Gazete Vatan Logo

Öcalan konusunda mutabık kaldık!

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Celalettin Can, "HDP'nin şu son olaylardaki rolü biraz abartıldı. HDP 'sokağa çıkın' demeden önce olaylar zaten başlamıştı. Dolayısıyla Demirtaş'ın sözlerini abartıp, her şeyin HDP'nin üzerine yıkılmaması gerektiğini söyledik" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Akil İnsanlar Heyeti ile yaptığı görüşmeyi gazetecilere değerlendiren Can, heyetin Öcalan'ın mesajlarını aracılar üzerinden değil doğrudan doğruya Türkiye toplumuna ve kamuoyuna hiçbir süzgeçten geçirilmeden ifade etmesi noktasında mutabık kaldığını anlattı.

Can, şöyle devam etti:

"Benim görebildiğim kadarıyla hükümet yetkilileri de başta sayın Başbakan olmak üzere, dinlerken tepkiyle karşılanmadı. Hükümet bunu ne kadar yerine getirir... Ama olumlu karşılanıyor bu görüş. Doğrudan doğruya Öcalan'la muhatap olma ve Öcalan'ın Türkiye kamuoyuyla muhatap olması."

Celalettin Can, Akil İnsanlar Heyeti arasından 10 kişilik grubun oluşturulması, hükümetle Öcalan arasında görüşmeyi sağlaması yönündeki söylemler için ise "10 kişilik veya başka bir grubun görüşünden öte, akillerin genel ortak eğilimi bu. İstisnalar vardır ama genel eğilim bu. Hükümet bunu dinledi, tepkiyle karşılamadı. Sanırım bugün veya başka bir zaman sayın Başbakan veya hükümet yetkilileri, bu konuda bir açıklama yapar" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"MÜSLİM, TÜRKİYE TOPLUMU İÇİN RİSK OLMADIKLARINI İLETTİ"

Kobani'yle (Ayn el Arap) ilgili konuşulan bir başlık olup olmadığı konusunda ise Can, "Sabah toplantıya giderken, Kobani Kantonu Başkanı Enver Müslim'le konuşarak gittim. Telefonla onun söylediklerini not aldım. Kobani direnişçileri, hükümetten silah istemiyor, insani bir koridor açılmasını istiyorlar. Buradan yiyecek içecek daha değişik araçların girmesi konusunda görüş vardı. Doğrudan doğruya silah istemiyorlar. Ayrıca sınır kapılarında bazı askerlerin ve Mardin valisinin engel olduğunu ve yaralıları içeri sokmak istemediğini, hatta bazı yaralıların da vefat ettiğini, heyetleri kabul etmediğini de bildirdi" diye konuştu.

Haberin Devamı

Müslim'in Türkiye toplumu için risk olmadıklarını ilettiğini aktaran Can, bu görüşleri bir sayfa halinde Başbakan Davutoğlu'na sunduğunu bildirdi. Celalettin Can, Başbakan'ın Kobani ve İmralı konusunda olumsuz bir tepki vermediğini söyleyerek, hükümetin bu konudaki görüşlerini daha sonra açıklayabileceğini dile getirdi.

"OLAYLAR HDP'NİN ÇAĞRISINDAN ÖNCE BAŞLADI"

Can, Başbakan Davutoğlu'nun ve yanındaki yetkililerin talepleri dinlediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"HDP'nin şu son olaylardaki rolü biraz abartıldı. HDP 'sokağa çıkın' demeden önce olaylar zaten başlamıştı. Dolayısıyla Demirtaş'ın sözlerini abartıp, her şeyin HDP'nin üzerine yıkılmaması gerektiğini söyledik. Kobani konusunda Türkiye halkı duyarlı ve Kobani konusunda daha başka bir siyaset izlemek gerekir. Kışkırtıcı ve tahrik edici dilden kaçınmak gerekir. Bunu yaparken de olan olaylar, ölümler, cam kırmalar çeşitli davranışlar da akiller tarafından eleştirildi."

