Eğitim ve gazilere saldırı!

Bakan İsmet Yılmaz, Haziran ayında yapılacak sınava girmenin zorunlu olmadığını, “Nitelikli okullara girmek isteyenlerin” bu sınava katılabileceğini, esas gayelerinin “liselere sınavsız geçişi sağlamak” olduğunu açıklamıştı.

Bu durumda önce “tüm okulların neden ‘şimdiye kadar’ nitelikli hale getirilmediği” sorusu ortaya çıkar.

Dün görüşlerini yazdığım eğitim uzmanı ise şunları söylüyor: “Açıklananı aceleye gelmiş bir program olarak görüyorum. Önce eğitimcilerden ve üniversitelerden bilgi alınarak hazırlanmalıydı.

Daha önce TEOG’da Kasım ve Nisan’da öğrencinin başarısını ölçmek için 120’şer soruluk 2 sınav yapılıyordu. Şimdi 60 soruya indiğine göre acaba çocuğun başarısını ne tür sorularla ölçecekler?

Fırsat eşitliği… Nasıl?

Bakan ‘en iyi okul, eve en yakın okuldur’ diyor.

Bu durumda, sınava girmeden okul tercihi yapanların ilk işi istediği okula yakın bir eve geçmek olacaktır.

Okul çevrelerinde kiraların artacağını, başarısı değil, maddi durumu daha iyi olanların şanslı duruma geçeceğini de şimdiden söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Aynı okula yakın oturan 500 kişi müracaat etse ne yapacaklar? ‘Fırsat eşitliğini sunmak istiyoruz’ diyerek getirilen yeni sistemde o fırsat eşitliğini yakalamak eskisinden daha zor olacaktır.

‘Sınavsız geçişe’ varmak için önce Türkiye genelinde tüm öğretmenleri ve okulların alt yapısını hazırlayıp aynı düzeye getirmek gerekir.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz daha önce ‘Bakanlık ailenin istemediği okula evlatlarını göndermez’ demişti ki velilerin en çok merak ettiği konulardan biri bu.

Eve en yakın okul

Örneğin burada imam hatip okulları da diğer liselerle aynı sınıflandırma içinde ve sayıları da oldukça fazla. Türkiye genelinde 952 Anadolu imam hatip lisesi, 1355 imam hatip ortaokulu var.

Diyelim ki, evine en yakın okul imam hatip lisesi olan öğrenci bu durumda eğitimsiz kalmamak için istemese de o okula gitmek zorunda değil mi?

‘Batı ülkelerinde ne beceri kazandırılıyorsa, çocuklarımıza onu kazandıracağız’ sözleri de yine Bakan Yılmaz’a ait.

Amaç bu olduğuna göre; Batı’daki başarılı okul sistemlerini inceleyip, benzer bir sistemin neden kurulmadığını anlamak oldukça zor.”

Haberin Devamı

İşte liseler için yeni gelen “LYS” ile ilgili gerçek bir uzmanın görüşleri.

Yeni sistem açıklanır açıklanmaz kiralık evlere “Fen Lisesine, Anadolu Lisesine yakın ev” ilanları konduğunu da bu açıklamalara ekleyelim.

Gazilere saldırı

Şiddet ülke çapında sözel ve fiziksel olarak hızla artıyor ve akla hayale gelmedik olaylar duyuluyor.

Pazar günü çıkan “iki gazimize trafikte saldırı” haberi de skandal bir haberdi.

Eskişehir yolu üzerinde bir AVM önünde “yol vermedin” diye gazilerin bulunduğu aracın etrafını çevirip biri felçli, diğeri sol bacağını kullanamayan gazi askerlerimizi tekmelerle döven gruptan 2 saldırganın tutuklandığı, 4’ünün serbest bırakıldığı duyuldu ki bu kararı hiçbir vicdan kabul etmez.

Hepsi tutuklanmalı, hak ettikleri ağır cezayı almalıdır.

Yargıya çağrımızdır.

DİĞER YENİ YAZILAR