Gazete Vatan Logo

Risk varsa en doğrusu Angelina’nın yolu

Uzmanlar risk taşıyanlara ‘mastektomi’ önerdi

Uzmanlar, göğüs kanserine yakalanma riski yüksek kadınlara Angelina Jolie gibi ‘mastektomi’ önerdi: Bu yöntemle kanser riskini sıfıra indirmek mümkün.

Annesi kanserden ölen Oscarlı Hollywood starı Angelina Jolie’nin kanser riskini azaltmak için ‘mastektomi’ yönetimiyle iki memesini de aldırması yeni bir tartışma başlattı. Konuyu Medical Park Hastanesi Genel Cerrahlarından Prof. Erhun Eyüboğlu’na sorduk:

“Angelina Jolie’ye yapılan BRCA-1 ve BRCA-2 tetkikleri bütün kadınlar için yapılması gereken bir tetkik değil. Birinci derece yakınları menopoz öncesinde meme kanserine yakalanmışsa bu kadınlar 5 kat daha fazla meme kanseri riski altında demektir. Bu tip insanların meme kanseri riskini ön görebilmek BRCA-1 ile BRCA-2 tetkikleri yapılır. Tetkikleri pozitif çıkan bir kadın yüzde 80 riskle meme kanserine yakalanacak demektir. İşte bu riski ortadan kaldırmak için “mastektomi” yapıyoruz. Hasta meme kanseri riskinden büyük oranda kurtulyor. Meme tamamen alındığında ise bu risk sıfıra iniyor.”

Görünüm korunuyor

Medical Park Hastanesi’nden Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cemal Aygıt ise mastektomi sonrasında kullanılan implant yöntemiyle doğal görünümün korunduğunu söyledi.

Türkiye’de üniversite hastaneleri, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Özel hastanelerde bu operasyon yapılıyor. Operasyonun ortalama maliyeti 8 ile 10 bin TL arasında değişiyor. SGK mastektomi ile meme implantı operasyonlarının tamamını karşılıyor.

Risk yüzde 5’e indi

Angelina Jolie, BRCA testi yaptırınca yüzde 87 meme kanseri riski taşıdığını öğrendi. ‘Mastektomi’ operasyonu sonunda Jolie’nin meme kanseri riski yüzde 5’e indi.

SGK ücret almıyor

SGK’lı olanların BRCA-1 ve BRCA-2 testleri, İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitütüsü’nde yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı ve meme kanseri tanısı konulan kadınlarda testlerden ücret alınmıyor.Herhangi bir akrabasında meme kanseri olmayan kadınların bu testi yaptırmaları için ödemeleri gereken tutar ise SGK’lı olsalar bile 4.500 TL. Testler ayrıca bazı özel hastanelerde de yapılabiliyor.

Haberin Devamı