İstilacı sivrisinekler Türkiye'de! 'Yeni salgınlar kapıda' diyerek uyardı
İstilacı sivrisinekler Türkiye'de! 'Yeni salgınlar kapıda' diyerek uyardı Türkiye’deki sivrisinek türünden daha farklı! 'Aedes Aegypti' adıyla bilinen 'istilacı sivrisinek' türleri Avrupa coğrafyasında korku salmaya başladı. Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye’de hiç görülmeyen Zika, Chikungunya, Dang, Batı Nil Ateşi gibi viral hastalıkların sivrisineklerle bulaş ihtimalinin artması anlamına geliyor" dedi.
4.07.2023 Yaşam
Korkutan uyarı geldi: Bildiğimiz sineklerden değil! Hastalıkları bulaştırıyor
Korkutan uyarı geldi: Bildiğimiz sineklerden değil! Hastalıkları bulaştırıyor Türkiye'de ilk olarak Edirne'de tespit edilip daha sonra Türkiye'ye yayılan Asya kaplan sivrisineğine karşı uzmanlardan korkutan uyarı geldi. Zika, sarı humma ile Batı Nil gibi hastalıkları bulaştıran bu sinek özellikle kıyı kesimlerde hızla çoğalmaya başladı.
28.07.2023 Yaşam
Artan sivrisinek popülasyonu hastanelere başvuruları artırdı! Kritik uyarı geldi
Artan sivrisinek popülasyonu hastanelere başvuruları artırdı! Kritik uyarı geldi Sivrisinekler vatandaşları hastanelik etti. Manisa’da da görülmeye başlanan Asya kaplan sivrisineği ısırması sonucu acil servislere yapılan başvurularda artış yaşanması dikkat çekti. Yeni bir tür olması nedeniyle vücudun diğer sivrisineklere göre anormal bir tepki verdiği söyleyen Manisa Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mert Deringöz, panik yapılacak bir durum olmadığını belirtirken, Manisa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Erhan İnce üreme alanlarının yüzde 82’sinin insan kaynaklı olduğunu ve vatandaşların lastikler, bidonlar, kovalar ve saksı altları gibi durgun su alanlarına dikkat etmesi konusunda uyarılarda bulundu.
17.07.2023 Yaşam
İstanbul'da sivrisinek alarmı! On binlercesi var
İstanbul'da sivrisinek alarmı! On binlercesi var İstanbul'un sivrisinek üreme haritası çıkarıldı. Buna göre, İstanbul'da 193 bin aktif üreme noktası var. En çok üreme durgun sularda, saksılarının altına konan suluklarda, atık araç lastiklerinde ve mezarlarda bulunan kuş suluklarında oluyor.
2.09.2021 Yaşam
Sivrisinek alarmı! İstanbul, İzmir, Bursa... Çok tehlikeli
Sivrisinek alarmı! İstanbul, İzmir, Bursa... Çok tehlikeli Böcekler konusunda uzman bilim insanları, son zamanlarda İstanbul'da görülmeye başlayan Asya Kaplan Sivrisineği'nin, seller ve yıllık toplam yağış miktarları dikkate alındığında Karadeniz Bölgesi'nde de ciddi bir tehdit haline gelme potansiyelinin bulunduğunu bildirdi.
24.07.2021 Yaşam
Asya Kaplan Sivrisineği'ne karşı biyolojik mücadele çalışmaları başladı
Asya Kaplan Sivrisineği'ne karşı biyolojik mücadele çalışmaları başladı Son yıllarda Türkiye’de de görülmeye başlanan ve sarı humma, zika, Batı Nil virüsü enfeksiyonu gibi çok sayıda hastalığı taşıyabilen Asya Kaplan Sivrisineği’ne karşı, Boğaziçi Üniversitesi tarafından biyopestitit çalışmaları başladı. Çalışmalar sonucunda kimyasal ilaçlara karşı direnç kazanan Asya Kaplan Sivirisineği’ne biyolojik yöntemlerle çözüm aranacak.
5.10.2020 Bilim ve Teknoloji
İstanbul'u istila ettiler! Hastalık bulaştırıyor
İstanbul'u istila ettiler! Hastalık bulaştırıyor Sıtma, Dang Humması, Batı Nil Virüsü gibi pek çok hastalığı taşıdığı bilinen sivrisineklerden sonra, şimdi de İstanbul için ‘Asya Kaplan Sivrisineği’ türüne dikkat çekildi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kerem Öter, son üç yıldır İstanbul’da Beykoz, Sarıyer, Zeytinburnu ve Arnavutköy’de görülen bu sivrisinek için, “Oldukça istilacı bir tür. Açıkhava otururken gün içerisinde sizi çok rahatsız ediyor. Diğer sivrisineklere göre çok daha fazla saldırgan. Bunların yanı sıra naklettikleri rahatsızlıklar da var" dedi.
22.09.2020 Yaşam
Asya kaplan sivrisineği nedir? Asya kaplanı sivrisineğinin özellikleri nelerdir?
Asya kaplan sivrisineği nedir? Asya kaplanı sivrisineğinin özellikleri nelerdir? Sapanca Kırkpınar Mahallesi’nde geçen yıl ortaya çıkan ve vatandaşları endişelendiren Asya kaplan sivrisineği, bu yıl yeniden görüldü. Isırığı büyük yaralara neden olan sinek, vatandaşları korkutuyor. Asya kaplan sivrisineği nedir? Asya kaplan sivrisineğinin özellikleri nelerdir?
11.09.2020 Gündem