İnternet’e RTÜK denetimi!

Afrin’de PKK terörü tam olarak bitmiş değil, Cuma günü 3 şehit verdik, aynı gün Bitlis’te de 1 askerimiz şehit oldu. Nevşehir’de F-16 savaş uçağımız düştü, 1 pilotumuzun şehit olduğu bildirildi. PKK’nin döşediği patlayıcılar ve alçakça saldırıları ile verdiğimiz şehitler yanında düşen askeri uçaklarda, devrilen askeri araçlarda şehitler veriyoruz ve bunlarda PKK parmağı var mı bilinmiyor.

Sınırımızın içinden ve dışından terör örgütünün temizlenmesi birinci sorunumuzdur. Ancak…

Bunun yanında tartışılması ve çözülmesi gereken sosyal ve ekonomik sorunlarımız da var.

Din istismarı yapanlar

internet üzerinden yapılan yayınlara RTÜK denetimi getiren tasarı geçen Çarşamba günü TBMM’de kabul edilerek yasalaştı.

RTÜK artık internet yayınlarının içeriklerine de yayın yasağı uygulayabilecek.

RTÜK’e AKP kontenjanından seçilen Taha Yücel “İnternette din istismarı yapanlar, dizilerdeki küfürlü ifadeleri İnternet versiyonunda kullananlar nedeniyle toplumsal bir hassasiyet oluştu. Bunlarla ilgili RTÜK ve ilgili kurumlara şikayetler yağıyordu” demiş ki, konunun bu kısmı doğrudur, din adamı maskesi altında topluma zararlı mesajlar verenler veya aşırı küfürlü konuşmalar engellenmelidir.

Haberin Devamı

Taha Yücel daha sonra “Benim elimde olsa ilgili STK’ları ve kurumları, söz söylemek isteyen herkesi bu tartışmanın içine çeker, sonra toplum beklentisini karşılayan ve bütün hassasiyetleri dikkate alan bir düzeltmeyi Meclis’e sunardım” diyor. Bu düzenlemenin aceleye getirildiğini ifade ediyor.

Tüm yayınlar…

Tabii RTÜK sansürüne girecek konular sadece bugüne kadar dini kullanarak çirkin mesajlar vermiş olanlar veya İnternet dizilerindeki küfürler değil.

Yapılacak tüm yayınlara RTÜK’ün müdahalesini ve hatta en başta “verilecek izni” kontrol etme yetkisinde olması.

Norveç Arktik Üniversitesi Öğretim Üyesi Sarphan Uzunoğlu ise İnternet’in RTÜK denetimine girmiş olmasını “oldukça karanlık bir tablo” olarak nitelendirmiş.

“Bence yasanın kapsamı ve gücünü değil, yeni medyada çalışanlar üzerinde oluşturulacak baskı ve korku üzerine konuşmalıyız. RTÜK’ün bir kez ceza kesmesi, sektördeki diğer herkese de ‘yapma’ mesajı olacak” diyor. “Türkiye’de televizyonculuğun yeni yüzünü oluşturan projelerin bir anda hedefe gelmesini” eleştiriyor.

Haberin Devamı

İnternet, bütün dünyada insanların özgürce görüş açıklayabildiği, yorum yapabildiği alternatif medya ortamıdır…

“Toplum değerlerine ve ahlaki düzenine aykırı konular”ın sınırları belirlenmeli, RTÜK bunlar dışında sosyal medyaya baskı anlamına gelecek müdahaleler yapmamalıdır. AİHM’den mevcut medyanın bağımsızlığı konusunda uyarılar alırken buna bir de İnternet’in eklenmesi Türkiye demokrasisi adına yanlış olacaktır ki bu konuların ekonomiye, yatırımlara bile olumsuz etki yaptığı bilinmektedir.

Demokrasiyi zedeleyecek adımlardan kaçınmak gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR