Yasaların etrafından dolaşmayız

Netflix’in merkezini ziyaret ettim ve Reed Hastings’e “Netflix’e erişimi yeni yasa ile yasaklanacak mı?” diye sordum.

190 ülkede 117 milyonu aşan abone sayısına ulaşan Netflix, dünyayı saran bir eğlence platformu olarak hızla büyüyor. Piyasa değeri 120 milyar doları aşan şirket, Hollywood’un tahtını sallamaya başladı. Geçtiğimiz hafta Netflix’in davetlisi olarak şirketin Los Angeles ve Los Gatos’daki merkezlerini ziyaret ettim.

Hollywood şimdi Silikon Vadisi’nde

Netflix’in bir ayağı teknoloji dünyasının merkezi Silikon Vadisi’nde diğer ayağı ise sinema dünyasının merkezi Hollywood’da. Şirketin Silikon Vadisi’ndeki Los Gatos kampüsünde ağırlıklı olarak mühendisler çalışırken, Hollywood’daki merkezde eğlence dünyası ve sinema sektöründen isimler ağırlıkta.

Yepyeni bir deneyim

Netflix’in hızlı büyümesinin sırrı sunduğu kullanıcı deneyiminde saklı. Bir Netflix hesabınız varsa ister televizyondan isterseniz mobil cihazınızdan binlerce dizi, film, belgesel ve şov programına anında ulaşabiliyorsunuz. Dünyanın farklı noktalarına dağılmış 10 bin sunucusu ile yüksek kalitede ve kesintisiz yayın sunan Netflix, dünyanın en büyük 4K ve HDR arşivine sahip.

Haberin Devamı

Hastings’den Türkiye mesajı

Netflix Kurucusu ve CEO’su Reed Hastings, Netflix Labs etkinliği için dünyanın dört bir yanından gelen gazetecilerin sorularını şirketin Los Angeles ofisinde cevapladı.Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) dijital yayın platformlarına müdahale yetkisi veren yasa yürürlüğe girmek üzere ve herkesin aklındaki soru: Bu yasal düzenleme ile Netflix’e erişim yasaklanacak mı? ¨Reed Hastings’e bu yasal düzenlemeden haberi olup olmadığını ve düzenlemenin yasallaşması halinde nasıl bir yol izleyeceklerini, RTÜK’e lisans başvurusu yapıp yapmayacaklarını sorma fırsatım oldu.

Hastings, ‘Türkiye’de medya ve internet alanında yapılması planlanan düzenlemeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye’ye uzun süredir yatırım yapıyoruz ve Türkiye’de birçok iş ortağımız var, Netflix’in ilk Türk Orijinal dizisine de start verdik. Biz Türkiye’de uzun yıllar kalabilmek için gerekli adımları atıyoruz. Tüm ülkelerin kanunlarına saygılıyız. Yeni yasal düzenlemeler olursa şikayet etmeden bunun için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Yasaların etrafından dolaşmak gibi bir düşüncemiz yok, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde kalıcı olmayı hedefliyoruz.’ açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Hastings, toplantı sonrası yaptığımız sohbet esnasında da Türkiye’yi çok önemsediklerini söyledi ve konuyu bizzat takip ettiğini vurguladı.

İlk Türk Netflix Orijinal dizisi

Netflix, büyük ilgi gören orijinal yapımları için 2017 yılında 7 milyar dolar, bu sene ise 8 milyar dolarlık dev bir bütçe ayırmış. Şu ana kadar 20 ülkenin Netflix Orijinal Yapımı mevcut. Almanya’da Dark, Japonya’da Atelier, İtalya’da Suburra, İspanya’da La Casa De Papel gibi yapımların ünü Netflix sayesinde kendi ülkelerinin sınırlarını aştı.

İlk Türk Netflix Orijinal yapımı ise yolda. Yapımcılığını Alex Sutherland’in yaptığı dizi 2018 yılının ikinci yarısında yayınlanması planlanıyor ve 10 bölüm olacak. Başrolünü Çağatay Ulusoy’un üstlendiği, Binnur Karaevli tarafından hayata geçirilen ve bir süper kahraman hikayesini anlatan dizinin oyuncu kadrosunda Okan Yalabık, Ayça Ayşin Turan ve Hazar Ergüçlü yer alıyor.
Yasaların etrafından dolaşmayız
DVD kiralama işi ile başladı
DVD satış ve kiralama şirketi olarak kurulan Netflix, işini teknolojiye uyarlayarak bugünlere geldi. 2000’li yılların başında e-posta ile DVD kiralamaya başlayan şirket, internetin hızlı yükselişiyle birlikte 2007 yılından itibaren iş modelini tamamen değiştirip internet üzerinden yayın hizmeti sunmaya başladı. 2013 yılında ilk Netflix orijinal yapımı House of Cards’ın tüm dünyada büyük ses getirmesiyle birlikte özel içeriklere yönelen şirket, 2016 yılındaki global lansman ile aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 130 ülkeye daha hizmet sunmaya başladı. Netflix, toplam 190 ülkeye servis sunuyor.
Netflix, akıllı telefon, bilgisayar, televizyon ve daha birçok farklı 1700 cihazda izlenebiliyor. Yeni üyelerin çoğunlukla bilgisayarda başlayan Netflix deneyimi 6 ay sonunda televizyonda devam ediyor. Kullanıcı deneyimini çoklu cihaz kullanımına uygun geliştiren şirket, yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığı yeni Android ve iOS uygulamasını önümüzdeki günlerde yayınlayacak. Yeni uygulamada kullanıcıların sevecekleri içerikleri daha hızlı bulabilmeleri için mobil önizleme özelliği
devrede olacak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR