Bu referandum “savaş sebebi” mi?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi IKBY Başkanı Mesut Barzani “25 Eylül’de ‘Bağımsızlık Referandumu’ yapacaklarını” açıklayalı uzun zaman oldu.

Bu süre içinde ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, daha önce de yaptıkları gibi Barzani ile sık sık görüştü. Söyledikleri arasında akılda kalan tek şey “Referandum süreci DEAŞ ile mücadeleye engel olur”.

ABD’ye ne söylense aynı cevap alınıyor zaten; “DEAŞ ile mücadele”…

PKK Türkiye’de cinayetlerine devam ediyor, ABD’nin PYD-PKK’yı “eğitip donatması” ile cesaretleri de, güçleri de arttı, Karadeniz Bölgesi’nde bile terör faaliyetini sürdürüyorlar ama bunlar ABD’yi ilgilendirmiyor.

ABD, Barzani’ye “Refarandum süreci DEAŞ ile mücadeleye engel olur” dediğinde Barzani “Referandum şahsi bir mesele değildir. Milletin hakkıdır. Terörle mücadeleye engel teşkil etmez” cevabını vermiş.

PYD-PKK ile birlikte!

Kobani’de terör örgütlerinden başka kimse olmadığında da hala “IŞİD saldırıyor” bahanesiyle Barzani-PYD-PKK Türkiye’den yardım almışlardı. O Rojova’nın “Kobani, Afrin, Cezire kantonları” aynı yalanlarla alındı, PYD’ye verildi.

Haberin Devamı

Suriye savaşına müdahelemizin etkisiyle Kuzey illerine yerleşen PYD-PKK, Suriye’de Türkiye sınırı boyunca ilerlerken ABD ve bazen Rusya, hatta Esad güçleri onlara havadan, karadan destek verdi.

Türkmenler ezildi, saldırılara uğradı ve köylerinden Türkiye’ye doğru sürüldü. İsteyen tüm Suriyeliler mülteci olarak girerken kaç Türkmen içeri alındı bunu bilmiyoruz.

Asıl neden petrol mü?

Güya ABD 25 Eylül bağımsız Kürdistan referandumu’na itiraz ediyor havası içinde, oysa eğer gerçekten ediyor olsaydı Barzani’yi durdurabilirdi.

Onu durduracağına Türkiye’nin çok sayıda şehit verdiği “Fırat Kalkanı” operasyonunu durdurdu, Türkiye’nin Rakka’ya ilerlemesine karşı çıktı.

Rakka operasyonunu Türkiye’nin tüm ısrarlarına rağmen bizim yerimize PYD-PKK ile yapma kararı nasıl açıklanabilir?

Bazı Suriyeliler bu konuda “ABD, Cezire ve Rakka gibi petrol ve diğer değerli madenlerin bulunduğu kentleri Kürtlere verecek, onun için buralarda üs kurdu. Kürtlere verecek ve madenleri kendisi alacak asıl neden bu” diyorlar.

Haberin Devamı

Durum böyleyse ABD, kendi çıkarı için mi bölgede ve Türkiye’de bunca masum insanın can kaybına göz yumdu?

Barzani ile dostluk

Biz hala “Sınırlarımızda bir PYD devletine izin vermeyiz” diyoruz.

IKBY Başkanı Barzani ve ABD için PYD ve PKK’nın “dost, müttefik” olduğu, “her 2 ülkenin toprak bütünlüğü” ile ilgilenmedikleri açık ve nettir.

Yıllar önce “Ortadoğu’da ülkelerin sınırları değişecek” diyen ABD’nin desteklediği Barzani istediği tüm adımları bu destekle atacaktır.

Asıl mesele, niyeti “TV’sinde yayınladığı Kürdistan haritaları”ndan belli olan Barzani ile dostluğu nereye kadar götüreceğimizdir.

Şimdi MHP Lideri Bahçeli “Kuzey Irak’ta yapılacak referandum savaş sebebi sayılır” diyor ve bu konuda Başbakan Yıldırım’la çekişiyor.

Sormak lazım; Akıllar şimdi mi, Kürdistan referandumunda mı başa geldi acaba, bugüne kadar neredeydi?

DİĞER YENİ YAZILAR