Gazete Vatan Logo

Tck 62 Takdiri İndirim (İyi Hal İndirimi) Nedir? İyi Hal İndirimi Nedenleri Nelerdir?

Takdiri indirim diğer adıyla iyi hal indirimi olarak bilinir. İyi hal indirimi kanun tarafından belirlenmemiş fakat hakimin göz önünde bulundurduğu sebepler ile imkan bulmuş bir durumdur. 

Tck 62 Takdiri İndirim (İyi Hal İndirimi) Nedir? İyi Hal İndirimi Nedenleri Nelerdir?

Takdiri indirim kanun tarafından belirlenmeyip hakimin göz önünde tutabileceği hallerdir. Uygulama içinde kravat indirimi veya iyi hal indirimi maddeleri vardır. Türk ceza kanununda belirlenmiş bazı nedenlere göre hakimlerin bu sebepleri göz önünde bulundurması ve cezada indirime gitmesi mümkündür.

İyi Hal İndirimi Nedenleri Nelerdir?

Türk Ceza Kanununun 62. maddesine göre iyi hal indirimi nedenleri içinde sosyal ilişkiler, failin geçmişi, yargılama sürecindeki davranışlar ve fiilden sonraki davranışlar vardır. Ayrıca cezanın fail üzerindeki olası etkilerinin de iyi hal indirimi nedenler arasında sayılması mümkündür. Tüm bu unsurlar sınırlayıcı değildir.

Hakim bu nedenlerin dışında da bir neden belirleyerek iyi hal indirimi uygulayabilir. Kamuoyunda da çok dikkat çeken kadına karşı işlenen suçlardaki kravata ya da takım elbiseye verilen suçlar TCK'nin 62. maddesinde takdiri indirim sebepleri altında düzenlenmiştir. 

Takdiri İndirim Şartları Nelerdir?

 Hakim eğer takdiri indirim kararı verirse muhakkak bu karardaki gerekçeyi de belirtmelidir. Yargıtay'ın kararlarında da belirttiği gibi, iyi hal indirimi ile ilgili hakimin takdir yetkisi sınırlı tutulmaz. Hakimin bu kararı verirken sebeplerini somut delillere dayandırması gerekir. Halk arasında iyi hal indirimi olarak da bilinen takdiri indirim sanığın duruşma sırasındaki davranışlarının iyi olması ile mümkün olabilir. Bu nedenle hakim eğer sebebini bildirir ve bu sebep de makul görülürse ancak o zaman iyi hal indirimini uygulayabilir. Aksi halde hakimin kararı Yargıtay tarafından reddedilebilir. 

Haberin Devamı

İnfaz Yasası İyi Hal İndirimi midir?

Ocak 2021 yılı itibari ile hükümlü kişiler ceza infaz kurumunda oldukları sürece;

Halklarını iyi niyetle kullanıp kullanmadığı,

Ceza infaz kurumları tarafından güvenlik maksadı ile koyulmuş olan kurallara uyup uymadığı,

Yükümlülüklerini eksiksiz bir şekilde yerine getirip getirmediği,

Tekrar suç işleme ya da başkalarına zarar verme riskinin düşük olup olmadığı,

Uygulanmış olan iyileştirme programlarına göre toplum ile bütünleşmeye hazır olup olmadığına göre en geç 6 ay içinde değerlendirmeye tabi tutulur. 

Haberin Devamı