Gazete Vatan Logo

SGK Rapor Parası ve İş Göremezlik Ödeneği

Bir iş yerinde çalışırken geçirdiği rahatsızlık nedeniyle doktor tarafından çalışan kişiye verilen sağlık raporu ile birlikte kişi belirlenen süre boyunca işten ayrılarak evinde dinlenir.

Bu hastalığın geçeceği süre boyunca kişinin aldığı bu rapor sayesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kişiye rapor parası ödenmektedir. Bu sayede kişi bu sağlık sorunu süresince evinde dinlenirken maddi yönden de herhangi bir zarara uğramadan Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden bu ücretini alabilmektedir. Bu rapor parası aynı zamanda iş göremezlik ödeneği olarak da kabul edilmektedir. Kişiler için yapılacak olan bu ödemeler, iş veren tarafından yapılmadığı için çalışan kişiler için de güvence durumundadır. Devlet tarafından ödendiği için kişiler olası bir rahatsızlık durumunda doktora başvurarak, rapor alabilir ve istirahat edebilir.

RAPOR PARASI SORGULAMA - SSK HİZMET SORGULAMA - SSK SORGULAMA - GSS BORÇ SORGULAMA

Rapor parası başvurusu Kişinin doktordan aldığı raporun, Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletilmesi ile birlikte kişinin rapor parası alması için işlemler başlatılacaktır. Bu konuda iş veren tarafından bildirim şeklinde de bu raporlar gönderilebilir. Gönderilen evraklarda herhangi bir sorun yoksa ve işlemler prosedüre uygun olarak yapılırsa kişiye rapor parası ödenecektir. Bu ödemeler Ziraat Bankası ya da PTT şubeleri aracılığı ile kişilere ödenmektedir.

SGK İş Göremezlik Ödeneği SGK iş göremezlik ödeneği hakkında bilgi almak için E-SGM portalından yararlanabilirsiniz. Bunun için ilk olarak E-SGM portalına giriş yapmalısınız. Giriş işlemlerini ardından menüdeki ödeme ve geçici iş göremezlik ödeme görme bağlantılarına tıklamanız gerekmektedir. Bu işlemlerin ardından iş göremezlik ödeneğiniz ile ilgili tüm bilgiler bu sayfa üzerinden yayınlanacaktır. Eğer herhangi bir iş göremezlik ödeneğiniz bulunmuyorsa sistem tarafından Ödeme Kaydı Yok! Şeklinde bir hata mesajı yayınlanacaktır.

Rapor parası sorgulama E-SGM üzerinden yapabileceğiniz rapor parası sorgulamasını E-Devlet üzerinden de gerçekleştirmeniz mümkündür. E-Devlet üzerinden bu işlemi yapmak isteyen kişiler, ilk olarak T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yapmalıdır. Bu giriş işlemlerinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu menüsü altında bulunan rapor 4A/4B İş göremezlik Ödemesi Görme bağlantısından ilgili sorgulamayı yapabilmektedir. Bu sorgulamanın ardından eğer adınıza herhangi bir ödeme yapılmış ise o ödeme ile ilgili detaylar yayınlanacaktır. Eğer ödemeniz bulunmuyor ise Sisteme kayıtlı iş göremezlik ödeme bilginiz bulunmuyor şeklinde hata mesajı yayınlanacaktır. Tüm bu bilgiler dahilinde hastalık durumlarınızda rapor aldıktan sonra başvurularınızı, başvuru durumunuzu ve ödemenizi internet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Bu sayede rapor ödeneğinizi almak için tüm işlemleri kolayca yerine getirebilirsiniz.

Haberin Devamı