Gazete Vatan Logo

Teröre karşı işbirliği teması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de Esad rejimini desteklediği için zaman zaman Türkiye’nin tepki gösterdiği İran’ın Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşme yaptı. İki lider terörle ortak mücadele mesajı verdi

Teröre karşı işbirliği teması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Ramazan Bayramı vesilesiyle telefon görüşmesi yaptı. Görüşme hakkında İran’ın Ankara Büyükelçiliği’nden açıklama yapıldı.

‘Derin ortaklık’

Görüşmede iki ülkenin halkları arasındaki derin ortaklıklara değinilerek, Tahran ile Ankara arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda olabildiğince geliştirilmesi için uygun ortamın mevcut olduğu vurgulandı. Açıklamada, Ruhani’nin, “İran ile Türkiye sahip oldukları sayısız ortaklıklar gereği bölgesel sorunların çözümünde, özelliklede terörizm ile mücadelede birlikte çaba sarf etmelidir” dediği belirtildi. Açıklamada özetle şöyle denildi:

İran Cumhurbaşkanı ayrıca iki ülke arasındaki anlaşmaların süratle hayata geçirilmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için önemli bir adım olduğunu sözlerine ekledi. Ruhani İstanbul havalimanındaki terör saldırısından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, ‘Terörizm ile mücadele iki ülkenin yakın işbirliğine ihtiyaç duymakta ve iki ülkenin bu bela karşısında daha ciddi adımlar atması, kuşkusuz bölgede terörizmin köklerini kurutacaktır’ dedi. İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı terörün bütün ülkeler için bir tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, ‘Bu küresel fenomen ile mücadele için toplu iradeye ihtiyaç vardır’ dedi.”

Haberin Devamı

‘Artık tahammül edilemez’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu telefon görüşmesinde İstanbul’da meydana gelen terör saldırısında Türkiye halkı ve devletinin acılarını paylaştıkları için Ruhani’ye ve İran halkı ile devletine teşekkürlerini sundu. Erdoğan, Tahran ile Ankara arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve derinleştirilmesini desteklediklerini sözlerine ekledi. Erdoğan terörizm ile herkesin ortak bir şekilde mücadele etmesi gerektiğini vurgulayarak, ‘Artık Pakistan, Irak, Afganistan, Suriye ve Filistin’de olanlara tahammül etmek mümkün değildir’ dedi. Erdoğan işbirliği ile terörün üstesinden gelinebileceğini vurgulayarak, ‘İki ülke arasındaki ilgili kurumların bu alandaki işbirliğinin güçlendirilmesi çok zaruridir’ dedi.

Haberin Devamı

Meşal’le de görüştüler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan Bayramı sırasında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yanı sıra, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal ile de görüştü. Erdoğan, doğum günü vesilesiyle de tebriklerini ilettiği Nazarbayev’le ağustos ayında Türkiye’yi ziyaret konusunu da görüştü.