düşeni yapacağımızı bildirmek istiyorum.”
Bursa tesisine övgü
Fabrikanın temel atma töreninde konuşan Renault Grubu Avrasya Bölgesi Kıdemli Başkan Yardımcısı Nicolas Maure, şunları kaydetti: “Yeni alüminyum enjeksiyon tesisi, Renault Grubu’nun gelecek yıllarda Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladığı kapsamlı yatırımların ilk somut adımı. OYAK ile 50 yıllık ortaklığımızın yenilenmesi ve Oyak Renault Bursa fabrikasının yüksek üretim performansı, Türkiye’de yeni projeler geliştirmemizin yolunu açıyor. Bu yatırımlar Oyak Renault çalışanlarımızın uzmanlığı ile birleşerek, Türkiye ekonomisine ve Renault Grubu’nun dünya çapındaki büyümesine katkıda bulunmaya devam edecek.”

Haberin Devamı