FETÖ kimleri kandırdı?

Daha başlığı yazar yazmaz akla ilk olarak “Zamanında anlayamadık, hepimiz millete özür borçluyuz, halk bizi affetsin” diyen eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel geliyor.

Arkasından “yanıldık, aldandık” diyen herkes, özellikle de “Kimse FETÖ’nün darbe girişimi yapacağına ihtimal vermedi” diyen Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar geliyor.

Oysa 246 şehit, 2196 yaralı ile biten, devletin imajına ve tüm kurumlarına “onlarca yıl kapanmayacak zararlar veren” 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi bu tür mazeretlerle geçiştirilecek bir olay değildir.

2000’li yıllarda darbe

15 Temmuz darbe girişimi “orduya sızmış FETÖ’cü bir cunta” tarafından yapılmasına rağmen, Balyoz süreciyle birlikte düşünüldüğünde dünyaya karşı “2000’li yıllarda bile darbe yapmaya çalışan bir ordu, darbe yapılabilecek bir ülke” algısı ortaya çıktı.

Darbe girişiminin üstünden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen başta TSK, emniyet ve yargı olmak üzere devletin en önemli kurumları tam bir kaos halinde.

Hala (tutuklu veya tutuksuz) kim gerçekten FETÖ’cüdür, kim değildir, neden bazıları tutuklanmakta bazıları sadece işten çıkarılmaktadır belli değil.

Haberin Devamı

FETÖ’cüler tümüyle anlaşılıp temizlenemediği için bundan sonra devlet işleyişinde bu kurumlarda güven nasıl sağlanacaktır belli değil.

Gülen Cemaati mensuplarının devlete sızması durup dururken olmadı, kurumlara, sivil ve askeri okullara yıllar boyu çalıntı sorularla “sızdırıldılar”. YAŞ toplantılarında önleri açılarak rütbeleri yükseltildi.

İmam Hatip vurgusu

Aslında çözüm “askeri okulların kapatılmasında” değildi çünkü sorun, oralara “çalıntı sorularla FETÖ’nün istediği öğrencilerin girmesini sağlayan ve buna göz yuman kadrolarda”ydı.

Gülen’in 2000 yılında ortaya çıkan kasetinden başlayarak 15 Temmuz’a kadar geçen sürede kitaplarla, yazılarla ve sözlü yapılan uyarılara ve 15 Temmuz günü erken saatlerde gelen “darbe olabilir” ihbarına rağmen geç kalan Genelkurmay’ın “darbeye ihtimal vermemiş olması” doğrusu hiç inandırıcı değil.

Aile Bakanı Fatma Betil Sayan Kaya geçenlerde 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yaptığı bir konuşmada:

Haberin Devamı

“FETÖ’nün kendisine hedef seçtiği alanların başında imam hatiplerin geldiğini, çünkü ‘imam hatip kültürüyle yetişen gençlerin onların düşünceleriyle zehirlenmediğini’ bu nedenle FETÖ’ye tehdit oluşturduklarını” söyledi.

Bu konuşmanın nedeni, eğitimcilerin TEOG açıklamaları sürecinde “fazla talep yok” dediği imam hatipleri cazip gösterme isteği mi bilmiyoruz ancak “imam hatip kültürüyle yetişmediği halde” Gülen’e baştan beri şüpheli bakan, aldanmayan milyonlarca vatandaşa haksızlık olduğuna şüphe yoktur.

Bakan’ın bunu görmek için, 15 Temmuz’dan sadece 2 ay sonra Diyanet’ten daire başkanları, müftüler dahil 2560 personelin “FETÖ bağlantısı nedeniyle” işten alındığını ve bunların yüzlercesinin imam hatipli olduğunu gösteren haber ve listelere bakması yeterlidir.

15 Temmuz’un detayları bütün bu hataların yapılmaması için de ortaya çıkarılmalıdır.

DİĞER YENİ YAZILAR