Çekişmeyi bırakın, sınırlara bakın!

Irak ve Suriye’nin kuzeyinde, “Türkiye’nin güney sınırları boyunca uzanacak bir Kürdistan” için dış gayretlerin devam ettiği görülüyor.

Medyada yapılan tartışmalarda bazen gereğinden fazla naif, bugüne kadar olan gelişmeleri gözden kaçıran, “Belki de korkulan olmayacak, güneyde devlet kurulsa bile Türkiye ile iyi geçinecekler” benzeri görüşler de var.

Dış politika bu tür zayıf tahminler üzerine inşa edilemez, bugüne kadarki gelişmelere, tarihe bakılır, deneyimli diplomatların-siyaset bilimcilerin görüşü de alınarak, her ihtimal göz önüne alınarak karar verilir.

‘Sınırlar değişecek’

Örneğin; 2003 yılında ABD Dışişleri Bakanı olan Condoleezza Rice “Büyük Ortadoğu Projesi ile Türkiye dahil 22 ülkenin sınırları değişecek” demişse…

Örneğin; Barzani’nin Rudaw TV’si yıllardır “Türkiye’nin doğusunu, güneydoğusunu, hatta güneyini içine alan Kürdistan haritaları” yayınlıyorsa…

Örneğin; ABD, Türkiye’ye binlerce şehit verdiren PKK terörünü görmezden gelerek PKK-PYD’ye hala tanklar, tüfekler gönderiyorsa…

Haberin Devamı

Suriye’deki gelişmelere paralel şekilde Irak’ta ABD, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne-Barzani’ye ve PYD’ye “ortak, müttefik” muamelesi yapıyor, IKBY’yi Irak’a yayıyor ve Türkiye’nin müttefikliğini lafta bırakıyorsa…

IKBY’de “Suriye Kürdistanı Rojova’da Kürt güçlerinin birleşmesi” için anlaşma imzalanıyorsa, bu gelişmelerin hepsi zamanında, geç kalınmadan, iç çekişmelerle zaman kaybetmeden değerlendirilir.

Rusya Afrin’de!

Türkiye, ÖSO ile birlikte Cerablus, El Bab gibi kentlerin kontrolünü (kim için çalıştığı açıklanmayan) DEAŞ’tan aldıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan “Sırada Menbiç ve Rakka’nın olduğunu” söylemiş, hatta ABD’ye “Gelin Rakka’yı birlikte DEAŞ’tan alalım” demişti.

ABD bu teklifi (aynen Irak’ta Musul operasyonunda olduğu gibi) kabul etmedi.

PYD’nin amacının güney sınırımız boyunca tüm bölgeyi tek parça halinde alıp genişleyerek Akdeniz’e açılan bir koridor haline getirmek istediği biliniyor.

Bu nedenle Türkiye kuzeybatıda Afrin’e, Kuzeydoğuda Menbiç ve Rakka’ya önem veriyordu. Ancak Rusya Afrin girişine birliklerini konuşlandırırken ABD’de Menbiç girişini tuttu.

Haberin Devamı

Böylece Türkiye’nin yapmak istediği operasyonlarda karşısında kendilerini bulacağını gösterdiler ve Fırat Kalkanı’nın devam etmesine izin vermediler.

Geçen ay “Türkiye’nin Afrin’e operasyon düzenleyeceği, Rusya ve İran’ın da bu operasyona olumlu bakacağı” iddiası duyuldu.

Bu iddiadan sonra, geçen Pazartesi “Halep’in kuzeyindeki YPG bölgesinde Rus zırhlı birliklerinin görüntüleri” yayınlandı.

ABD ve Rusya’nın ezeli rekabetini bile bir yana bırakarak bu işin içinde “aynı safta” yer aldığını bazı ABD senatörleri de tepki göstererek açıklamıştı.

“Güneyimizde bir Kürdistan”ın Türkiye’de önce planlı olarak PKK terörünü arttıracağı, sonra toprak tehdidinin ortaya çıkacağı şu anda en önemli gündem olmalıdır.

“Güneyimizde bir devlete izin vermeyiz” derken Irak ve Suriye’de ne gibi bir politika izleyeceğimizi düşünmek gerekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR