Gazete Vatan Logo

Hayatımda önce annelik sonra oyunculuk var

İki yıl önce oğlu Kerem’i kucağına alan Zeynep Beşerler anne olduktan sonra kariyerine bakışının nasıl değiştiğini anlatıyor. Beşerler, “Bu saatten sonra bir rol için kendimi paralayacak değilim. Önce annelik sonra kariyer ve oyunculuk geliyor” diyor.

Hayatımda önce annelik sonra oyunculuk var

Anne olduktan sonra iki yıllık süreç nasıldı?

Zaman geçtikçe anneliğin ne demek olduğunu daha iyi kavradım. İki senelik annelikle çok anne olunmuyor. Her şeyi deneme yanılma yöntemiyle öğreniyorum. Ama keyifli bir süreç. Annelik bir delilik hali. Çünkü devamlı bitmeyen bir endişelilik hali.

Evhamlı bir anne misiniz?

Mümkün olduğunca aklımdan endişeleri atmaya çalışıyorum. Çünkü insan bir kere ipin ucunu kaçırdığı

zaman inanılmaz şeyler düşünebiliyor. Kerem’in bebeklik ve çocukluk dönemini daha rahat geçirmesini istiyorum. Çünkü sürekli üzerine düşen ve dizginleyen taraf olmaktansa bu şekilde daha mutlu olacağına inanıyorum. Tabii evde iyi polis, kötü polis durumları var. Baba daha yumuşak ve her şeye olumlu yaklaşan taraf, ben yapma etme diyen tarafım.

Anne baba olduktan sonra eşinizle ilişkiniz değişti mi?

Anne baba olmak ailenin önemini insana daha çok hissettiriyor ve öğretiyor. Aramızdaki bağ güçlendi, birbirimize daha çok kenetlendik

Kendinizde ve eşinizde çocuk olduktan sonra keşfettiğini yeni şeyler oldu mu?

Haberin Devamı

Kerem doğana kadar eşim Emir’in bu kadar iyi bir baba olacağını tahmin etmemiştim. Şuan Kerem’le ilişkisi o kadar iyi ki müthiş bir bağlılıkları var. Kerem’in altını değiştirmek dışında her şeyiyle ilgileniyor. Ama kendime dair henüz yeni bir şey keşfetmedim. Belki ilerleyen zamanlarda keşfetmiş olurum. Sadece yediğine içtiğine çok dikkat ediyorum. Bu konu için babam, “Senin böyle bir insan olacağını düşünmezdim” der.

Beslenmesi için neler yapıyorsunuz?
Kerem iki yaşında ve bu zamana kadar asla şeker, tuz ve benzeri şeyler yemedi. Yemeklerini hep ben yaptım. Kek bile yiyecek olsa farkı tarifler bulup hurmayla tatlandırdığım farklı tarifler yapıyorum. Kerem’le ilgili en çok uğraştığım şey bu şekilde beslenmesi. Herkes de şeker konusundaki hassasiyetimi biliyor ona göre davranıyor. Tabii ki bu ömür boyu sürmeyecek ama en azından bağışıklık sistemi tamamiyle gelişinceye kadar dizginleyeceğim. Nasılsa yemediğinde bir şey kaybetmeyecek.
Nasıl bir dönemdesiniz?
Çok keyifli, huzurlu ve mutlu olduğum bir dönemdeyim. Çalışmamak insana bir sıkıntı veriyor. Çünkü alıştığın ve hızlı bir tempoyla geçen bir hayata ara veriyorsun. Şimdi de hayat Kerem’in peşinde hızlı geçen bir hayat var.
Setlere ne zaman döneceksiniz?
Yakın zamanda kendim için bir zamandan çalma yapacağım. Hafta üç günü kendime arayacağım. Bir süre sonra insan ister istemez köreliyor. Bu yüzden Kerem büyümüşken artık kendime dönme vaktim geldi. Şimdilerde yaz projeleri gelmeye başladı ama yazın proje yapmak istemedim. Çünkü yazı Kerem’i eve tıkayıp çalışmak istemedim. Özgürce yazı yaşamak istedim. Artık kışın yeni sezona bir şeyler olacak.
20’lerde anne olmak daha kolay
Oyunculukta artık tek şartınız rol veya senaryo dışında çalışma saatleri mi olacak?
Evet… Haftada üç günden fazla çalışmayı asla düşünmüyorum. Çünkü onun büyümesini kaçırmak istemiyorum. Bu yüzden bir yan rol için haftada üç gün çalışmak şahane bir zaman. İstediğim bu zaten bu saatten sonra bir rol için kendimi paralayacak değilim. Zaten 40 yaşına geldim böyle iyiyim ve böyle bir rol beni fazlasıyla tatmin etmiş olur. Yani benim için önce annelik sonra kariyer, oyunculuk geliyor.
40 yaş sizi nasıl etkiledi?
Artık lüzumsuz hiçbir şeye kafa takmıyorum. Benim için önemli olmayan hiçbir şeyi umursamıyorum. İnsanlara ve olaylara çok fazla pirim vermiyorum. Birazcık umursamazlık başladı. 40 yaşına geldim, hayat çok kısa ve başkasının istediği değil benim istediğim olacak, artık kendim için yaşayacağım diye düşünüyorum ve bu bilinçle yaşıyorum.
Peki 20’li yaşlarda anne olmak ister miydiniz?
Belki 20’li yaşlarda anne olsam daha kolay olurdu. Çünkü illaki daha enerjik oluyorsunuz. Çok umursamadan aslında çocukla büyüyorsunuz. Bilinçli anne olduğunuzda yaşın verdiği bir ağırlık ve yorgunluk oluyor. Bir yerden sonra kafan kaldırmıyor, gürültüye dayanamıyorsun. Ama bilinçli olduğunda da olması gerektiği gibi çocuğu büyütüyorsun. Bu iki aslında tercihe bağlı şeyler. Ben iyi ki geç anne olmuşum. Geç olmasından dolayı asla pişman değilim. İyi ki böyle bir zamanda anne olmuşum. İyi ki gençken yapmak istediğim her şeyi yapmışım ki aklımda hiçbir şey kalmadı.
Organ bağışı önemli
Sosyal sorumluluk projelerine desteğinizle dikkat çekiyorsunuz. Bu anlamda yaptığınız neler var?
Çok uzun zamandan beri organ bağışında farkındalık için çalışıyorum. Çalışmadığım dönemde bile buna ağırlık vermiş durumdayım. Organ bağışının yetersizliğinden kaynaklanan çok büyük bir sorun var. İnsanlarımız bu konuda çok bilinçsiz ve hiç umursamıyorlar. Ülkemizde organ bağışı bekleyen binlerce insan varken herkeste benim başıma gelmez düşüncesi var. Ama herkes bunun ne kadar önemli olduğunu başına geldiğinde anlıyor. Kayıtlı kayıtsız ortalama 60 bin kişi organ beklerken hayatını kaybediyor. Bu rakam bu kadar büyük bir ülkede çok büyük bir ayıp. Bu konuda her zaman hassasiyetle çalışıyoruz. Umarım birinin hayatına dokunabiliriz. Bu yüzden bu konuda herkesten duyarlılık rica ediyorum.
ANNELER GÜNÜ RİTÜELİM YOK
Anneler Günü için bir ritüelim yok ama annemin anneler gününü hep kutlarım. Benim ise ilk defa geçen sene anneler günüm kutlandı ve o gün Kerem doğdu. Hayatta unutamayacağım birgün oldu benim için.

Haberin Devamı