Trump ve İsrail nasıl durdurulacak?

Amerika Birleşik Devletleri uzun süre bir küresel lider rolündeydi.

Yıllar içinde, diğer ülkeler özellikle de kontrolüne almak istediği Müslüman ülkeler söz konusu olduğunda son derece acımasız planlar yaptığı görüldü. Afganistan, Irak gibi ülkelerde izlediği yanlış politikalar terörizmi ateşledi, şiddetin artmasına neden oldu. Taliban’dan başlayarak, El Kaide, IŞİD gibi kanlı terör örgütleri güçlenip yayıldılar.

Trump’ın etkisi

Bugün de dünyada birçok ülke Trump yönetiminin askeri stratejilerinin hatalı varsayımlara dayandığında hemfikir.

Trump başkan seçildiğinde duydukları endişe boşa çıkmadı.

AB ülkeleri Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı mücadelede ABD ile birlikte Koalisyon Güçleri’nin içinde yer alsalar da medyaları, siyasetçileri Trump’ın birçok kararını sert şekilde eleştiriyor. Fransa Dışişleri Bakanı, Gazze sınırı katliamından sonra Ortadoğu’da bir savaşın çıkabileceği ihtimalini dile getirirken “İsrail’in güvenliğine bağlıyız ancak bu derece şiddet meşrulaştırılamaz” dedi.

ABD medyasında ve senatörleri arasında aynı eleştirileri yapanlar var.

Haberin Devamı

Demokrat Partili Senatör Bernie Sanders, İsrail’in “silahsız” Filistinliler’e yaptığı katliam konusunda sessiz kalan Trump’ın aksine:

İsrail’in geçen hafta da saldırılarıyla 41 kişiyi öldürüp 9 binden fazla insanı yaraladığını, Hamas şiddetinin “İsrail’in silahsız göstericilere ateş açmasını meşrulaştıramayacağını” söyledi.

ABD umursamıyor

İsrail merkezli Haaretz gazetesi bile “Kan banyosunu durdurun” başlıklı makalesinde aralarında çocukların olduğu 60 kişinin öldürüldüğü büyük katliama tepki gösterdi.

İsrail ordusunun, çocukların, gençlerin, kadınların da bulunduğu Filistinliler’e kurşun ve bomba yağdırması bu savaşı durdurmayacak.

Tam aksine, kin ve öfkeleri daha da artan halk sınırı aşmak için ölümü göze alarak çabalarını devam ettirecek.

İsrail ise ABD’den de aldığı güçle orantısız saldırılarını sürdürecek.

Bu tablo Trump’ı ve Amerikalıların çoğunluğunu hiç etkilemedi.

Bağımsızlık Günü kutlamalarına daha da coşkuyla devam ettiler.

Haberin Devamı

Pazartesi akşamı bu kutlamaya katılan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence “İsrail’in yanındayız, onun davası bizim davamızdır” dedi.

Türk büyükelçiliği

Trump, Kudüs üzerinden yeni ve daha büyük bir Ortadoğu savaşı başlatmayı bile umursamaz görünüyor.

Aslında hep aynı politikayı izliyor, bir büyük adım atıyor, dünyayı alıştırma süreci bırakıyor ve ikinci etapta kimseyi dinlemeden kararını gerçekleştiriyor.

Birleşmiş Milletler ABD’nin “Kudüs’ü İsrail’in başkenti tanıma kararını” ret etmişti. Bugün hala neden sessiz kaldığını anlamak zordur.

Bu katliama karşı çıkan diğer ülkelerle birlikte BM göreve çağrılabilir.

Ya da…İslam ülkelerinin Filistin Büyükelçiliklerini Doğu Kudüs’e taşıma kararı alması sağlanabilir.

ABD ve İsrail’i durdurmak için başka çözüm görünmüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR