Gazete Vatan Logo

YGS’de radikal değişiklik yapılacak

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, “YGS’de öğrenciyi birden çok sınava almayacağız, sınavı birden çok yapacağız

İsteyen öğrenci istediği sınava girecek. Tıpkı TOEFL’da olduğu gibi” dedi

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Bilkent Üniversitesi Marka Kulübü’nün düzenlediği ”3. Liderlik Forumu”na katılarak, hem eğitim sistemindeki değişiklikleri anlattı hem de üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtladı. Daha önce YGS’nin yıl içinde 3 kere yapılacağına ilişkin açıklamasıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken Türkiye’de öğrenciyi seçmek için sınav yapıldığını ancak dünyada esas amacın bu olmadığını ifade eden Dinçer, YGS ve SBS konusunda radikal değişiklik yapılacağını belirterek şunları söyledi:

- SBS ve YGS öğrenciyi seçmek için yapılıyor. Bunun nedeni de eğitim sistemindeki kalite farklılıklarından kaynaklanıyor.

- SBS’nin önümüzdeki 2-3 yıllık süre içinde kaldırmayı planlıyoruz diye sıklıkla açıklama yapıyorum. Daha doğrusu SBS’yi seçme esaslı yapmak istemiyoruz.

- Türkiye’de dershaneye gitmek ve sınava girmek toplumsal bir harekete dönüştü. Tüm dünyada TOEFL diye yabancı dil sınavı yapılıyor. Hiç Bu sınavların toplumda büyük bir gerginliğe sebebiyet verdiğini, birilerinin bu sınav için kriz geçirdiğini gördünüz mü hiç?

- Toplumu bir günde birkaç saatlik bir sınava almayı düşünmüyorum. YGS’de öğrenciyi birden çok sınava almayacağız, sınavı birden çok yapacağız. İsteyen öğrenci istediği sınava girecek. Tıpkı TOEFL’da olduğu gibi.

- Randevu sistemi getireceğiz. Öğrenci gidecek, birbirine eşdeğer olan bu sınavlara katılacak. Diyelim haziranda hazır değilse eylülde girecek, eylülde düşük not aldıysa şubatta girecek. Hangisinde başarılı puan aldıysa onu kullanabilecek.

- Bu bizim toplumumuzu bir güne endekslemekten uzaklaştıracak diye bakıyorum. Çocuklarımızın üzerindeki stresi azaltacak, dershanelere olan talebi de azaltacak.

- Kabul sistemiyle öğrenci almak için bizim mevcut altyapımız henüz yeterli değil. Zaman içinde inşallah.

4+4+4

Dinçer, bir başka soru üzerine 4+4+4 sistemiyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

- Gelişmiş ülkelerde ortalama eğitim 11-12 yıl. Türkiye’de ise bu süre 6-6.5 yıl. Türkiye’de ortaokul 2’den terkler olabiliyor.

- AB 2020’ye kadar nüfusunun en az yüzde 80’inin lise mezunu olması için çabalıyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 28, çağ nüfusunun yüzde 33’ünün üniversitede okuyor.

- Türkiye’de eğitim zorunlu olarak 12 yıla çıkarılarak çocuklar 18 yaşına kadar eğitilecek.

- Bu sistem kız çocuklarının okullaşmasının önünde bir engel teşkil etmeyecek. Kesintisiz eğitim dünyayla uyumlu değil, eğitimin kademeleştirilmesinde ülke şartları, çocukların özellikleri ve müfredatın içeriği önemli.

- Mevcut sistemde 5. sınıftan itibaren seçimlik dersler uygulanıyor. Bundan sonra da seçimlik dersler olacak, ortaokulda öğrencinin tercihine, lisede ise yeteneğine göre ders seçimi yapılacak. Seçimlik dersleri artıracağız ve daha sistematik hale getireceğiz.

- Mevcut eğitim sisteminde trafik dersi zorunlu olarak veriliyor. Türkiye’de ehliyetin çok kolay verildiğini düşünmüyorum, önemli olan ehliyetin kolay verilmesi değil, bunun ölçülmesi.

Milli Görüş hareketinde hiç olmadım

Bir öğrencinin “Konuşmanızda değişimden bahsettiniz, sizin siyasi hayatınızda en önemli değişim nedir? Siyasi hayatınızda da olabilir, Milli Görüş hareketiyle ilgili de olabilir” demesi üzerine, kendisinin Milli Görüş hareketinde hiç olmadığını belirten Dinçer, doğrudan doğruya siyasete AK Parti’de atıldığını söyledi.

Haberin Devamı