Gazete Vatan Logo

Şehit komandonun adı gemiye verildi

Üsteğmen Arif Ekmekçi’nin adı verilen lojistik gemisi, Başbakan Yıldırım’ın katıldığı törenle denize indirildi.

Şehit komandonun adı gemiye verildi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları kapsamında Tuzla’daki Selah Tersanesi’nde inşa edilen lojistik destek gemisi denize indirildi. Törene Başbakan Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Donanma Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu katıldı.

Lojistik gemisine Üsteğmen Arif Ekmekçi Lojistik Destek Gemisi adı verildi. SAT (Sualtı) komandosu Kıdemli Üsteğmen Arif Ekmekçi, 1993’te Amasra açıklarında gerçekleştirilen Deniz Kurdu Tatbikatı kapsamında gerçekleştirilen “denizaltı eğitimi” sırasında kayboldu. Gece gerçekleştirilen tatbikatta SAT komandoları, su yüzeyine çıkarken silah arkadaşları Üsteğmen Ekmekçi’den bir daha haber alınamadı.

15 yıl sonra bulundu

Uzun ve yoğun süren çalışmalara rağmen Ekmekçi’nin cesedi bulunamadı. Ta ki 15 yıl sonrasına kadar... 2008 yılının kasım ayında, balıkçıların denize attığı ağa içinde kemik parçaları bulunan balık adam kıyafeti takıldı. Durumun askeri yetkililere bildirilmesi üzerine, kemikler DNA testi için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Yaklaşık 10 ay süren DNA analizleri sonucu, kemik parçalarının tatbikatta kaybolan SAT komandosu Ekmekçi’ye ait olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Helikopter pisti var

Yerli üretim olan lojistik destek gemisi 106.51 metre boy, 16.80 metre genişliğe sahip. 6.150 ton yakıt taşıma kapasitesi bulunan gemide helikopter platformu da var ve saatte 12 deniz milinin (22 kilometre/saat) üzerinde sürat yapabiliyor.