Gazete Vatan Logo

Şaban ayı orucu nasıl niyet edilir, şaban ayında oruç tutarken nasıl niyet edilir?

Üç ayların ikincisi şaban ayı yarın idrak edilecek. Şaban ayı için oruç tutmak isteyenler nafile oruç tutabiliyor. Diyanet bilgisine göre, oruca nasıl niyet edileceği sorgulanıyor. Peki, üç aylar orucuna nasıl niyet edilir? şaban ayında oruç tutarken nasıl niyet edilir?

Şaban ayı orucu nasıl niyet edilir, şaban ayında oruç tutarken nasıl niyet edilir?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvime yarın şaban ayı idrak edilecek. Şaban ayını oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı olmasa da üç aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir. Şaban ayı orucu niyeti…

ÜÇ AYLAR ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Niyetsiz oruç sahih değildir. Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir. İmsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Haberin Devamı

ÜÇ AYLAR ORUCU HAKKINDA DİYANET AÇIKLAMASI

Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.