Kudüs, ABD ve İsrail!

ABD Başkanı Donald Trump dün “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını” ilan etti.

İslam ülkelerinin dışında AB ülkelerinden de itirazların geldiği bu konuda İsrailli bir grup eski diplomat bile Trump’ın “3 semavi dinin de kutsal mekanı sayılan Kudüs”le ilgili açıklamalarına, tek taraflı kararına itirazlarını bir mektupla kendisine iletmişlerdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir. Trump’ın Kudüs’le ilgili adım atması halinde ‘İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’ İstanbul’da toplanacaktır” sözlerine ise İsrail’in:

“Erdoğan tanısın ya da tanımasın, neticede birleşik bir Kudüs’e sahip olmak Erdoğan’ın sevgisine sahip olmaktan daha iyi” şeklinde küstah bir cevap verdiği biliniyor.

Nato açıklaması

Dün Trump’ın açıklamasından sonra Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret etmekte olan Ürdün Kralı 2. Abdullah ile ortak bir basın toplantısı yaparak:

“Peygamberler şehri Kudüs’ün kutsiyetinin müdafaasının sadece Müslümanlık için değil, tüm insanlık için görev olduğunu, kararın İslam aleminde infiale yol açacağını, bu konularda Ürdün ile aynı hassasiyetin paylaşıldığını” açıkladı.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise Trump dün kararını duyurmadan önce yaptığı ve “skandal” olarak görülen konuşmasında “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma planının kendi kararı olduğunu, bu karara saygı duyduğunu, NATO’nun Ortadoğu barış sürecinin bir parçası olmadığını” söyledi. Zaten Trump’ın ve ABD’nin böyle bir kararı NATO ile görüşmeden açıkladığı da düşünülemez.

Türkiye ne yapacak?

Kudüs, Müslüman alemi için bu kararın kabul edilemeyeceği bir öneme sahip.

Trump’ın kararının İslam ülkelerinde ne gibi karşı kararlara yol açacağı, dünya genelinde “Trump’ın açıklamasına nasıl bir tepki ortaya çıkacağı” henüz bilinmiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “İsrail’le diplomatik ilişkilerimizin kesilebileceğini” söylemişti. Kararı veren Trump olduğuna göre ABD ile diplomatik ilişkilerimiz de kesilecek mi?

Mavi Marmara olayında büyükelçimiz İsrail’den geri çağrılmıştı ama gerginliğe rağmen diplomatik ve ticari ilişkiler kesilmemişti, tekrar büyükelçi göndermemizin üzerinden kısa bir zaman geçti.

Haberin Devamı

Bu kez durum daha ciddi, tüm ilişkilerin bitmesi söz konusu. İsrail’le yürütülen önemli ticari projeler de var, bütün ilişkilerin kesilmesi Türkiye için nasıl bir siyasi ve ticari sonuç doğuracak, ilk öne atılan ülke olmadan önce bunların iyi düşünülmesi gerekiyor.

ABD biliyor

“Trump’ın bölgede ne yapmak istediği belli değil” şeklindeki görüşlere ben katılmıyorum, Trump ve ABD ne yapmak istediklerini de, İsrail’in yayılması ve Kudüs’e de sahip olması planını da gayet iyi biliyor.

ABD gibi ülkelerde devlet başkanlarının değişmesi izlenen makro politikaları etkilemez ancak zamanlamasını etkileyebilir.

O nedenle… Umalım da benzer bir açıklamayı, yine İsrail’in ve kendilerinin çıkarı için “Suriye’de oluşturdukları PKK koridoru” konusunda yapmasınlar!

DİĞER YENİ YAZILAR