Gazete Vatan Logo

Özkök ve Yalman ifadeye!..

Yargıtay’ın Balyoz davasında 88 sanık hakkında verdiği bozma kararının ardından dün duruşma yapıldı. Mahkeme 25 sanığın beraatine ve eski Genelkurmay Başkanı Özkök ile Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman’ın tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Balyoz davasında aldığı mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 88 sanık yeniden hakim karşısına çıktı. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen duruşmaya eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman ile emekli Tuğamiral Levent Görgeç’in de aralarında bulunduğu 77 tutuksuz Balyoz sanığı katılırken, 11 tutuksuz sanık ise duruşmaya katılmadı. Sanık avukatlarının da konferans salonunda bulunduğu duruşmada, sanıkların kimlik tespiti yapıldı.

Duruşmayı geçtiğimiz günlerde tahliye olan emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Tuğgeneral Ahmet Yavuz ve emekli Koramiral Kadir Sağdıç da izledi.

‘Ceketimi ilikleyecek...’

Sanık avukatlarından Kemal Yener Saraçoğlu, dosyada mevcut olan dijital kayıtların sahte olduğuna ilişkin TÜBİTAK raporu olduğunu belirterek, “Sanıkların yeniden yargılanmasını ve haklarında beraat kararı verilmesini talep ediyoruz” dedi. Sanık Fatih Altun da, “32 ay tutuklu kaldıktan sonra önünde ceketimi ilikleyebileceğim bir mahkeme buldum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Savcı, Yargıtay’ın sanıklar hakkındaki bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin aralarında eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman’ın da bulunduğu 25 sanık hakkındaki bozma yönündeki kararına uyulmasına karar verdi. 63 sanığın dosyasının ise “hak ihlali” kararı doğrultusunda değerlendirilmek üzere ayrılmasına hükmetti. Mahkeme, sanıklardan hayatını kaybeden Halil Yıldız hakkındaki davanın ise düşürülmesine hükmetti.

Duruşma 10 Kasım’da

Sanıklar, beraat kararını alkışlarla karşıladı. Mahkeme, suçtan doğrudan zarar görmeyen Abdurrahman Dilipak, Rıdvan Kaya, Abdurrahman Koçoğlu, Mesut Göğebakan, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği’nin davaya katılma yönündeki kararını ise kaldırdı. Mahkeme, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın tanık olarak dinlenilmesine karar verdi. Özkök ve Yalman’ın 10 Kasım’da 63 sanığın yeniden yargılanacağı duruşmada ifade vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Biri asker, biri sivil iki kadın beraat etti

Deniz Hakim Yarbay Tülay Delibaş, Balyoz Planı” davasında 16 yıl hapis cezasına çarptırılamış, kararın açıklandığı gün yurtdışına kaçtığı öne sürüldü. Sivil memur Güllü Salkaya da 3. Balyoz iddianamesinde sanık olarak yer almıştı. Salkaya’nın adı, deliller arasında bulunan bir belgede idari personel olarak görevlendirilecekler arasında geçiyordu. Biri üniversite öğrencisi iki çocuğu olan Salkaya, 21 Eylül 2012’de mahkemenin verdiği 16 yıl cezayı duyunca baygınlık geçirdi. 9 Ekim 2013’de Yargıtay kararırıyla tahliye oldu.

Beraat eden sanıklar:

Abdullah Dalay, Ali Aydın, Halil Helvacıoğlu, Abdurrahman Başbuğ, Ahmet Necdet Doluel, Ahmet Türkmen, Bülent Akalın, Cumhur Eryüksel, Doğan Uysal, Gökhan Çiloğlu, Güllü Salkaya, Hakan Ilıca, Hüseyin Polatsoy, İlker Yunus, İsmet Kışla, Şafak Duruer, Tevfik Özkılıç, Tuncay Küçük, Adem Ceylan, Cafer Uyar, Canatan Turgut, Kenan Yüce, Murat Dülek, Ömer Faruk Ağa Yarman ve Tülay Delibaş.

Haberin Devamı