DOĞU ERGİL: “BU KADAR NİTELİKLİ BİR TOPLANTIYA İLK DEFA ŞAHİT OLUYORUM”
Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi grubu üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, “Bu kadar nitelikli bir toplantıya ilk defa şahit oluyorum” dedi.
Doğu Ergil, toplantı çıkışında basın mensuplarına açıklamada bulundu. "Bu kadar nitelikli bir toplantıya ilk defa şahit oluyorum" diyen Ergil, “Sadece felsefi çerçeveyi çizmesi değil. Pratiğe yönelik önerilerin de dile getirildiği ve ciddi biçimde hükümet erkanı orada sadece başbakan yok. Bunu sadece asayiş bakış açısıyla görmediklerini anlıyorum. Yeter ki bu pratiğe böyle dökülebilsin” dedi.
Ergil, “Akil insanlar denilen heyetin şimdiye kadar çalışmalarında ve öğrendiklerinde çok ciddi bir tecrübe kazandıklarını, doğruyla yanlışı, duygusalla akli olanı ayırabilecekleri olgunluğa geldiğini gördüm. Ve umudum arttı, onu da söyleyeyim” diyerek düşüncelerini dile getirdi.
"HÜKÜMET ÖNCE SALDIRILARIN ÖNLENMESİ, KAMU DÜZENİNİN SAĞLANMASINI İSTİYOR"
Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker, "Hükümet önce saldırıların önlenmesi, kamu düzeninin sağlanmasını istiyor" dedi.
Paker, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanların Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Akil İnsanlar Heyeti üyeleriyle yaptığı toplantının ardından, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, tüm katılanların yeni deneyimlerini aktarma fırsatı bulduğunu belirterek, toplantının uzun sürmesinin kendisi için sürpriz olmadığın ifade etti.
Toplantının en yararlı kısmının açık şekilde konuşulması olduğunu söyleyen Paker, "Tabii ki Akil İnsanlar arasında da hepsi aynı fikirde değil. Çok çeşitli karşılıklı fikirler ifade edildi. Tek önemli bir şey var, herkes sürecin başarılı olmasını istiyor ve çözüm sürecinin sonuna gelinmesini istiyor" diye konuştu.
"Toplantıda, Akil İnsanların 'Abdullah Öcalan ile doğrudan görüşme kanallarının açık tutulması' yönünde görüş bildirdiği, Başbakan Davutoğlu'nun ise 'kamu düzeni' vurgusu yaptığı aktarıldı. Siz neler söylersiniz?" şeklindeki soruyu, Paker, "Biz bundan önce de toplantı yapmıştık. Bunu da basın bildirisiyle herkese yaydık. Bundan sonra da o şekilde toplantıları yapacağız. Sadece Akil İnsanlar ile sınırlı değil, bir sivil inisiyatif olacağı için herkesin gelmesini bekleyeceğiz. Oradaki düşüncemiz bizim bütün siyasi aktörlerle, tabii ki Abdullah Öcalan ile de konuşmaktı ama Başbakan'ın daha doğrusu hükümetin görüşü önce kamu düzeninin sağlanması ondan sonra onu 'üçüncü göz' olarak ifade ediyorlar, ondan sonra 'üçüncü göz yapısı olabilir' deniyor. Şu anda bizden bekledikleri, bireysel olarak gerekse ortak olarak objektif fikirlerinizi kamuoyuyla paylaşmak" diye cevapladı.
"ÇATIŞMA VARKEN BARIŞ GÖRÜŞMESİ ÇOK KOLAY DEĞİL"
"Akil İnsanlar'ın çalışma tarzında değişiklikler olacak mı?" şeklindeki soru üzerine Paker, "Bunlar tartışıldı ama şu anda hükümet, anladığım kadarıyla, bu konuda hiçbir adım atmayacak, kamu düzeni sağlanıncaya kadar" dedi.
"Önümüzdeki dönemde toplantı olacak mı?" şeklindeki soruya ise Paker, "Böyle bir olasılıktan sayın Başbakan bahsetti ama öyle hemen yakın tarihte değil. Hükümet önce saldırıların önlenmesi, kamu düzeninin sağlanmasını istiyor. Bu da doğal bir şey, çatışma varken barış görüşmesi çok kolay değil. 'Akil İnsanlar' esasında görevi bitirmiş bir şey. Biz sadece bu görevi yapmaktan dolayı tecrübe kazanmış insanlarız. Dolayısıyla bir 'Akil İnsanlar' statüsü diye bir şey yok ama ilk girişimi biz eski Akil İnsan arkadaşlarımızla yaptık çünkü tanıyorduk onları ama bu toplumun sürece katılması meselesi Akil İnsanlar ile sınırlı kalamaz" şeklinde yanıt verdi.

Haberin Devamı

TOPLANTIYA KATILANLAR

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Beşir Atalay, Öznur Çalık ve Mahir Ünal, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu da toplantıya katıldı.

Akil İnsanlar Heyeti'nden ise Rifat Hisarcıklıoğlu, Kadir İnanır, Tarık Çelenk, Nihal Bengisu Karaca, Şükrü Karatepe, Muhsin Kızılkaya, Öztürk Türkdoğan, Hüseyin Yayman, Nafiz Can Paker, Sibel Eraslan, Ayhan Oğan, Mahmut Arslan, Abdurrahman Dilipak, İzzettin Doğan, Abdurrahman Kurt, Zübeyde Teker, Mehmet Uçum, Tarhan Erdem, Avni Özgürel, Fadime Özkan, Fuat Keyman, Hasan Karakaya, Fehmi Koru, Yılmaz Ensaroğlu, Kezban Hatemi, Mehmet Emin Ekmen, Fazıl Hüsnü Erdem, Etyen Mahçupyan, Ahmet Faruk Ünsal, Lami Özgen, Ahmet Taşgetiren, Beril Dedeoğlu, Celalettin Can, Vahap Coşkun, Doğu Ergil, Erol Göka, Mustafa Kumlu, Hilal Kaplan, Yusuf Şevki Hakyemez, Vedat Bilgin, Fatma Benli, Bendevi Palandöken, Oral Çalışlar, Ahmet Gündoğdu, Yıldıray Oğur, Deniz Ülke Arıboğan, Mithat Sancar, Levent Korkut, Mustafa Armağan, Ali Bayramoğlu, Hayrettin Karaman ve Hülya Koçyiğit toplantıda yer aldı.