Suriye rejimi Afrin’e girerse…

ABD ile son gelişmelere bakıldığında birdenbire “sıkıntı bir ölçüde atlatılmış, ABD ile karşılıklı anlaşmaya varılmış” gibi göründüğü için bir rahatlama yaşadık.

ABD’li Dışişleri ve Savunma Bakanları’yla yapılan görüşmelerde ABD’nin “terör örgütü YPG/PKK’ya karşı üçlü bir mekanizma” kurulacağını, bunun amacının da sınırımızın ötesindeki terör oluşumunu ortadan kaldırmak olduğunu Başbakan Yıldırım açıkladı.

Buradaki kilit sözcük “YPG”dir.

YPG; PKK ile aynı örgüt olan fakat ABD’nin ısrarla “PYD ile PKK farklıdır, PYD bize göre terör örgütü değildir, DEAŞ’a karşı yakın müttefikimizdir” dediği ve 5000 TIR silah-zırhlı araç gönderdiği PYD’nin askeri gücüdür.

ABD, hükümete ne dedi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hükümet üyeleri birçok kez “PYD-YPG-PKK’nın aynı örgüt olduğunu ancak ABD’nin bunu kabul etmediğini” açıkladılar.

Peki durum böyle iken, ABD yıllardır Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon sözcülerinin, bakanlarının yaptığı açıklamalarla, medyasında çıkan haber ve yorumlarla sürekli olarak bu noktayı vurgularken, hatta son haftalarda “Türkiye’nin Afrin’de PKK’ya karşı yürüttüğü operasyon DAEŞ’le mücadelemizde dikkat dağıtıyor” derken acaba bir anda fikir mi değiştirdi?

Haberin Devamı

“Terör örgütü YPG-PKK’ya karşı üçlü mekanizma” deniyorsa ABD “YPG’nin (yani PYD’nin) de PKK ile aynı örgüt olduğunu” kabul etmiş olmalıdır.

ABD bu açıklamayı Türk Hükümetine yaptı mı? PYD konusunda karar değiştirdiğini söyledi mi?

Söylediyse ve bu üçlü mekanizma “Türkiye sınırlarının güvenliği için kurulacaksa” neden bu mekanizmadan önce “Suriye’nin diğer bölgelerinden Afrin’deki PKK’ya yardım için konvoylar halinde ve sivil kıyafetlere gizlenerek PKK’lı teröristlerin geçmesini” engellemediler veya hiçbir yorum yapmadılar?

Esad’dan tepkiler

Amerikalı yetkililerin bugüne kadar hep söylemlerinden farklı eylemler yaptıklarını gördüğümüz için, Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu ikili oynamayı dile getirdiği için ABD’ye bu kez inanmak konusunda da güçlük çekiyoruz.

Diğer tarafta “Esad’ın PKK ile anlaştığı ve rejim güçlerinin Afrin’e gireceği” duyuldu. Dün, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu “Rejim Afrin’e ne için girer? Eğer buraya PKK’yı temizlemek için girerse problem yok, PKK’yı korumak için giriyorsa Türk askerini karşısında bulur” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Aynı sıralarda Esad’ın danışmanı Şaban, Moskova’da bir konferansta “İsrail, ABD ve Türkiye dahil her türlü saldırganla mücadele edeceklerini, Türkiye’nin Astana sürecini Suriye’deki işgalini sürdürmek için kullandığını, işgalci olduğunu” anlatıyordu.

Esad’ın Afrin konusunda bundan sonra nasıl bir tutum takınacağını bilmiyoruz ama PKK’ya diğer bölgelerden terörist desteği gitmesine yardım ettiğini biliyoruz. Türkiye’nin Afrin’de Esad güçleriyle bir çatışmaya girmesi halinde Rusya’nın ne yapacağını da iyi hesaplamak gerekiyor. Hükümet bu konuda çok dikkatli olmalıdır.

DİĞER YENİ YAZILAR