Rusya ile ABD anlaştı mı?

Pazartesi günü Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un röportajında vurguladığı bazı noktalar oldukça düşündürücüydü. (İpek Özbey, Hürriyet)

O röportajda Başbuğ, 2 güzel soruya cevap olarak üzerinde fazla durulmayan iki konuya temas ediyor. Biri “Suriye’deki IŞİD yapılanmasında Esad’ın rolü”….

İlker Başbuğ, Esad’ın “muhtemelen muhalif güçlere karşı kullanmak için IŞİD’in yapılanmasına izin verdiğini” söylüyor.

Esad’ın bu izni, daha sonra Suriye’den başlayıp, Türkiye, Avrupa ve ABD’ye varan IŞİD terör eylemlerinin de nedeni olduğu için çok önemli.

(Zaten Irak’ta başta Yezidi ve Türkmenler olmak üzere binlerce insana uyguladıkları vahşet yetmiyormuş gibi, Suriye iç savaşından sonra diğer ülkelerde de devam ettiler.)

Daha sonra PYD-PKK ile de bağlantılı çalıştığını düşündüren “Suriye’nin kuzey illerindeki IŞİD-PKK el değiştirmeleri” oldu, IŞİD’i destekleyen başka ülkeler olduğu iddiası da tartışıldı ama ABD’nin “PYD-PKK’ya toprak kazandırmak için IŞİD’i kullandığı” iddiası tekrarlanmaya devam etti.

Haberin Devamı

Rejim kimin yanında?

Son bir yıl içinde DEAŞ’ın Suriye’de “büyük ölçüde yenilgiye uğradığı” açıklanmasına rağmen ABD hala DEAŞ bahanesiyle Suriye’de kalmayı ve onunla savaşmak yerine “Türkiye’ye karşı PKK’ya destek” vermeyi sürdürüyor.

Türkiye, Afrin’e “Zeytin Dalı Harekatı”nı başlattıktan sonra PKK’nın Afrin’deki DEAŞ’lı esirleri TSK ve ÖSO’ya karşı savaşmak üzere serbest bıraktığı haberi duyuldu.

Terör uzmanı Abdullah Ağar, PKK’nın aynı zamanda Afrin’deki dağlık alanı da “DEAŞ’a kullandırdığını,

DEAŞ’ın buraları Türkiye’ye sızmak veya barınmak için kullandığını” söylüyor.

Bugün her ne kadar “Moskova üzerinden Suriye rejimi ile görüştüğümüz” söylense de, Esad rejiminin Afrin’deki PKK’lılara destek için giden teröristlere yollarını açtığı da söyleniyor.

Demek ki, Esad’ın “çıkışına da yardımcı olduğu DEAŞ” PKK’ya destek vererek TSK’ya karşı savaşıyor olacak.

Esad’la barışmak…

İlker Başbuğ “Kobani’nin PKK’ya geçmesi kırılma noktasıydı” dedikten sonra ABD ile Rusya arasında Suriye üzerinde gizli bir anlaşma olabileceğinden söz ediyor. Bunun da “Fırat’ın batısı Rusya ve Suriye hükümeti, doğusu ABD ve YPG kontrolünde olsun” şeklinde bir anlaşma olduğunu tahmin ediyor.

Haberin Devamı

Çıkarları söz konusu olduğunda ABD ile Rusya’nın aynı tarafa geçebildiği Suriye savaşı sırasında görüldü.

Ben ABD’nin -şu anda ses çıkarmasa da- koridoru birleştirecek Afrin’in PKK’dan alınıp tümüyle Rusya ve Esad’a bırakılmasına izin vereceğini sanmıyorum. Ancak…

Göstermelik çekişmelerle “gizli anlaşmaların veya gerçeklerin” gizlenebildiğini de çok gördük.

O nedenle, acaba “Esad rejimiyle Rusya üzerinden görüşmek” yerine artık karşılıklı görüşmeye başlamak daha doğru olmaz mı?

“PKK koridoru tamamlanmasın diye” kayıplar verdirebilecek bir savaş yerine Esad’la anlaşarak PKK’ya desteğini kesip, koridor sorununu birlikte çözmek daha akılcı olmaz mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir zamanlar Esad’la iyi dosttu, Suriye ile ilişkilerimiz iyiydi, Türkiye’nin güvenliği için tekrar düzeltmek imkansız olmasa gerek!

DİĞER YENİ YAZILAR