İyi uyu, iyi yönet!

Liderler ve yöneticiler arasında uykusuz giderek yayılıyor. Amerika’da 1985’te günde 6 saat uyuyan yönetici kesim yüzde 22 iken, bu oran 2012’de yüzde 30’lara, bugünse yüzde 42’ye kadar yükselmiş. Birçoğu uykusuzluğun rakiplerini ekarte etmek için iyi bir enstrüman olduğu görüşünde...Günlük çalışma tempoları 12-16 saati buluyormuş.

Halbuki araştırmalar dinlenmenin faydasının, uykusuzlukla kazanılan birkaç saatten çok daha değerli olduğu gösteriyor. Yeterli uyku alındığında; hafıza kuvvetleniyor, edinilen duygusal deneyimler özümseniyor, beyin bir gün önce yakıt olarak kullandığı şekeri (glukoz) yerine koyabiliyor, karar verme yetisini bozan zehirli beta amyloidi (Azheimer hastalarında biriken bir madde bu) temizleyebiliyor.

8 saatten az uyulduğunda ise, yorgunluk baş gösteriyor. Belki “Ben yorgunluk hissetmiyorum” diyebilirsiniz ama kendini kontrol edememek de, işte o gün yaratıcı olamamak da yorgunluk alameti...

Ayrıca uykusuzluğun az bilinen bir de ikincil zararları var. Patron uykusuz geldiğinde, çalışanlarının verimi de düşüyor. Çabuk sinirlenen ve çalışanların hatalarına tahammül edemeyen, hakaret eden birine dönüşüyor.

Haberin Devamı

En az 8 saatlik uyku şöyle dursun, şirketler artık çalışanlarına öğleden sonra 30 dakikalık kestirmenin bile yolunu açıyor. Çünkü araştırmalar saat 2 ile 3 arası 20 dakikalık kısa dinlenmenin kişiyi daha yaratıcı kıldığını ortaya koyuyor. Amazon’un sahibi Jeff Bezos da en az 8 saat uyuyanlardan... Bezos “Birkaç kritik işi salim kafayla halletmek, çok sayıdaki önemsiz işi yarım akılla halletmekten daha önemli” diyor.

Harvard’dan mezun olan 70 bin dolarla işe başlıyor

ABD’de Ivy League (Sarmaşık Ligi) diye tabir edilen üniversitelerden mezun olanlar ilk yıl ne kadar kazanıyor, diye bir araştırma yapılmış. Master olmaksızın direkt iş hayatına atılan öğrencilerin kazançlarına bakılmış, sonuçlar şöyle;
En çok kazananlar listesinde ilk sırada California’daki özel sanat okulu Harvey Mudd College var. Yeni mezunlar yılda ortalama 81 bin dolar kazançla işe başlıyor. 10 yıllık deneyimin ardından kazançları yıllık 155 bin dolara yükseliyor.
Princeton Universitesi yeni mezunları ilk beş seneyi yılda 69 bin dolar maaşla tamamlıyor. Aynı sektörde 10 yıla dayanınca maaşları 148 bin dolara yükseliyor.
Teknoloji ve mühendisliği merkeze alan MIT Üniversitesi mezunları yıllık 81 bin 500 dolara işe başlıyor. 5 yılın ardından maaşları yılda 147 bin dolara yükseliyor.
Harvard Üniversitesi mezunlarının en düşük kazancı ise yılda 70 bin dolar. Üniversiteden mezun olan 700 kişiden en başarılı, creme de la creme, 140 öğrencinin başlangıç maaşları ise yıllık 90 bin dolar.
Araştırmalar mezun olup master yapmanın, işe başlangıç maaşı üzerinde çok da bir fark yaratmadığını gösteriyor.
Türkiye’de İTÜ, ODTÜ gibi bir okuldan mezun olan iyi bir mühendis, iyi bir kurumda 4000-4500 TL. gibi aylık maaşla işe başlıyor. Hukuk okuyanlarla; Boğaziçi, Koç, Sabancı’dan iktisadi idari bilimler okuyarak mezun olanlarsa aylık 3000-3500 TL’den işe başlıyor. 3 yılın sonunda aylık 5 bin TL’ye gelebiliyorlar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR