Gazete Vatan Logo

Taksicilerin kabusu Uber Türkiye’de!

Taksicilerin kabusu Uber Türkiye’de!

ABD merkezli Uber, dünyada 58 ülkede halkın bildiği adıyla ‘korsan taksicilik’ yapıyor. İstanbul’da yüzlerce taksi plakası olmayan Uber aracı normal taksimetreden yüzde 30 ucuza yolcu taşıyor. Uber, Türkiye’de işi büyüttü. Bodrum’da da hizmete girdi, İzmir ve Ankara sırada...

San Francisco’da teknoloji dahilerinin birbiriyle yarıştığı Silikon Vadisi’nde kendine yer edinmeye çalışan Travis Kalanick (38), 2008 yılında Paris’te bir internet konferansına gitti. Ancak kaldığı otelden konferansın yapıldığı merkeze gidebilmek için dakikalarca taksi aramasına rağmen başarılı olamadı. İşte Uber fikri o an doğdu. Kalanick, sıradan vatandaşların da taksi gibi ama daha ucuza ve daha kolay erişim sağlanabilir şekilde hizmet vereceği bir cep telefonu uygulaması geliştirmeye karar verdi.
Plaka yok, vergi yok
Bu fikrini Google, Goldman Sachs, Katar Yatırım Ajansı gibi ellerinde çılgın fikirlere yatıracak milyon dolarlarıyla hazır bekleyen kurumlara da satmayı başardı. Ve Uber 2009 yılında doğdu. Doğar doğmaz da faaliyete geçtiği ülkelerde gerçek taksicilerin büyük tepkisini çekti. Çünkü her ülkede taksi hizmeti verebilmek için özel bir plakaya yüklü bir meblağ ve vergi ödemek gerekiyordu. Uber ise her ikisini de yok sayıyordu. Taksiciler, kendilerinden daha ucuza hizmet veren bu şirketi en büyük düşman olarak görseler de Uber bugün hakkında açılmış yüzlerce davaya rağmen Türkiye dahil 58 ülkede faaliyetini sürdürüyor.
‘Talep üzerine sürüş’
Uber’in Türkiye’ye sessiz sedasız girişi geçen yılın sonlarında oldu. Bugün Uber şimdilik hizmet verdiği tek şehir olan İstanbul’da her geçen gün taksiciler için daha büyük tehdit oluşturur hale geldi. Taksiciler Odası yasa dışı bir faaliyet içinde olduğu gerekçesiyle Uber’in internet sitesine erişimi engellemek için girişim başlattı. Ancak hiçbiri piyasa değeri 50 milyar doları aşan Uber’i durdurmaya yetmedi. Tatil sezonunun açılmasıyla birlikte ABD’li şirket hemen kapağı Bodrum’a attı. ‘Talep üzerine sürüş’ adını verdiği hizmetini Ankara ve İzmir’e de yaymak için artık gün sayıyor.
Dünya taksicileri birleşti!
Dünyanın dört bir yanında taksiciler Uber’e savaş açtı. Paris’te taksiciler lastik yakıp araçları ters çevirince Uber’in Fransa’daki CEO’su gözaltına alındı. Uber şoförlerine 10 bin euro ceza kesiliyor. Belçika, Hollanda, G.Kore, Filipinler gibi ülkelerde de polis denetim yapıyor. Almanya, Portekiz ve İspanya’da taksiciler mahkemelerden Uber’i yasa dışı ilan eden kararlar çıkarttırdı.
Sistem nasıl çalışıyor?
Uber, tamamen akıllı telefonlarla yönlendirilen bir hizmet. Aslında resmi taksiler için Türkiye’de hizmet veren ‘BiTaksi’ uygulamasını andırıyor.
- Akıllı telefonunuza Uber uygulamasını indirip üye olduktan sonra Uber’in haritası nerede olduğunuzu algılayarak çevrenizdeki Uber araçlarını ve kaç dakikada size ulaşabileceklerini gösteriyor.
- ‘Bu araçlar kimin?’ diye sorarsanız yanıtı: İstanbul’da yaşayan sıradan insanların... Uber’e ‘sürücü’ olarak aracınızın modeliyle başvuru yapabiliyorsunuz.
- Aracı çağırdıktan sonra gelecek olan aracın şoförünün ismi, aracın modeli ve plakası telefon ekranınıza düşüyor.
- Gitmek istediğiniz yeri şoföre söyledikten sonra Uber’in taksimetresi çalışmaya başlıyor. Varış noktasına geldiğinizde hiçbir şekilde şoförle aranızda bir para alışverişi almuyor. Sadece akıllı telefonunuzdan ödemeyi onaylıyorsunuz ve kredi kartınızdan yol bedeli şoföre aktarılıyor. Tabi Uber de seyahat başına yüzde 20 komisyonunu kesiyor.
TÜRK TAKSİCİLER UMUTSUZ
‘Hayaletle savaşıyoruz’
Uber’İn İstanbul’da da uygulanmaya başlaması, taksicilerin yasal düzenleme beklemesine neden oldu. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yılmaz Yahya Uğur bir hayaletle savaştıklarını söyledi: “Uber’i üç yıl önce takip etmeye başladık. Uber hiçbir resmi kuruluştan onaylı değil. Türkiye’de hiçbir kuruluş onay vermiyor. Sistem reklam yapmıyor. Kendini taksicilerle kavga ederek mazlum taraf olarak gösteriyor. Biz bu sistemin önlenmesi için plakaları takip etmeye çalışıyor, aldığımız plakaları polise vererek arabalarını bağlatıyoruz. Bunun dışında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na internet sitelerinin kapatılması için başvuruda bulunduk. Hukuki olarak önlem alınmasını istedik ancak burada yasal sınırlamalara takıldık, Çünkü var olan yasalar bölücülük, terör, çocuk pornosu gibi durumlarda yasaklamayı getiriyor. Korsan taşımacılık ile ilgili bir düzenleme olmadığı için siteye erişim engeli gelemiyor. Biz oda olarak hükümet kurulduktan sonra bir yasa tasarısı önerisi sunacağız. Bir hayaletle savaşıyoruz. Yakalaması güç bir yapı var karşımızda.”
Türkiye’ye özel yüzde 20 indirim
Uber, Türkiye’de popülaritesini artırmak için 20 Temmuz’a kadar İstanbul’a özel yüzde 20’lik indirim kampanyası başlattı. Zaten gerçek taksilerden kilometre başına yüzde 30 daha ucuza hizmet veren Uber böylece fiyat rekabetinde makası iyice açtı.
UberGO tarifesi
Açılış: 3 TL
Bekleme: 0.30 TL/dk
Kilometre: 1.35 TL
Normal taksi tarifesi
Açılış: 3.20 TL
Bekleme: 0.35 TL/dk
Kilometre: 2.00 TL
Boğaz’de tekne hizmeti de var!
Dünyada sadece karayoluyla yolcu taşıma hizmeti veren Uber, ilk deniz ulaşım hizmetini de Türkiye’de deniyor. Geçen hafta İstanbul Boğazı’nda özel tekne hizmeti veren UberBoat da hizmete girdi. Hatta Türkiye’den tanınmış bazı isimler bu hizmetin internetteki yüzü oldu. Boğaz’da iki nokta arasındaki tarifeler de yayınlandı. Uber tekneleriyle İstanbul’un popüler eğlence mekanlarından Reina’ya yanaşıp havalı bir giriş yapmak da bu tarifeyle mümkün.

Haberin Devamı