Akıllı makineler kumaşı görüp, kiri algılayıp nasıl yıkayacağını belirliyor

Birkaç yıl içerisinde mutfaklar akıllanacak. Evdeki cihazlara dışarıdan sesli ya da yazılı komutlar verebileceğiz. Mykie, Alexa gibi robot mutfak asistanlarının evi çekip çevirdiğine şahit olacağız.

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA için, Bosch Siemens’in (BSH) davetlisi olarak Berlin’deydim. Ev aletlerinde tüketicileri bekleyen yeniliklerin sergilendiği fuar, her yıl şirketlerin gövde gösterisi yaptıkları bir arena. Bu yıl da ihtişamından bir şey kaybetmemişti.

Farkında mısınız? Mutfaklarımız uzun süredir değişiyor. Eskiden salon ve yemek odasından duvarlarla soyutlanan mutfaklar artık açılıp, salonun birer parçası haline geldiler. Mutfak duvarları yıkılmıyor aynı zamanda genişliyor da. Eskiden ufak olan mutfaklar giderek ailenin yemek için buluştuğu masaları yani yemek odasını da kapsayacak şekilde büyüyor.

Akıllı makineler kumaşı görüp, kiri algılayıp nasıl yıkayacağını belirliyor

Mutfaklar artık eğlenceli bir mekan

BSH Ev Aletleri CEO’su Karlsten Ottenberg, değişen durumu en güzel şu sözlerle açıklıyor: “Kimi müzeye, kimi sinamaya, galeriye eğlenmeye gider. Ben eğlenmek için mutfağa girerim. Hatta bize gelen dostlarımızla bile bazen birlikte yemek yaparak vakit geçiririz” Çünkü Ottenberg’e göre mutfak aktiviteleri eskisi gibi kirli, pis işler olarak algılanmıyor, aksine eğlenceli bulunuyor. O yüzden hepimizin çevresinde bu kadar çok yemek dersi alan var. Bu yüzden bu kadar çok yemek kanalı var. Yemek yapmak hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı.

Haberin Devamı

Bosch / Siemens CEO’su; globalizasyonun sonucu olarak halkların kendi değerlerine daha çok sarıldığını ve bu alışkanlıklara uygun dijital çözümler talep ettiğini belirterek “Kişi; sabah 9’da içtiği kahve ile öğleden sonra 2’de içtiği kahvenin farklı olmasını istiyor” diyerek kendilerinden bekleneni tarif ediyor.

Tüketiciler bizden servis hizmeti alacak

Türkiye’de geçen yıl satışına başlanan home connect mutfak cihazları giderek hayatımızın birer parçası olacak. BSH’nın Türkiye CEO’su Norbert Klein hedeflenen noktayı şöyle anlatıyor: “5-10 yıl sonrası için amacımız makine satmak değil, platform sağlayıcısı olarak hizmet vermek. Makineler zaten standart donanımla evlerinize girecek. Tüketiciler bizden servis hizmeti satın alacaklar. İş buraya gidiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Buzdolabınızı içini kamerayla izleyin

Buzdolaplarının içerisi kameralarla donatılıyor. Akıllı dolaplar, ürünlerin bar kodunu okuyarak son kullanma tarihlerini biliyor. Modern çağda en büyük sıkıntı çöpe giden yemekler. Eve alınan yemeklerin 3’te 1’i çöpe atılıyor, israf ediliyor. Modern dolaplar bunu engelleyebilecek donanıma sahip. Hem yiyecekler daha iyi koşullarda saklanabiliyor, hem de son kullanma tarihleri geldikçe sizi uyarıyor. Meyvelerin olgunluğu, yumurtaların tazeliği hakkında bilgi verebiliyor. Sadece Bosch/Simens’te olan X-Spect tarayıcı sistemi dolaptaki gıdanın şeker, yağ oranları protein gibi besin değerlerini söyleyebiliyor. Dolapta ne var ne yok arabanızın ekranından bile görebiliyorsunuz. Alışveriş emri veriyorsunuz.

Hayatımıza ne tür ürünler girecek?

Peki 2-3 yıl içinde mutfağımızda meydana gelecek değişimler ve trendler neler olacak, gelin göz atalım

Haberin Devamı

Bütün ev aletleri birbiriyle konuşacak. Home Connect sistemi ile siz evden, iş yerinden, arabanızdan ya da tatilde evinizdeki herhangi bir cihaza komut verebileceksiniz. “Çocuk okuldan gelecek ocaktaki yemeği saat 5’te ısıt”, “Fırında balık var pişirmeye başla”, “Makinedeki bulaşıkları yıka”, “Klimayı aç, kapa”, “Dolapta yumurta bitmiş hemen sipariş ver” gibi komutlarla evi cep telefonunuzdan ya da tablet bilgisayardan idare edebileceksiniz. Home Connect’le çalışan ürünler geçen yılki fuarda bütün cihazların 3’te 1’ini oluştururken bu yıl neredeyse tamamı bu sistemle çalışıyor.

Akıllı makineler kumaşı görüp, kiri algılayıp nasıl yıkayacağını belirliyor

Robotik elektrikli süpürge iş başında

Yine en büyük yenilik robotik elektrikli süpürgelerde. Hemen her firma bu işe el atmış. Bosch’un Roxxter robot süpürgesi, bulunduğu odayı tarayarak interaktif haritasını oluşturuyor ve süpürmeye başlıyor. Engellerin, oyuncakların arasından geçiyor. Onları bozmadan köşe bucak temizliyor.

Akıllı makineler kumaşı görüp, kiri algılayıp nasıl yıkayacağını belirliyor

X-Spect tarayıcı kiri analiz ediyor

Çamaşır makineleri artık kumaşı ve etiketi okuyacak scanner sistemleriyle donatılmış. X-Spect tarayıcı kumaşın üzerindeki lekenin, kirin ne ve kaç günlük olduğunu anlayabiliyor. Ona göre uygun yıkama programını kendi seçiyor. Ya da bir kaç saat giydiğiniz tişörtünüzdeki ter ya da duman kokusundan kurtulmak istiyorsanız; oksijen ile kuru yıkama yaparak su harcamadan tişörtü temizliyor.

Haberin Devamı

Mykie robotu sizi iyi tanıyor

Ağ Bağlantılı Home Connect cihazlarının yönetecek mutfak asistanı robotun adı ise Mykie. Mykie robotu, sizi tanıyor, sesli komutlarınıza cevap veriyor ve mutfak tariflerinde yardımcı oluyor. Yapay zekası sayesinde, evdeki mevcut malzemelerle yeni tarifler önerebiliyor. Mykie, hangi yemekle hangi sosun ya da baharatın iyi gideceğini sizden iyi biliyor. Mykie’nin yanısıra Bosch/Siemens ev aletleriyle, Amazon’un Alexa robotu da uyumlu çalışabiliyor. Alexa’yı kullanarak sesli komutlar vermek mümkün. Örneğin “Alexa, home connect robotuna oturma odasını süpürmesini söyle” diyebiliyorsunuz. Alexa ile dünyanın ilk sesle çalışan ocağını Bosch üretmiş.

DİĞER YENİ YAZILAR