Hayatımıza sızan yapay zeka uygulamaları

Dünyanın en değerli şirketleri arasında yapay zeka alanında büyük rekabet var.

Yapay zeka, bilgisayar dünyası için geçmişi 1950’li yıllara kadar uzanan eski bir konu olmasına rağmen bugüne kadar popüler bir gündem konusu olmamıştı. Stephen King ve Elon Musk, yapay zekanın insanlığın sonunu getireceğine dair açıklamalar yaparken Bill Gates, yapay zeka ile başta sağlık olmak üzere insanlığın önemli sorunlarının çözüleceğini düşünüyor.

Gelecek senaryolarını bir kenara bırakıp günümüze gelecek olursak yapay zekanın birçok alanda hayatımıza sessizce sızdığını görebiliriz. Dünyanın en değerli şirketleri Apple, Google, Amazon ve Facebook arasında yapay zeka alanında büyük bir rekabet yaşanıyor. Hayatımıza sızan yapay zeka örneklerine birlikte göz atalım...

Dev şirketler yapay zeka sistemleri geliştirmeye milyarlar harcıyor.

Siri
Apple’ın geliştirdiği sesli asistan Siri’yi bilmeyeniniz yoktur. Hava durumundan, trafik bilgisine kadar birçok konuda sorulara cevap veren Siri, makine öğrenmesiyle geliştirilen bir yapay zeka algoritmasına sahip. Siri, 2013 yapımı Aşk (Her) filmdeki yapay zeka Samatha gibi yalnız kalplere hitap edemese de hayatınızı kolaylaştırmaya aday.
Tesla
Otonom sürüş denince ilk akla gelen marka Tesla oluyor. Tüm Tesla modelleri internete bağlı ve sürekli olarak arka planda sürüşle ilgili bilgiler topluyor. Toplanan bilgiler yapay zekanın yardımıyla aracın otonom sürüş yazılımını iyileştirmek için kullanılıyor.
Netflix
100 milyonu aşan abone sayısıyla dünyanın en büyük internet televizyonu olmayı başaran Netflix’in arkasında da yapay zeka var. Netflix’deki tüm kullanıcı hareketleri detaylı bir şekilde kaydediliyor ve bu veriler yapay zeka algoritmalarıyla işlenerek hangi izleyicinin neyi beğeneceği tahmin ediliyor. Buna göre yeni yapımlar hazırlanıyor. Büyük başarı elde Netflix Orijinal dizilerinin sırrı yapay zekada gizli.
Facebook
Dünyanın en büyük sosyal ağının yapay zekaya kayıtsız kalması beklenemezdi. Dakikada 136 bin fotoğraf yüklemesi ve 293 bin durum güncellemesi yapılan Facebook’ta tüm veriler yapay zeka ile işleniyor. Facebook’un sohbet robotu da (chatbot) yapay zekanın bir ürünü olarak karşımızda. Bunun dışında Facebook haber kaynağı da sizin en çok ilginizi çekecek içerikleri gösterebilmek için yapay zeka algoritmalarından yardım alıyor.
YouTube
Google’dan sonra en çok arama YouTube’da yapılıyor. YouTube, dakikada 300 saatlik videonun yüklendiği sunucularında hem güvenlik hem de kullanıcılara en iyi video önerilerini yapabilmek için yapay zeka kullanıyor. YouTube iOS ve Android uygulaması derin sinir ağı teknolojisi kullanılarak geliştirildi. Siz video izledikçe sizi tanıyan ve size öneride bulunan bir algoritma devrede.
Amazon
Dünyanın en değerli teknoloji şirketleri arasında yer alan Amazon’da binlerce mühendis yapay zeka üzerine çalışıyor. Amazon’un neredeyse tüm ürünlerinde yapay zeka mevcut. Amazon’un makine öğrenmesiyle geliştirilen yapay zeka kamerası Echo Look ’un karşısına geçtiğinizde size hangi kıyafetin daha çok yakışacağını söylüyor. Echo Look’un yapay zekası moda trendlerini yakından takip edip sizi yönlendiriyor. Amazon’un akıllı ev asistanı Alexa ile uyumlu Echo Look, 200 dolara satışta.
Dünyanın en büyük online perakende mağazası Amazon.com, müşteri siparişlerini tahmin edip öncesinde depolamayı optimum şekilde yaparak milyonlarca dolarlık tasarruf sağlıyor. Ayrıca Amazon’un yapay zekası yaptığınız alışverişlere bakarak sizin için bir profil oluşturup size ürün önerilerinde bulunuyor.
Pandora
Pandora internet radyosunun yürüttüğü Music Genome Project, şarkıların gen haritasını çıkarmayı hedefleyen bir proje. Tüm şarkılar 400 müzikal karaktere göre profesyonel müzisyenler tarafından tek tek incelenip yapay zekanın gücüne teslim ediliyor. Siz en sevdiğiniz şarkıları dinledikçe arka planda sizin seveceğiniz şarkıları buluyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR