Gazete Vatan Logo

Sarraf köstebekleri için yakalama kararı

ABD’deki Sarraf dosyasına belge götürdükleri iddiasıyla eski CHP’li vekil Aykan Erdemir ve eski yeminli murakıp Osman Zeki Canıtez için yakalama kararı çıkarıldı

Sarraf köstebekleri için yakalama kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca ABD’de yargılanan Rıza Sarraf dosyasına belge-bilgi akışı gerçekleştirdiği iddia edilen iki şüpheli tespit edildi. Savcılık, bu şüpheliler eski CHP Milletvekili Aykan Erdemir ve FETÖ soruşturması kapsamında firari sanık olan eski bankalar yeminli murakıbı Osman Zeki Canıtez hakkında hakimlikten yakalama kararı talep etti.

‘Sahte rapor götürdüler’

Savcılığın talep yazısında şüpheliler Aykan Erdemir ve Osman Zeki Canıtez’in “17-25 Aralık darbe teşebbüsünün başarıya ulaşılamaması üzerine, ABD üzerinden yürürlüğe konulan aynı kurgunun işbirlikçiliğini yürüten ve bu doğrultuda hazırladığı dosya içerisinde örneği bulunan 28 Ocak 2014 tarihli sözde sahte raporu yurt dışına götürerek New York bölge mahkemesine ulaştırmak suretiyle delil olarak kullanılmasını sağladıkları” anlatıldı.

ABD dosyasında tanıklar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dosyasında, şüpheli olan her iki isimin, ABD’ deki dosyada tanık listesinde bulundukları belirtildi. Savcılığın talebini değerlendiren İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği her iki şüpheli hakkında da yakalama kararı çıkarttı.

Haberin Devamı

Sarraf suçlamayı kabul etmiş!

Halkbank Eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın duruşmasının 11 Aralık’a ertelenmesi talebi reddedildi. ABD’li savcı, Rıza Sarraf’ın suçlamayı kabul ettiğini ve Atilla’ya karşı tanıklık yapacağını söyledi. Hakim Berman, savcılardan Sid Kamaraju’ya “Kimleri tanık olarak çağıracaksınız” diye sordu. Savcı “Bilirkişi Mark Dubowitz, FBI ajanı Lisa Palluconi, FBI tanığı Bülent Bulut ve eğer zaman kalırsa Rıza Sarraf” dedi.

Savcı Kara hazırlattı, Topuz götürdü

İddiaya göre, 17 Aralık soruşturmasının şüphelisi eski savcısı Celal Kara, 25 Aralık’ta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) bilirkişi ataması yaptırdı. Bu atamadan diğer soruşturma savcılarını haberdar etmedi. BDDK Denetim 1. Daire Başkanlığı’ndan soruşturma dosyası için bilirkişi olarak atanan Bankalar Yeminli Murakıbı Osman Zeki Canıtez, 28 Ocak 2014’te 95 sayfalık rapor düzenledi. Rapor aynı gün dosyaya girdi. Raporun tesliminden 1 gün sonra 29 Ocak 2014’te Celal Kara soruşturmadan alındı. Kara tarafından Canıtez’e hazırlatılan o rapor, FETÖ’cü polis müdürleri aracılığı ile ABD irtibat görevlisi Metin Topuz’a teslim edildi. Bu rapor, Topuz tarafından da ABD’ye ulaştırıldı. Ağustos 2016’da FETÖ’nün BDDK içindeki elemanlarına yönelik olarak yapılan operasyonda Canıtez yurtdışına kaçtı.

Haberin Devamı