Deprem ve YAŞ kararı!

Dün İtalya’da 4 büyüklüğünde deprem oldu, 1 ölü, 25 yaralı var, bunun dışında hasar da oldukça fazla. İstanbul’da “yakın bir gelecekte 7’nin üzerinde deprem beklendiğini, 250 yılda bir 7 üzerinde deprem olduğunu ve bu 250 yılın dolduğunu” deprem uzmanları son günlerde sık sık söyledi, çok ciddi uyarılar yapıldı.

Buna rağmen kentteki ve çevre kentlerdeki “deprem toplanma alanları” kentsel dönüşüm diye inşaatlarla dolduruldu. Bu alanlara da binalar yapılıyor.

Son olarak Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Haluk Özener “Şu anda 7.2 gibi bir deprem olsa sürpriz olmaz” dedi.

Muhatap kim?

Plansız, özensiz yapılaşmayla çirkinleşen, iklimi de değişen İstanbul’da İBB Başkanı Kadir Topbaş 2 gün önce şiddetli yağmurla ilgili konuşmasında “Biz çevreyi kirletirsek, çevreye saygı göstermezsek gezegen yaşanmaz hale gelir” dedi.

Acaba Kadir Topbaş’a göre çevreye saygısızlığın, örneğin İstanbul’un İstanbul olmaktan çıkmasının sebebi kimdir, bu sözlerin muhatabı kim?

İstanbul Belediye Başkanı, deprem uzmanlarının, Kandilli’nin tüm çırpınmalarına, “depreme hazır değiliz” uyarılarına karşı bir açıklama yapmıyor.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Naci Görür de kısa süre önce “İstanbul depreme sadece yüzde 10 hazır ve her an deprem olabilir” demişti.

Kadir Topbaş “1999 Gölcük depremini unutmayarak, kendi başkanlığı dönemlerinde İstanbul’un hangi depreme yüzde kaç hazır hale getirildiği konusunda” en kısa zamanda açıklama yapmalıdır.

TV kanallarından “toplanma alanlarının, deprem ihtimali için hazırlanması gereken ilk yardım çantalarının” duyurulması için yardım istenmelidir. Bu konuda “pişmanlık” olamaz!

Aksakallı ve yaş!

Geçen yılki YAŞ toplantısında korgeneralliğe terfi eden, Fırat Kalkanı Operasyonu’nu başarıyla yöneten, darbe girişiminde gösterdiği cesaretle “15 Temmuz kahramanı” diye anılan Zekai Aksakallı’nın son YAŞ toplantısında “Gelibolu 2’inci Kolordu Komutanlığı”na atanması tartışmaları beraberinde getirdi.

Bu nedenle Korgeneral Aksakallı’nın istifa kararı aldığı ve ikna edilmeye çalışıldığı söylendi.

Pazartesi günü Hürriyet’te Deniz Zeyrek’in konuyla ilgili yazısı ilgi çekiciydi. Zeyrek bu yazıda; 2017 yılı başında bir Kuvvet Komutanı ile yaptığı görüşmeden söz ediyor, bu komutanın “Hulusi Akar’ın Aksakallı’ya bakışı ile toplumda oluşan Aksakallı algısının farklı olduğu” şeklindeki sözlerini aktarıyordu.

Haberin Devamı

Söylediğine göre Aksakallı’nın “Fırat Kalkanı sırasında elinde dürbünle El Bab’a baktığı fotoğraf” da onu rahatsız etmiş.

“Atamaların Genelkurmay Başkanı önerisiyle hükümet tarafından yapıldığı” vurgusu da Zeyrek’in yazısında var.

Bütün bunları birlikte okuyunca bu kadar kahramanlıktan sonra görevinden alınıp daha pasif bir görev verilen Korgeneral Aksakallı için Genelkurmay Başkanı’nın “farklı algıya sahip olması” soru işareti yaratıyor.

Acaba Akar o fotoğrafa neden kızdı, Aksakallı ile ilgili algısı nedir ve sebebi nedir?

Bu önemli soruların cevabını kamuoyu da şüphesiz merak etmektedir.

DİĞER YENİ YAZILAR