Gazete Vatan Logo

Hava kirliliği en çok hangi kan gruplarını etkiliyor

Utah’ta bulunan Intermountain Kardioloji Estitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre 0 grubu kan taşıyıcıları, hava kirliliğine bağlı kalp problemleri yaşama ilhimalleri diğer kan gruplarına göre yüzde 40 oranında daha düşük.

Hava kirliliği en çok hangi kan gruplarını etkiliyor

Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliğini ‘görünmez katil’ olarak tanımlıyor. Hava kirliliğine dair yapılan araştırmalar, havadaki bazı parçacıkların A, B ve AB grubu kan taşıyıcıların O kan grubuna göre daha fazla etkilediği ve kalp krizi riskini daha yüksek görüldüğünü ortaya koyuyor. Amerika Utah’ta bulunan Intermountain Kardioloji Estitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre 0 grubu kan taşıyıcıları hava kirliliğine bağlı kalp problemleri yaşama ihtimalleri yüzde 40 oranında daha düşük. Araştırmayı yapan bilim adamları riskli kan gruplarına dahil olanların hava kirliliğinin yüksek ölçüldüğü saatlerde kapalı alanlarda kalmalarını ve riski azaltıp kalplerini zorlayacak aktivitelerden uzak kalmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Araştırmayı yapan Dr. Benjamin Horne, “Kalp krizi riski ve hava kirliliği arasındaki bağlantı A, B ve AB grubu kan taşıyıcıları açısından panik yapacak bir seviyede değil ama bu ciddiye alınacak bir konu. Bu nedenle riskli gruptaki kan taşıyıcıları hava kirliliğinin arttığı saatlerde daha dikkatli olmak zorundalar. Riskleri düşürmek için kapalı alanlarda kalmalı, yine kapalı alanlarda spor yapmalılar” dedi. Türkiye’de halkın yüzde 39’unun taşıdığı A Rh pozitif en yaygın kan grubuyken, yüzde 1’inin taşıdığı AB Rh negatif ise en az rastlanan kan grubu. Diğer kan gruplara göre dağılım ise yüzde 29’u 0 Rh pozitif, yüzde 14’ü B Rh pozitif, yüzde 6’sı A Rh negatif, yüzde 5’i AB Rh pozitif, yüzde 4’ü 0 Rh negatif, yüzde 2’si B Rh negatif, yüzde 1’i de AB Rh negatif kan taşıyor. Türklerin yüzde 33’ü hava kirliliğinden etkilenme riski az olan 0 grubu kan taşıyıcılarından oluşuyor.

Haberin Devamı

Her gün 75 kişi hava kirliliğinden ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Avrupa’da en kirli havaya sahip 10 şehirden 8’i Türkiye’de yer alıyor. Sıralamada İstanbul, havası en kötü metropol konumunda yer alıyor İstanbul’u Batman, Hakkari, Antep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır, Isparta izliyor. Verilerde, dünyada her yıl 7 milyondan fazla insanın hava kirliliği nedeniyle yaşamını yitirdiği, yapılan araştırmalara göre akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 36’sının, kronik obstrüktif akciğer hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 35’inin, inmeye bağlı ölümlerin yüzde 34’ünün ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 24’ünün sorumlusunun da hava kirliliği olduğuna işaret ediyor.

Haberin Devamı

Hava kirliliği, Türkiye açısından da çok önemli bir toplum sağlığı sorunu oludğunu vurgulayan Türk Toraks Derneği, her gün 10 kişinin “trafik canavarı” nedeniyle öldüğü ülkemizde hava kirliliği her gün 75 kişinin ölümüne yol açtığını vurguluyor.

Makul sınırlar 5 kata varan oranlarda aşıldı

Türk Toraks Derneği ‘nin son iki yılda yaptığı araştırmalar, Türkiye’deki tüm illerin tüm istasyonlarında yapılan ölçümlerin insan sağlığı açısından izin verilen sınırları 5 kata varan oranlarda aştığını gösteriyor. İstanbul’un havasının ne kadar kirli olduğunu anlamak için Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarının verilerini anlık paylaşan www.havaizleme.gov.tr sitesine girmek yeterli.