Tutunamayan teknolojiler

Teknoloji dünyasında her gün yeni bir ürün duyurusuna şahit oluyoruz. Dev bütçelerle tanıtımı yapılan ancak tüketicide karşılık bulamayan bu ürünler bazı şirketlerin bilançolarına zarar olarak eklenirken bazılarının ise batış hikayesinin baş aktörü oluyor.

Google Glass

Google’ın akıllı gözlüğü Google Glass, 2014 yılında satışa çıktığında 12 saat içinde tükenmişti. Fotoğraf çekmek ve birkaç komut vermek dışında pek bir özelliği olmayan gözlük 1500 dolara sınırlı sayıda satışa sunulmuştu. Önce mahremiyet tartışmaları başladı. Bazı mekanlara Google Glass ile girilmesi yasaklandı. Google Glass takılı iken araba kullanan sürücülerin sebep olduğu trafik kazaları da yasaklara tuz biber oldu. Asıl sorun ise gözlüğün işlevselliği, pil süresinin yetersizliği, ergonomisi ve yüksek fiyat etiketiydi. 15 Ocak 2015’te proje durduruldu.

SegWay
Tek kişilik akülü kara taşıtı olarak tanımlayabileceğimiz SegWay, 2000’li yılların başında geleceğin ulaşım aracı olarak lanse edilmişti. Saatte 20 km hıza ulaşabilen Segway’in şehir içi trafik sorununu çözeceği tahmin ediliyordu. Yüksek fiyat, düşük menzil gibi sorunları aşamayan Segway günümüzde turistik şehirlerde gezi, alışveriş merkezlerinde ise güvenlik aracı olarak varlığını sürdürüyor.
LG Flex
Bugün tüm telefonlar penguenler gibi birbirine benziyor. Telefonların bugünkü ideal formuna gelene kadar birçok farklı tasarım denendi. En ideal formu bulduk iddiası ile çıkan modeller arasında yer alan LG Flex’in kavisli kasası oldukça ilginç görünüyordu. LG Flex, pantolonun arka cebine koymak için ideal bir tasarıma sahipti ama onun dışında pek cazip bulunmadı. Sınırlı sayıda üretilen telefon sessiz sedasız piyasadan kayboldu.
Windows Phone
Masaüstü bilgisayar işletim sistemi pazarında lider olan Microsoft’un aynı başarıyı mobilde tekrarlamak için geliştirdiği mobil işletim sistemi Windows Phone beklentileri karşılayamadı. Windows Phone, Android ve iOS karşısında bir türlü pazar payını artıramadı. Microsoft, son hamlesini 7,17 milyar dolar ödeyip Nokia’yı satın alarak yaptı ancak bu hamle de Windows Phone’u yaşatmaya yetmedi. Uygulama mağazasının yetersizliği, sistemsel sorunlar, pazara geç kalınmış olması Windows Phone’un sonunu getiren başlıca nedenler oldu.
HD DVD
2000’li yılların başında yüksek çözünürlükteki HD filmlerin sunulacağı bir depolama birimi arayışı başladığında DVD’nin yerini alacak en iddialı aday olarak Toshiba’nın geliştirdiği HD DVD dikkat çekiyordu. HD DVD’nin yaygınlaşması beklenirken Sony’nin liderliğinde 8 kompakt disk üreticisi Blu-Ray formatında anlaştığını açıkladı. Toshiba’nın 1 milyar dolarlık HD DVD yatırımı tutunamayan teknolojiler arasındaki yerini aldı. Bugün film keyfinin online platformlara taşınmasıyla birlikte Blu-Ray’in de sonu gelmek üzere.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR