Gazete Vatan Logo

Vanus Nedir, Ne İşe Yarar? Vanos Nasıl Çalışır?

BMW'ler, tüm marka ve modellerde bulunmayan bazı özelliklere ve seçeneklere sahiptir, bunlardan biri VANOS veya değişken valf zamanlamasıdır. VANOS BMW tarafından üretilen ve 1992'den beri çeşitli otomotiv benzinli motorlarda kullanılan valf zamanlama sistemidir

Vanus Nedir, Ne İşe Yarar? Vanos Nasıl Çalışır?

Vanus Nedir, Ne İşe Yarar?

BMW otomobilleri Doksanlı yılların başından beri VANOS motor sistemi ile piyasaya sürülmektedir. VANOS, VARiable NOckenwellen Steuerung'un kısaltmasıdır. Bu bir Alman değişken valf zamanlamasıdır. VANOS'a sahip ilk BMW modeli, M50 6 silindirli motora sahip 5 serisiydi (E34). O zamandan beri piyasada VANOS motorlarının birden fazla varyasyonu ve üç farklı versiyonu olmuştur.

Araçtaki eksantrik mili dişlisinin ve eksantrik mili tamamen bağımsızdır. Motorunuz RPM aralığında yukarı doğru hareket ederken, bir solenoid valf etkinleştirilir ve yağı sisteme iter, bu da sonunda sarmal VANOS dişlisini etkinleştirir. Dişli eksantrik mili dişlisi ile kamın kendisi arasındaki yuvaya yavaşça hareket eder. VANOS dişlisi hem içeride hem de dışarıda yivlere sahip olduğundan kam dişlisini ve kamın kendisini fiziksel olarak birbirine bağlar.

Bu yivlerin bükülmesinin nedeni aşamalı değişken valf zamanlaması ayarına izin vermesidir. Dişli kam ve eksantrik mili dişlisi arasındaki yuvaya ne kadar fazla girerse eksantrik miline daha fazla açı ayarı uygulanır. Bu açısal ayar emme ve egzoz valfleri arasındaki örtüşmeyi kontrol eden şeydir.

Haberin Devamı

Vanos Nasıl Çalışır?

Boştayken, VANOS dişlisi tamamen geri çekildiğinden valf zamanlaması üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Ancak, pedala basmak ve RPM aralığından başlamak solenoidi etkinleştirir. Araba motor yağını tüm motor sistemi boyunca iter.

Yağ basıncındaki bu artış VANOS dişlisinin kendisini kam ile kam dişlisi arasına sokmasına neden olur. Bu durum emme ve egzoz valfinin konumlarının çakışmasına neden olur. Böylece egzoz gazı resirkülasyonu nedeniyle daha yüksek seyir hızlarında emisyonları iyileştirir.

BMW'deki Vanos Motor Türleri Nelerdir? 

BMW’de kullanılan 2 adet Vanos motor türü bulunmaktadır.

Tek Vanos Motoru: Bu Vanos sisteminin en eski türüdür. Bu sistemde motorun egzoz tarafı bir zincirle birbirine bağlıdır ve sadece emme supabı konumları etkilenir.

Çift Vanos Motoru: Çift Vanos motoru Tek VANOS motorunun piyasaya sürülmesinden dört yıl sonra ortaya çıktı. Bu motor sistemi emme ve egzoz valflerinin konumunu ayrı ayrı ayarlar.

Haberin Devamı

BMW Vanos Sorunları Nasıl Anlaşılır?

Vanos sisteminin değiştirme zamanının geldiğini gösteren belirtilerden bazıları şunlardır:

Rölanti Sorunları

Güç eksikliği ve 3.000 rpm'nin altında yavaş performans

Yakıt tüketiminde artış ve çalıştırma sorunları

Kontrol panelindeki motoru kontrol et uyarı ışığı açıkken motor sorunları.