Gazete Vatan Logo

Güzelliğe değil yeteneğe şans verilsin

Oyunculuğa başladıktan sonra anoreksiyaya yakalanan ve bu hastalığı yenen Ayşe Akın neler yaşadığını anlattı. Akın dayatılan güzellik algısına karşı çıkıyor.

Güzelliğe değil yeteneğe şans verilsin

Kısa süre önce anoreksiya hastalığına yakalandığını açıkladın. Şimdi nasılsın?

Şimdi çok iyiyim, özüme ve sosyal yaşantıma döndüm. Yeniden yerinde durmayan, etrafına pozitif enerji saçan enerjik Ayşe’yim.Bu hastalık oyunculuğa başladığımda, kendimi ekranda daha fazla kilolu görmeye başladığımda başladı. Dışarıda beni görenler “Ne kadar zayıfmışsın” dediklerinde kompleks başlamıştı ve öyle öyle diyet programlarıyla kendimi bu çemberin içinde buldum.

Kaç sene buna direndin?

3 sene direndim. Artık yeter, bu hastalıktan istiyorum dediğimde tedavi yolları aramaya başladım. Klinikte tedavi edilecek kadar ağır değildim ayakta tedavi oldum. Çünkü gerçekten iyileşmek istiyordum. Bu mücadelemi haykıra haykıra söylemek istiyorum çünkü aynı sıkıntıyı yaşayanlara cesaret vermek istiyorum.

Kaç kiloya kadar düştün bu sürede neler yaşadın?

En son 45 kiloya kadar düştüm. 8 ayda tam olarak toparladım. Tedavi gördüm ama tek başına tedavi yetmiyor bir destekçi olması gerekiyor. Çünkü psikolojim çok bozuktu. Tüm gün aç geziyordum. Bir an önce sabah olsa ve tartılsam diye saatleri sayıyordum. Kimseyle konuşmak istemiyordum. Bu yaşadıklarımı anlattığım bir günlüğüm var. Kendi kendime yaptığım bütün işkenceleri, açlık kamplarını anlattığım bir günlük. Bunu kitap olarak yayınlamak istiyorum. Belki benim yaşadıklarımı okuyanlar etkilenir ve iyileşmek ister.

Haberin Devamı

Dayatılan güzellik algısına tepkili misin?
Bence güzellik yerine gelecek vaad eden yetenekli gençlere şans verilse her şey çok daha farklı olur. Bana göre oyunculuk yetenek işi. Güzellik bir karakter için yeterli değil. Benim idolum Maryl Streep, ne çirkin ne de güzel ama efsane bir oyuncu! Aşırı zayıf ve güzel kızları başrole koymak yerine yetenekli kişileri koysalar daha farklı ilerleriz. Ama bu güzel kızlar yeteneksiz anlamına gelmiyor.
Müzikle mi yoksa oyunculukla mı devam edeceksin?
Asıl mesleğim oyunculuk. Kalbim müziği ve oyunculuğu aynı anda yürütmekten yana. Çok güzel teklifler sunuluyor. Ama malesef ülkemizde hem şarkıcıyım hem oyuncuyum deyince ne şarkıcılık tarafım ciddiye alınıyor ne de oyunculuk tarafım.Şarkıcıyım dediğimde oyunculuğumu ciddiye almayanlar, bilmeyenler oluyordu.
Oyunculukla ilgili neler yapmak istiyorsun?
Sadece Türkiye degil, dört dil konuştuğum için bunu değerlendirip dünya sinemasında yer almak isterim. Bunun yanında Türkiye’de iyi bir dizide yer almak isterim, uzun zaman oldu ve özledim!
Artık sağlıklı bir ilişki yaşayabilirim
Adın belli aralıklarla birileriyle anılıyor. Sinan Akçıl ve Alper Potuk gibi... Bu haberlere ne diyorsun?
Bu haberlerin çıktığında kiloma o kadar takıntılıydımki gözüm ne sevgili ne başkasını görüyordu. Bırak sevgiliyi arkadaşlarımla bile görüşmüyordum. Bir tek destekçim ve beni anlayan arkadaşım Esra vardı. Bu yüzden çıkan haberlere cevap bile vermek içimden gelmiyor. Artık iyileştim. Eskisinden çok daha güçlüyüm. Hayatımda çok önemli hedeflerim var. Bu saatten sonra sağlıklı bir ilişkiye başlayabilirim. Çünkü öncesi imkansızdı.

Haberin Devamı