Gazete Vatan Logo

Güneş zengini D vitamini fakiriyiz

Türkiye denizlerle çevrili olmasına rağmen, denize girme ve güneşlenme alışkanlığı yeteri düzeyde olmadığı için D vitamini eksikliği yüzde 80’leri buluyor

Güneş zengini D vitamini fakiriyiz

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fettah Fevzi Ersoy’un önderliğinde yapılan araştırma projesinde Türk insanının güneşten yeterince faydalanmadığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Fettah Fevzi Ersoy, özellikle Antalya gibi çok güneşli, denizle iç içe bir şehirde bile D vitamini sorununun bulunduğunu söyledi. Aynı araştırmada görevli Dr. Onur Yazdan Balçık, “Otomobil kullanmayan hastalarda, otomobil kullananlara göre D vitamini düzeyi yüksek bulundu. Aynı zamanda denize giren hastalarda da girmeyen hastalara göre yine D vitamini düzeyi anlamlı miktarda bulundu. Belli başlı grupta sakatat tüketiminin D vitamini düzeyini anlamlı artırdığı görüldü” dedi.

Sağlık için önemli

Araştırma görevlisi Dr. Hakan Doğruel ise “Vitamin D’nin belli düzeyde tutulmasının insan sağlığına, özellikle vücut kas sistemi sağlığına katkıda bulunduğu bilinmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de D vitamini eksikliğinin oldukça sık görülüyor. Benim geriye dönük verileri taradığım çalışmada vitamin D düzeyi normalin altında olan hasta sayısı yaklaşık yüzde 80 civarındaydı” diye konuştu.

Haberin Devamı