Modada türban rüzgarı

New York Fashion Week’in kapanış defilesini yapan ünlü modacı Marc Jacobs, herkesi şaşırttı. 2018 İlkbahar koleksiyonu tropikal ve Arabik izler taşıyor.

New York Fashion Week’in kapanış defilesini yapan ünlü modacı Marc Jacobs, herkesi şaşırttı. Amerikalı modacı, 2018 İlkbaharı için hazırladığı kıyafetleri; alışılmış New Yorker sokak moda tarzının oldukça ötesinde, tropikal ve Arabik izler taşıyordu. Canlı çiçek desenleri ve parıltılı kumaşlarını, türban, hicab ve egzotik baş bağlama ile kombine eden Jacobs, alışılmış “hot city chics” (Seksi şehir hatunları) bekleyenleri tam anlamıyla ters köşeye yatırdı.

Modada türban rüzgarı

Markenler; Park Avenue Armory’de fonda hiçbir müzik olmadan podyuma çıktılar. Ne ışıklar karartıldı, ne de renkli spotlarla mankenlerin üzerine özel aydınlatma yapıldı. Önceki günlerin sahnedeki ışık oyunları ve gösterilerinden yorulan seyincinin gözleri bir bakıma o sadelik içerisinde dinginleşmişken, birden egzotik kıyafetli türbanlı mankenler podyumda belirince, insanlar afalladı.

Modada türban rüzgarı

Kültürel bir saldırganlık mı?

Haberin Devamı

Sopfia Cappola’nın meşhur filmi “Somewhere”den esinlenircesine koleksiyon “Bir Yerlerde” (Somewhere) adını taşıyordu. Bu yer, ne New York ne Londra, ne de Paris’ti. Bu yer çölün ortasına bırakılmış cesur bir bedevi kadının kızgın kumları savurarak kararlı adımlarla bata çıka özgürlüğe yürüyüşü kadar sade ve güzeldi. Şifon benzeri uçuşan entari giyinmiş kadınlar, başlarını örten türban ve benzeri örtülerle süzülerek, rüya gibi geçiş yaptılar. Eleştiri okları derhal yükseldi. Bu tarz baş örtünmeyi moda değil kültürel bir saldırganlık olarak görenler ve bunu Jacobs’un bilerek yaptığını öne sürenler oldu. ABD’li modacı ise defilesindeki türban ve hicabın günümüz ideolojik türban kullanış biçiminden uzak, “60’lı yılların sonlarındaki moda akımına bir yorum katmak” olduğunu savundu.

Yeni sezonda bunların dışında İskoç ekose kumaş parkalar, dökümlü erkek giyim kuşamı, balıkçı yakalar, püsküller ön plana çıktı. Koleksiyon aksesuar açısından oldukça zengindi. Küçük el çantalarından ipek ve kürk boalara (boyun atkısı), bel çantalarından opera eldivenlerine kadar her şey mevcuttu.

Haberin Devamı

Arap kadınlarını anımsattılar

Moda haftası ikonları Bella ve Gigi Hadid, Winnie Harlow, Taylor Hill ve Binx Walton, hepsi de Jacobs için podyumda siyah kedi göz (Arap kadınını anımsatan) makyajlarıyla yürüdü. Şarkıcı Nicki Minaj dahi, misafir manken olarak podyumda elbise tanıttı. Yine Jocobs’un favorisi Kendall Jenner ise başında siyah türban üzerinde içini gösteren transparan dik yakalı parlak sarı kazağı ile yarı çıplak göz kamaştırdı. Şov’un kapanışını ise efsanevi top model Cindy Crawford’un çok yakında büyük bir yıldıza dönüşecek 16 yaşındaki kızı Kaia Gerber yaptı.

DİĞER YENİ YAZILAR