ABD’den Türkiye’ye seyahat uyarısı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesinden sonra ortak bir basın açıklaması yapıldı.

Erdoğan, açıklamasında iki ülkenin “Suriye ve Irak’la ilgili sorunlarda hemfikir olduklarını, IKBY referandumunun hiçbir meşruiyeti olmadığını, Suriye ihtilafının siyasi çözümünde ortak irade ve yakın işbirliği içinde olacaklarını” söyledi.

Bununla birlikte Rusya’nın, Suriye savaşı sırasında zaman zaman Esad güçleriyle, zaman zaman ABD gibi “PYD’nin toprak almasını kolaylaştıracak” operasyonlar yaptığı biliniyor.

Son olarak “ABD, TSK’nın Menbiç ve Rakka’ya ilerlemesini önleyecek şekilde birliklerini Menbiç girişine yığarken, Rusya’nın da Afrin girişini aynı şekilde kapattığı” unutulmadı.

Petrol ne olacak?

Bugün Türkiye ve Rusya “Irak ile Suriye’nin toprak bütünlüğünden” söz ediyor ancak IKBY Başkanı Barzani uzun süre önce “Artık Irak’ın toprak bütünlüğü diye bir şey kalmadığını, Sykes Picot anlaşmasıyla çizilen sınırların değişeceğini” birçok kez tekrarlamıştı. Irak Başbakanı İbadi’nin “IKBY Irak’ın sınır kapılarını 3 gün içinde Irak yönetimine devretmezse IKBY’nin tüm uluslararası uçuşlarının durdurulacağını” söylemesine ve sürenin dün bitmesine rağmen Barzani talebi reddetti.

Haberin Devamı

İran “hava sahasını en çabuk kapatan ülke” idi, dün de Tahran yönetimi “İranlı şirketlerin Kuzey Irak’tan petrol ürünleri taşımasına yasak konduğunu” açıkladı.

Erdoğan ise “petrol vanasının bizde olduğu ve kapatılabileceği” uyarısı yapmıştı ama acaba bunun gerçekleşmesi ne kadar mümkündür?

Kazanır mı, kaybeder mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan “IKBY referandumu etkilerinin bizi teğet geçeceğini, Suriye’deki olayların ülkemize sıçramasına izin vermediğimiz gibi bunu da durduracağımızı” söylüyor.

Oysa Suriye iç savaşı; sınırımız boyunca ortaya çıkan PYD-PKK devleti, 4 milyon mülteci, onlara 30 milyar dolar harcama, mültecilerle Türkiye’ye sızan terör örgütleri, Suriye’de verdiğimiz şehitler başta olmak üzere ciddi kayıplara neden oldu.

IKBY referandumunun teğet geçmesi de zordur. Bu nedenle, “Fazla karşı çıkmasak da olur, İran kadar tepki göstermeyelim, sonunda Türkiye kazanır” benzeri yorumlarda bulunanlar da hata yapmaktadır.

Haberin Devamı

Gerçi artık IKBY attığı adımdan geri dönmeyecektir ama bu yorumlar yanlıştır. IKBY’deki bağımsızlık ile Suriye’deki “bağımsız bölge” girişiminde ikisinin ortaklığının söz konusu olduğu unutulmasın.

Washington “IKBY’ye hiçbir yaptırım uygulamayacağını” iki ayrı bakanlığı ile açıkladı. Perşembe akşamı ise ABD’nin vatandaşlarına “Türkiye’ye, özellikle Güneydoğu bölgesine seyahat etmemeleri, terör tehlikesinin arttığı” uyarısı geldi.

“ABD askerlerinin PYD’nin içinde, onlarla birlikte savaşması” nedeniyle olmalı, Türkiye’de yapılacak terör eylemlerini ABD her zaman ilk haber alan ve vatandaşlarını uyaran ülke oldu.

Irak ve Suriye’deki “bağımsızlık” adımları Türkiye’ye terör olarak dönecektir, bunu anlamak için kahin olmak gerekmiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR