Gelecek kodlarla şekilleniyor

Dünyayı saran dijital ağ internetle birlikte yepyeni bir çağa adım attık. Dijital dünyada petrolün yerini veri alırken veriyi işleyebilen ülkeler öne çıkacak. 2040 yılında dünya ekonomisinde ilk sırada Çin’in ardından sırasıyla Hindistan, ABD ve Japonya’nın geleceği öngörülüyor.

İşin sırrı yazılımda

Dijitalleşen dünyada insanoğlunun ürettiği veri her geçen gün katlanarak artıyor. Bu dijital veriyi işleyip ekonomik bir faydaya dönüştürmenin sırrı ise bilgisayar yazılımından geçiyor. Bugün dünyanın en değerli şirketleri arasında yer alan Google, Amazon, Apple, Facebook ve diğer teknoloji şirketleri dünyaya yön veriyor. Bu şirketler yazılım algoritmalarını kendi merkezlerinde geliştirip sır gibi saklıyorlar. Artık insanlar Coca Cola’nın formülü yerine Google’ın arama algoritmasının formülünü merak ediyor. Dünyanın en iyi mühendislerini istihdam eden bu şirketler aynı zamanda üstün yetenekli insanları bünyesinde toplayan çekim merkezlerine dönüşmüş durumda.

Dünyadaki bu dijital devrime ülkemiz de dahil olmak için çalışıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM); zeka, yaratıcılık, sanat, liderlik gibi alanlarda yüksek düzeyde performans gösteren üstün ve özel yetenekli öğrencilere eğitim veriyor.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde 80 ilde 106 BİLSEM okulunda ise yaklaşık 32 bin özel yetenekli öğrenci eğitim görüyor.

Zeka küplerine özel sınıflar

Turkcell Zeka Küpü projesiyle BİLSEM’lerde okuyan özel yetenekli öğrencilere destek oluyor. 3 yılda 30 bin öğrenciye ulaşmayı başaran proje, gençlerin kodlama, yazılım, yapay zeka, artırılmış gerçeklik ve robot teknolojileri konusunda eğitim alması ve bu alanda insanlığa fayda sağlayacak projeye imza atması için katkı sunuyor. Önümüzdeki dönemde uzay, akıllı ev ve bulut teknolojilerine yönelik zenginleştirilmiş eğitimlerin de müfredata eklenmesi planlanıyor.

2016 yılında İstanbul, Adana, Ankara, Şanlıurfa, Ordu, Kütahya ve Erzincan illerinde birer Turkcell Zeka Küpü sınıfı inşa edildi ve bu okullarda yüz yüze eğitimler verildi. Eğitimlere 2017 yılında Sivas, İstanbul, Ankara, Mersin, Amasya, Erzurum, Rize, İzmir, Aydın, Gökçeada, Mardin ve Afyon’da kurulan sınıflarla devam edildi.

Haberin Devamı

Gelecek kodlarla şekilleniyor

Geleceğin mucitleri

Geçtiğimiz günlerde Aydın’daki BİLSEM’i ziyaret etme şansım oldu. Turkcell Zeka Küpü Projesi kapsamında oluşturulan sınıfta Aydın’daki farklı okullardan sınavla seçilmiş üstün yetenekli öğrenciler icatlarını sergilediler. Zeka Küpü Laboratuvarı’nda mucit öğrencilerin ihtiyacı olan tüm ekipmanlar mevcut. Öğrencilerin tek yapması gereken icatları için kodlama yeteneklerini kullanmak. Aydın’daki genç mucitlerin icatları arasında madenciler için akıllı şapkadan, alkol ölçer arabaya, lazer güvenlik sisteminden 3 boyutlu yazıcı kullanılarak geliştirilen robota kadar birbirinden ilginç 10 proje yer alıyordu. Proje kapsamında Türkiye genelinde tüm Bilim ve Sanat Merkezleri’ne 21 bin 500 Maker ve Kodlama Kiti dağıtılmış. Proje uzaktan eğitim ile de binlerce öğrenciye ulaşmayı başarmış.

Turkcell Zeka Küpü Projesi’ne benzer projeler dünyanın farklı ülkelerinde de hayata geçirilmiş durumda.

Haberin Devamı

BBC Micro:bit

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Micro:bit projesiyle öğrenciler için kodlanabilir mikro bir bilgisayar geliştirdi. BBC, 2015 yılında başladığı proje kapsamında o yıl 7. sınıfta bulunan (11 - 12 yaş) öğrencilere 1 milyon civarında micro:bit dağıtımı gerçekleştirdi. Projenin amacı çocuklara yeni dünyaya uygun yetenekler kazandırılmasına aracılık etmek hem de İngiltere’de önümüzdeki 5 yıl içinde ortaya çıkması beklenen 1 milyon kişinin üstündeki dijital profesyonel açığına karşı önlem almak.

OLPC

Kısa adı OLPC olan One Laptop Per Child yani “Her çocuk için bir dizüstü” projesi, dünya çapında 6-12 yaş arasındaki öğrencilere birer bilgisayar sağlayabilmeyi hedefliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR