En zor seçim!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinin “istikbal ve istiklal” meselesi olduğunu söyledi.

Rakibi Muharrem İnce’ye “Birinci çıkmazsan istifa edecek misin” diye sordu.

Seçmenlerinden 24 Haziran’da sandıkları boş bırakmamalarını istedi. Kısa süre sonra yapılacak seçim gerçekten de “istikbal” açısından büyük önem taşıyor.

“İstiklal” konusuna gelince… Cumhurbaşkanı seçimi veya genel seçimin istiklal yani “bağımsızlık” ile ilişkisini anlamak güç. Birinci çıkmayanın istifası ise Türkiye’de pek rastlanmayan bir durum.

Bu seçimin diğerlerinden büyük önem taşımasının nedeni, öncelikle cumhurbaşkanı adaylarının rejim değişikliği konusundaki farklı görüşleri..

Cumhur İttifakı ve Erdoğan “başkanlık sistemine geçişi” isterken, Millet İttifakı ile onun adayları “parlamenter rejime dönüş” kararında.

İttifakta endişe

Bu seçimde yaşanan önemli değişiklik ise muhalefet partilerinin benzer söylemlerle Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı yönde konum almış olmaları.

MHP iktidarın yanında fakat anketler onun oylarında ciddi bir düşüş olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Kaldı ki “seçim sonrası bu ittifakın zaten devam etmeyeceği” MHP’den Ak Parti’ye geçen Tuğrul Türkeş tarafından 1 Haziran 2018’de açıklanmıştı. Arkasından MHP Lideri Bahçeli’nin “af ısrarları” geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 3 gün önce net bir şekilde “Kimse kusura bakmasın, bizim gündemimizde af yok” dedi.

Devlet Bahçeli hala aynı talebi tekrarladığına göre ittifakta şu anda bile sorun var gibi görünüyor.

“MHP’ye oyun” uyarısı

Yine birkaç gün önce MHP Lideri Ak Parti milletvekillerini “Kendinize dikkat edin. MHP üzerinde oyun oynamaya kalkmayın” diye uyardı.

“MHP’yi dışlamaya gücünüz yetmeyecektir. Bunu böyle bilin” dedi.

İki parti bir araya geldiğinde veya aynı parti içinde farklı görüşler bir araya getirildiğinde “çoğunlukta ve baskın durumda” olanların diğerlerini dışlaması kaçınılmazdır.

Şimdi Bahçeli’nin tutumu ve Ak Parti ile ilişkilerine bakınca gerginlik artık gözden kaçmayacak kadar açık görülüyor.

Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni ve Erdoğan’ı desteklediklerini söylerken aynı zamanda tepkilerini açıklıyor.

Haberin Devamı

Financial Times haberi

İngiliz Financial Times gazetesi 24 Haziran seçimleriyle ilgili Ankara’da görüşmeler yapmış. Bu görüşmelerde kimliği belirtilmeyen hükümet üyelerinin açıklamalarına da yer verilmiş.

Bir hükümet görevlisi “Ak Parti üyeleri arasında da bir endişe olduğunu” söylüyor ve “Herkes endişeli. 24 Haziran bugüne kadarki en zor seçim olacak” diyor.

Financial Times’ın kendi yorumlarında da anketlere göre cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağı ve iktidarın da daha zorlu bir seçimle karşılaşacağı var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, diğer aday ve partiler de bunun en zorlu ve önemli seçim olacağını biliyorlar.

Umarız halk da bu seçimin önemini kavrar ve seyahate gitme veya sandığa gitmeme kararı olanlar ülkelerine karşı vazifelerini yerine getirir.

DİĞER YENİ YAZILAR