Dolce&Gabbana tesettürde atağa kalktı

Arap ülkelerinde Müslüman kadınların giydiği dış üst giysisi 'Abaya', Batı'da underground trendi olmaktan çıkıp hızla yüksek modaya taşınıyor. Son olarak Dolce&Gabbana, türban ve abayalı koleksiyonunu beğeniye sundu.

Ortadoğu'da lüks tüketime para harcayan genç Müslüman nüfusu çekebilmek için yıllardır çaba harcayan dünya moda devlerinden Dolce & Gabbana, son koleksiyonuyla çıtayı hayli yükseltti. Markanın bu özel koleksiyonu baştan aşağı dar kesim, işlemeli tesettürlü tasarımlardan oluşuyor ve Müslüman kadınlar hedefleniyor. Arap kadınının sokak kıyafeti olan Abaya'ya el atan İtalyan moda evi, içi ışıl ışıl elmaslarla süslü limon formlu mücevherler, şık ince siyah danteller, büyük, taşlı gözlükler ve çantalarıyla moda dünyasında heyecan yarattı.

Dolce&Gabbana tesettürde atağa kalktı

Ortadoğu 484 milyar $'lık pazar

Müslümanların 2013 yılında giyim ve ayakkabıya 266 milyar dolar harcadığı ve bu harcamanın 2019 yılında 484 milyar dolara ulaşacağı düşünülürse, Dolce & Gabbana’nın attığı adım hiç de mantıksız değil. İtalyan devi bu cesur kararıyla, rakiplerinin, Müslüman coğrafyasını sadece "Eşarp modasından ibaret" sanan miyopluğuna da keskin şekilde son verdi.

Asya modasından Arap'a dönüş

2008-2010'larda benzer bir trend Asya'da da patlak vermiş, moda dünyası, Çin ve Japon lüks tüketimine cevap vermek için tasarımlarını Asyalı tüketicinin alışkanlıklarına ve tarzına uygun olarak şekillendirmişti. Hatırlarsınız o yıllarda minyatür, minimalist el çantaları ya da şık tasarım harikası 'cep' kılıfları akımı vardı. Hatta sevgili karım bile, Clutch çantalara sadece cep telefonu sığmasından şikayetçiydi. İşte bunlar hep modada Asya etkisiydi.

Haberin Devamı

Ünlü moda evleri Ramazan koleksiyonları çıkarıyor

Şimdi ise "Modada Arap Rüzgarı" esiyor. Son yıllarda Valentino, DKNY, Oscar de la Renta, Tommy Hilfiger, Mango ve Monique Lhuillier bir defalığa mahsus tam da Ramazan ayında koleksiyonlar piyasa sürüyor. Hepsi de Müslüman giyim tarzına uygun. Ancak veriler, Müslüman giyim pazarının, öyle yılda bir Ramazan'da çıkan koleksiyonlarla doymadığını, lüks tüketimin tüm yıl hız kesmeden sürdüğünü gösteriyor.

Dolce&Gabbana tesettürde atağa kalktı

YENİ TRENDSETTER: SEYHA MOZAH

Arap dünyasında Müslüman genç kızların giyim tarzını etkileyen en önemli trend-setter olarak karşımıza Katar Emiri'nin ikinci karısı Seyha Mozah çıkıyor. Amerikan siyaset, haber ve yaşam kültürü dergisi Vanity Fair, onu dünyanın en şık kadını seçti. Ekonomi dergisi Forbes ise onu dünyanın en güçlü 100 kadını listesine aldı. Katar'da kılık kıyafette "tabuları yıkan kadın" olarak tanınan, tabii ki eleştiri de alan Mozah, Batılı moda evlerinin Müslümanlara yönelik koleksiyonlarının da ilham perisi. Mozah'ın 33 yıllık eşi Katar Emiri'nin Londra'nın en ünlü alışveriş mağazası Harrods'ın sahibi olduğunu da hatırlatayım.

Haberin Devamı

Dolce&Gabbana tesettürde atağa kalktı

BATI'DA VİTRİNLERE GİRDİ BİLE...

Bugünlerde New York'tan, Paris'e, Londra'ya birçok ünlü başkentte lüks alışveriş caddelerindeki dükkanların vitrinlerinde tesettür giyim tarzının başı açık örneklerini bulmak mümkün. Pardösüler bileklerde, ceketler ve uzun elbiselerse ahenkle salınıyor. Online alışveriş sitelerinde de incecik ipek pantolonla aynı renkte olan saydam tünikler yok satıyor. Derin yırtmaçlar yerini dar uzun elbiselere bırakırken, çoğunlukla beyaz, deve tüyü, haki ve siyah gibi sade renkler öne çıkıyor. Tabii ki yüksek topuklu ayakkabılarla kombinleniyor. Markaların 2016 yılı Sonbahar kreasyonları için podyumlara biraz daha dikkatli bakın. Siz de giysilerde tesettür etkisini fark edeceksiniz.

Haberin Devamı

KATAR EMİRİ’NİN EŞİ İLHAM KAYNAĞI

Katar Emiri'nin 33 yıllık karısı Seyha Mozah, kılık kıyafetiyle hem eleştiriliyor hem de övgü alıyor. Tarzıyla sadece Müslüman kadınlara değil, Batılı moda evlerine de ilham veriyor.

Dolce&Gabbana tesettürde atağa kalktı

KARDASHİAN'IN YENİ STİLİ

Kim Kardashian'ı bileklerine kadar kapalı elbisesiyle görenler "Başında Hermes türbanı olsa tam tesettürlü olacak" yorumunu yapmışlardı. Kim ve eşi Kanye West, Paris Moda Haftası'nda Abaya tarzı kıyafetleriyle ilgi odağı olmuşlardı.

Dolce&Gabbana tesettürde atağa kalktı

DİĞER YENİ YAZILAR