Gazete Vatan Logo

Rusya ve Türkiye kanatlarını birleştirdi

Rusya ve Türkiye’nin Suriye’de DEAŞ mevzilerine düzenlediği ilk ortak hava operasyonu, Rus basınında çok geniş yer aldı

Rusya ve Türkiye kanatlarını birleştirdi

Rus basınında hava harekatı çok olumlu yorumlarla yer buldu. Rossiyskaya Gazeta, Rus ve Türk savaş uçaklarının teröre karşı kanatlarını birleştirdiğini yazdı. Kommersant gazetesi ise operasyonun başarılı şekilde gerçekleştirildiğine vurgu yaptı. Operasyonu yorumlayan Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, “Burada bir defalık operasyondan ziyade stratejik askeri bir işbirliği söz konusu. Her iki ülke yeni dünya tarihinde emsali olmayan bir askeri işbirliği örneğini sergiledi. Eğer Rusya ve Türkiye ortak düşman karşısında görüş ayrılılıklarının üstesinden gelmeyi başardıysa demek ki diğer ülkeler ile bu yapılabilir” dedi.

Moskovski Komsomolets gazetesi de Rus-Türk askeri işbirliğinin diğer NATO üyesi ülkeleri için örnek olması gerektiğine işaret etti.

300 gazete, TV, ajans

Gazeteye konuşan Rus askeri uzman Ruslan Puhov şu ifadeleri kullandı: “Türkiye gibi bölgede bir müttefikin olması kuşkusuz bir artı…Türkler kesinlikle bizimle kötü oyun oynamaz.” Moskova Uluslararası İlişkiler Üniversitesi MGİMO akademisyeni Mihail Aleksandrov da NATO üyesi bir ülkeyle askeri işbirliğinin yapılmasını olumlu değerlendirdi. Rus akademisyen, “Başarılı askeri operasyon ABD yeni Başkanı Donald Trump’a şu gösterebilir: DEAŞ’a karşı işbirliiği kendi meyvelerini veriyor” yorumunda bulundu. Benzer haber ve yorumlar 300’e yakın gazete, televizyon, ajans, radyo ve haber sitesinde yer aldı.

Haberin Devamı

GÜVENLİK UZMANI RUS BOMBARDIMANINI YORUMLADI

‘Öyle vurulmaz böyle vurulur!’

Türkiye’nin DEAŞ’a karşı düzenlediği operasyonlarda başta ABD olmak üzere koalisyon güçlerinin destek vermediği resmi ağızlardan sık sık gündeme getirildi. Önceki gün ise ABD’den yapılan açıklamada El Bab’da Türkiye’nin verdiği 4 koordinata ABD tarafından operasyon düzenlediği açıklandı. Hemen ardından İngiltere’nin de uçaklarıyla DEAŞ’ı vurduğu ortaya çıktı. Bu gelişmelerden birkaç saat sonra ise Rusya Federasyonu’na ait uçaklarla çok kapsamlı bir hava harekatı düzenlendiği Rus yetkililer tarafından açıklandı. Bir anda tüm güçlerin El Bab’a yönelmesini güvenlik uzmanı Abdullah Ağar yorumladı:

Haberin Devamı

ABD göz boyadı

“ABD 4 harekat yaptı ancak bunları silahlı İHA ile yaptı. İHA’ların keşif gücü yüksektir ama bu tür operasyonlarda etki gücü azdır. Bu aslında göstermelik, gözümüzü boyamak için hareket. Çünkü aynı ABD aynı saatlerde YPG’nin yolunu açmak için savaş uçakları ile Rakka’ya 20 hareket düzenledi. ABD şimdiye kadar YPG’ye büyük destek verdi. Rakka-El Bab yolunu açarak DEAŞ’lıların El Bab’a gelmesini sağladı. Sonra da hava harekatları ile YPG’nin Rakka yolunu açtı. İstediğini elde ettikten sonra da Türkiye kamuoyunu kaybetmemek için göstermelik uçuş yapıyor.”

Rusya’nın mesajı

“Burada dikkat çeken ayrıntı, koalisyon güçlerinin harekatlarından sonra Rusya’nın düzenlediği hava harekatı. Çünkü Ruslar bunu savaş uçakları ile etkili bir şekilde yaptı. Bir bakıma ‘hava harekatı öyle yapılmaz böyle yapılır’ mesajını verdi. Kamuoyunda da bunu dünyaya ilan etti. Artık Türkiye, Suriye hava sahasını çok etkin olarak kullanabiliyor çünkü S 300’ler kilitlenmiyor. Artık iki ülke uçak tanımları da değiştirildi ve birbirlerini düşman olarak görmüyorlar. Hatta bir iddiaya göre El Bab’daki hava harekatına Suriye uçakları da katıldı deniyor ancak bu doğrulanmadı.”

Haberin Devamı

Türkiye’yi kazanma

“Hava harekatlarına göre ABD başta olmak üzere koalisyon güçleri Türkiye’yi kaybetmek istemiyor. Bu yüzden harekatlara başladı ama bunlara şüpheyle yaklaşılıyor. Çünkü zamanlama ve etkinlik açısından soru işaretleri var. Rusya da Türkiye’yi kazanmak için gücünü gösteriyor. Türkiye ise bu iki tarafa da aynı mesafede yaklaşıyor. Ancak koalisyon güçleri çok samimi bulunmuyor.”