Gazete Vatan Logo

Havuz problemini havuzda çözüyorlar

Tomaç, havuzun dışında öğrencileriyle bazen bir iş yerine gidip kullanılan malzemelerle ilgili hesaplama gerçekleştirdiklerini, bazen de doğada ders yaptıklarını söylüyor. Öğrenciler de uygulama sayesinde dersin daha zevkli geçtiğini, konuyu da daha iyi kavradıklarını dile getirdi.

Havuz problemini havuzda çözüyorlar

Samsun’un Bafra ilçesinde matematik öğretmenliği yapan Selda Tomaç, dersi öğrencilerine sevdirmek için sıra dışı yöntemler uyguluyor. Nazmiye Demirel Ortaokulu’nda görev yapan Tomaç, öğrencilerin matematiği daha iyi anlayabilmeleri ve sevmeleri amacıyla bazı dersleri sınıf dışında gerçekleştiriyor. Öğrencilerini ilçedeki turistik tesise götüren Tomaç, buradaki boş havuzda havuz problemini anlatıyor. Öğrencilerine metre vererek havuzun yüksekliğini ve uzunluğunu ölçtüren, daha sonra matematik hesaplamalarını yaptıran Tomaç, böylece dersi yaşayarak öğrenmelerini sağlıyor. Tomaç, “Matematiği aslında bizler zorlaştırıyoruz. Çocuklardan dikdörtgen prizmasını hayal etmelerini, sonra da bununla ilgili soruları çözmelerini istiyoruz. ‘Burada kocaman bir dikdörtgenler prizması varken eden bunu yerinde çözmeyelim’ dedik ve havuza geldik” ifadelerini kullandı.

Çocuklardan sınıfta soyut şekilde hayal ederek soruyu çözmelerini istemek yerine onlara somut matematiği sunmaları gerektiğini vurgulayan Tomaç, “Sadece sınıf içinde çocukların hem hayal etmelerini hem de çözmelerini istemek yerine onlara somut matematiği sunmalıyız, hayatın içini göstermeliyiz çünkü zaten matematik hayatın içinden, ihtiyaçlardan çıktı. Bu yüzden öğrenerek uygulamak daha kalıcı hale getiriyor. Gerçekten kalıcı bir öğrenme sağladığımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı