Mars’a giden Tesla’nın Dünya’daki dişli rakipleri

Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla elektrikli otomobil denince ilk akla gelen marka. Silikon Vadisi merkezli Tesla, otomotiv endustrisindeki taşları yerinden oynatmayı başardı.

Ünlü girişimci Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla, elektrikli otomobil denince akla gelen ilk marka. Sadece elektrikli otomobil üretimine odaklanan Silikon Vadisi merkezli Tesla, otomotiv endüstrisinde taşları yerinden oynatmayı başardı. Son olarak Mars’a gönderilen Tesla Roadster’ın Mars’ın yörüngesini ıskalayacağı açıklansa da Tesla resmen uzaya çıkan ilk otomobil markası olmayı başardı.

Tesla, 50 milyar doları aşan piyasa değeriyle, dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden daha değerli bir şirket konumuna ulaştı. Ancak Tesla halen kara geçebilmiş değil. Siparişlerini bir türlü vaktinde teslim etmeyi başaramayan şirket geçtiğimiz aylarda yüzlerce çalışanını performans gerekçesiyle işten çıkardı.

450 bin kişi Tesla bekliyor
Tesla’nın uygun fiyatlı modeli Model 3 için 450 bin kişi bekleme listesinde. 35 bin dolardan başlayan fiyat etiketine sahip Model 3 için bin dolara rezervasyon yaptırıp bekleme sırasına girilebiliyor.
Faraday Future
Elektrikli otomotiv şirketi Faraday Future, 1050 beygir gücüne eş değer 3 elektrikli motora sahip SUV modeli FF 91 ile sahnede. 0-100 km hızlanmasını 2.4 saniyede tamamlıyor. FF 91, 450 km menzile sahip. Otonom sürüşe uygun üretilen aracın ön kaputunda sürüş sırasında ortaya çıkan laser sensör var.
Rakipler atakta
Elon Musk, Mars’a roket gönderme, yer altından tünelle ulaşım, kapsül içinde şehirler arası seyahat gibi projelerle uğraşırken Tesla bir türlü hedeflediği üretim kapasitesine ulaşamadı. Mars’a giden roketin taşıdığı Tesla Roadster ile Tesla’nın marka bilinirliği zirve yaptı ama teslimatlar halen ağır aksak ilerliyor.
Lucid Motors
Bernard Tse’nin Silikon Vadisi’nde kurduğu Lucid Motors geliştirdiği yüzde 100 elektrikli Lucid Air modeliyle lüks otomobil kavramını yeniden tanımladı. Lucid Air, 2 elektrikli motorun ürettiği 1000 beygire eş değer güçle 0’dan 100 km’ye sadece 2,5 saniyede çıkıyor. 650 km’ye kadar menzil sunan Lucid Air, performans açısından rakibi Tesla Model S’in bir adım önünde. Otonom sürüş özelliğine sahip otomobil sürücüsüz trafiğe çıkmaya hazır.
Rimac Automobili
Silikon Vadisi’ne kafa tutan Hırvatistan merkezli Rimac Automobili, Concept One isimli modeliyle oldukça iddialı. Toplamda 1224 beygire eş değer 4 elektrikli motora sahip Concept One, 2,5 saniyede 100 km hıza ulaşıyor ve Ferrari gibi süper otomobillere kafa tutuyor.
Madonna da bekleme listesinde
Tesla’sını teslim almayı bekleyenler arasında ünlü pop yıldızı Madonna da var. Madonna, Elon Musk’ın Anıtkabir ziyaretinde yaptığı paylaşımın altına, Tesla’mdan ne haber? yorumunu bırakmıştı.
Fisker
Otomobil tasarımcısı Henrik Fisker, adını verdiği şirketiyle elektrikli otomobil sektöründe. Tesla’da da çalışan ve Tesla için yaptığı tasarımlar beğenilmeyince şirketini kuran Fisker, Elon Musk ile davalık olmuştu. Fisker, yüzde 100 elektrikli, otonom sürüş yeteneğine sahip kelebek kapılı sedan modeli EMotion ile 2018 yılında trafiğe çıkacak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR