Gazete Vatan Logo

Hamilelik nedeniyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır mı?

İşten ayrılmayı düşünenlerin kafalarını kurcalayan en önemli konu kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatını araştıran anne adayları “İş kanununa göre, hamilelik veya doğum gerekçesiyle işten ayrılan biri kıdem tazminatını almaya hak kazanır mı?” sorusunu merak ediyor.

Hamilelik nedeniyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır mı?

Uzun süre aynı işyerinde çalışan işçi yıllar geçtikçe kıdem tazminatının artması nedeniyle işten kendi isteği ile ayrılmıyor. Böylece yıllar geçtikçe tazminat miktarı da artark. Çalışanlar hangi durumlarda işten ayrılmalı halinde tazminatlarını alabileceğini merak ediyor. Evlenen kadınlar bir yıl içinde tazminatını alarak işten ayrılma hakkına sahip. Kadın işçiler hamilelik nedeniyle işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatına hak hazanıp kazanmayacaklarını merak ediyor.

İşte çalaşanlara hamilelik ve doğum hallerinde sağlanan hakları:

4857 sayılı İş Kanununun 74’üncü maddesi kapsamında; kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere, toplam 16 hafta çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebeliklerde doğum öncesi izin süresine 2 hafta eklenmektedir.

İşçinin isteğine ve doktor raporuna dayalı olması koşulu ile doğuma 3 hafta kalana dek çalışılabilmekte, bu durumda doğum öncesi kullanılmayan izin süresi doğum sonrasına aktarılabilmektedir.

Doğum sonrası analık hali izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçiye isteği halinde birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Çoğul doğum halinde bu sürelere 30ar gün eklenir. Yahut bunun yerine, 6 aya kadar ücretsiz izin talep edilebilir.

Haberin Devamı

Ayrıca; izin bitiminde işe başlayan işçiye çocuğun 1 yaşına gelmesine dek günde 1,5 saatlik süt izni verilmesi gerekmektedir. 13’üncü madde kapsamında; 74 üncü maddede öngörülen izinlerin bitiminden sonra mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar bu maddeye göre ebeveynlerden biri kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir. Bu talep işveren tarafından karşılanır ve geçerli fesih nedeni sayılmaz.

Bu fıkra kapsamında kısmi süreli çalışmaya başlayan işçi, aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak üzere tam zamanlı çalışmaya dönebilir. Bu haktan faydalanmak veya tam zamanlı çalışmaya geri dönmek isteyen işçi işverene bunu en az bir ay önce yazılı olarak bildirir. Ebeveynlerden birinin çalışmaması halinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamaz. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferiden evlat edinenler de çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten itibaren bu haktan faydalanır. .

Haberin Devamı

İŞTEN AYRILAN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

İşten kendi isteğiyle ayrılan (istifa) işçinin, herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Yasal düzenleme açısından hamilelik veya doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar bu kapsamda değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçiler için kıdem tazminatı hakkı doğmamaktadır.

EŞİ DOĞUM YAPAN İŞÇİYE KAÇ GÜN İZİN VERİLMEKTEDİR?

4857 sayılı İş Kanununun Ek 2’nci maddesi gereğince işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.