Afrin’in ele geçmesi, Rusya ve ABD!

Zeytindalı harekatının 58’inci gününde TSK ve ÖSO “PKK’nın Suriye Kürdistanı olarakAfrin’in’in kent merkezine girdi ve kontrolü ele geçirdi.

Uzmanlar, TSK’nın Afrin kentine girişinde PKK-YPG ile “yoğun mahalle çatışmaları yaşanacağını” belirtiyorlardı, bu gerçekleşmedi.

Operasyonun tam olarak kontrol altına alınmasının en az 2 ay süreceği söyleniyor ki dün Afrin ilçe merkezinde 4 katlı binada bir patlamanın olması ve 7 sivil ile 4 ÖSO mensubunun ölmesi, PKK’nın ilçeyi tamamen terk etmediğini veya giderken belli yerlere patlayıcılar yerleştirdiğini gösteriyor.

Afrin’de TSK için tehlike henüz bitmiş sayılmaz.

Esad ve Rusya

Rusya’nın izni olmadan Afrin’de operasyon yapmamızın imkansız olacağı biliniyordu.

Başlangıçta Fırat Kalkanı operasyonu sonunda TSK’nın Afrin’e yönelmesine engel olan Rusya’nın fikir değiştirmesi, muhakkak ki “Türkiye ile yapılan birtakım anlaşmalar” çerçevesinde olmuştur.

Bu anlaşmaların neler içerdiğini bilmiyoruz ancak Türkiye’ye yarar sağladığı muhakkaktır. Yalnız Zeytindalı operasyonu sırasında Rusya-Esad ilişkisinde bir çelişki göze çarptı.

Haberin Devamı

Rusya harekata karşı çıkmazken (PKK ile yakın görünen) Esad “Türkiye ile ABD’nin Suriye topraklarında ‘işgalci’ durumunda olduklarını ve Suriye’yi terk etmeleri gerektiğini” birkaç kez açıkladı.

Afrin’i ele geçirmiş olan Türkiye’ye bundan sonra nasıl bir tutum takınacağı da merak konusudur.

Terörle mücadele…

TSK’nın Afrin’i PKK’dan temizlemesi tüm ülkede mutluluk ve heyecan yaratmıştır. Ancak bazı noktaları dikkatten kaçırmamak da şarttır.

Türk askerinin Afrin kent merkezine Türk bayrağını çekerken “Şehitlerimize armağan olsun” sözlerinin bizler için milli duygularımızı yükselten bir görüntü olmakla birlikte Esad ve diğer ülkeler açısından “Afrin’i Türk topraklarına katıyormuşuz” görüntüsü verdiğini de düşünmek gerekiyor. Türk Hükümeti “kimsenin torağında gözümüz olmadığını, bu bölgelere ‘asıl sahiplerinin yerleşeceğini’ açıkladığına göre” bunu tekrar ortaya koymakta yarar vardır.

“PKK ile sınır ötesi mücadele” kapsamındaki Zeytindalı harekatının (daha önce Fırat Kalkanı’nda yapılmamışken) emperyalist ülkelerle büyük ve mucizevi savaşlar olan Kurtuluş Savaşı veya Çanakkale Savaşı ile kıyaslanması da pek doğru değildir.

Haberin Devamı

ABD ve Tillerson

Şimdi TSK’nın Afrin’den sonra Menbiç’e yönelmesi bekleniyor. Sınır boyumuza yerleşen PKK-PYD’nin buralardan da temizlenmesi sınır güvenliğimiz ve Güneydoğu’daki PKK terörü açısından önemlidir.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Türkiye’deki görüşmeler sırasında “Suriye’nin toprak bütünlüğüne bağlı oldukları ve kuzey Suriye’de bir özerk bölge istemedikleri” konusunda görüş bildirdiği…

“Türkiye’nin Menbiç de dahil olmak üzere kuzey bölgesindeki endişelerini anladıklarını, Menbiç’in güvenliğini YPG(PKK) sağlayacak diye bir şart olmadığını” belirttiği bir ABD’li yetkili tarafından açıklanmıştı.

Şimdi sıra Menbiç ve Fırat’ın doğusuna gelmiştir. ABD ile netleştirilmesi gereken meselemiz şu anda budur.

DİĞER YENİ YAZILAR