Ülkemizin bekası!

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bizim için ülkemizin bekasından daha önemli bir şey yok… Sınırlarımız dışındaki terör bataklıklarını kurutmaya kararlıyız, Kandil’i Sincar’ı yerle bir ederiz” dedi.

Aynı konuşmada ABD’ye de “Müttefiklik diyerek, stratejik ortaklık, ittifak ilişkileri diyerek bizi oyaladıklarını sananlara son sözümüz budur” mesajı gönderdi. ABD için söylediklerinde haklıdır ve aslında bunu açıkça ifade etmek için geç bile kalındı.

Amerika, kendi vatandaşlarından, askerlerinden birine zarar gelse veya bizde olduğu gibi bir terör örgütü her gün onlarca genç şehit vermesine neden olsa dünyayı birbirine katar, ülkeler arası savaş çıkarırdı.

7 ayrı devlet

ABD ordu sözcüsü Albay Dillon “PKK’ya ne verdiniz” sorusuna “Hemen her şeyi verdik” diyor. Dünkü yazımda da hatırlattığım gibi “Ateşli silahlar, patlayıcılar, roketler, araçlar verdiklerini” söylüyor ve onlarla ortak çalışmaya devam edeceklerini anlatıyor..

Suriye ordusunda uzun süre üst düzey görev yaptıktan sonra muhalifler safına geçen bir komutan ise “ABD’nin 2018 yılında ‘PKK ve peşmergeye meşruiyet kazandırmak için’ Irak ve Suriye’de 7 ayrı devlet kurmaya hazırlandığını” söylemiş.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının Hatay-Reyhanlı’da kendileriyle görüştüğünü belirten komutan, “kendilerine bunu açıkladıklarını ve iş birliği teklif ettiklerini, Türkiye’nin başta Afrin olmak üzere Tel Abyad ve Menbiç’te elini çabuk tutması gerektiğini” bildiriyor.

Bu 7 ayrı devlet, Hatay’ın bitişiğindeki Afrin’le beraber Suriye sınır boyumuzca PKK devleti, aşağılara inildikçe Esad’a kalacak alan, Sünniler, Şiiler olarak ayrılacak bölgeler ve Irak sınırımızda Peşmerge devleti olacakmış. Bu durumda, ABD neden Barzani’nin bağımsızlık referandumu sonrası desteğini ondan çekti sorusu çıkıyor ama bu konularda strateji gereği geçici olarak böyle adımlar atılıp tekrar aynı noktaya dönülebildiği de görülmüştür.

Kandil, Sincar yetecek mi?

Irak’ta IKBY bağımsızlığı şimdilik gerçekleşmedi ama bu görüşme ve teklif gerçekse olay bitmemiş demektir.

Haberin Devamı

Böyle bir tabloda ve PKK kampları Irak ve Suriye’ye yayılmışken “Kandil’le Sincar’ı yerle bir etmek” de çözüm getirmeyeceği gibi bundan önce o kamplara yapılan operasyonların PKK’yı durdurmadığı da görüldü. Yapılacak şeyin Cumhurbaşkanı’nın da değindiği gibi “İdlib’deki operasyonu Suriye’nin diğer bölgelerine yaymak, Irak’ta ise “sınırımızdaki IKBY’den bağımsız bir devlet yaratmalarını” önlemek için önceden girişimde bulunmak, geç kalmamak olduğu açıktır.

Diplomatlara danışmak

ABD ile karşı karşıya geleceğimiz operasyonlar onunla savaşmayı gerektireceğine göre nasıl bir çözüm düşünüldüğü daha net bir şekilde, bölgede uzmanlaşmış diplomatlara da danışarak ortaya konmalıdır.

PKK terörü, Suriye ve Irak’taki PKK-PYD’den, onlar da ABD’den yardım alıyor, OHAL veya nokta atışlı operasyonlar ya da ABD’ye uyarılar bu terörü sonlandırmıyor.

Ülkemizin bekasını düşünüyorsak, başka çözümler üretmenin zamanı gelmiştir.

DİĞER YENİ YAZILAR